Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Actualizări privind restricțiile impuse de unele state în contextul pandemiei COVID-19

Published on: Vin, 30/04/2021 - 3:08pm

 

Actualizări privind restricțiile impuse de unele state

în contextul pandemiei COVID-19

 

Elveția

Începând cu data de 22 aprilie 2021, Republica Moldova este eliminată din lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic întocmită de autoritățile elvețiene. Astfel, persoanele care sosesc din Republica Moldova nu vor mai trebui să intre în carantină după sosirea pe teritoriul elvețian.

Menționăm că, rămân în vigoare o serie de reglementări care se aplică tuturor persoanelor care doresc să călătorească în Elveția, indiferent de țara/regiunea din care sosesc, după cum urmează:

- toate persoanele care intră pe teritoriul Confederației Elvețiene trebuie să își înregistreze datele de contact prin completarea formularului de înregistrare, disponibil la următoarea adresă electronică: https://swissplf.admin.ch/formular.

- toate persoanele (cu excepția copiilor sub 12 ani) care intră pe teritoriul Confederației Elvețiene trebuie să prezinte, înainte de îmbarcare, un test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Elveția. Menționăm că, conform reglementărilor elvețiene, persoanele care prezintă un certificat medical care dovedește efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv a celei de a 2-a doze, nu sunt exceptate de la măsura prezentării unui test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Elveția.

Persoanele antrenate în efectuarea transportului rutier internațional sunt scutite de restricții.

 

Germania

Restricțiile interne în Germania în legătură cu COVID-19 au fost adaptate și convenite la nivel federal până la data de 30 iunie 2021. Noile reguli de conduită sunt aplicate în toate land-urile și orașele din Germania, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire este peste 100 timp de 7 zile.

Șoferii străini ar trebui să ia în considerare următoarele reguli noi:

- începând cu ora 22:00 până la 05:00 sunt stabilite restricții de circulație, cu unele excepții pentru călătorii în scop profesional sau în caz de urgență. Șoferilor se permite părăsirea vehiculului în intervalul orelor 22:00-24:00.

- Magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile etc. vor continua să funcționeze. Cu toate acestea, clienții trebuie să poarte măști de tip FFP2 (sau echivalente).

Luând în considerație faptul că, ratele de incidență a cazurilor de îmbolnîvire se schimbă periodic, se recomandă șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional să respecte regulile menționate pe tot teritoriul Germaniei.

Menționăm că, reglementările privind intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Germaniei, cum ar fi restricțiile privind călătoriile pasagerilor, cerințele de preînregistrare / testare pentru șoferii de camioane din regiuni clasificate drept „zone cu incidență ridicată” sau „Zone periculoase ” rămân în vigoare.

 

Federația Rusă

În conformitate cu hotărârea Guvernului orașului Moscova au fost introduse modificări ale restricțiilor de intrare și circulație pe teritoriul orașului Moscova și a șoselei de centură din Moscova (МКАД), care intră în vigoare din data de 05 mai 2021.Astfel, potrivit Hotărârii Guvernului de la Moscova nr.399-ПП din data de 06 aprilie 2021 au fost stabilite următoarele prevederi:

- restricțiile de circulație se aplică vehiculelor de marfă cu masă maximă admisibilă care depășește 3,5 tone;

- pentru a călători pe teritoriul Moscovei și pe șoseaua de centură a orașului atât în ​​timpul zilei, cât și noaptea, este obligatorie deținerea unui permis special de zi (valabil între orele 07:00 și 23:00) sau de noapte (valabil între 23:00 și 07:00). Serviciul menționat este disponibil pe pagina oficială a Primarului orașului Moscova https://www.mos.ru/pgu/ru/services/procedure/0/0/7700000010000164773/?utm_source=search&utm_term=serp;

- operatorii de transport străini, alaturi de transportatorii ruși vor fi obligați să obțină permisul special menționat, prin înregistrarea prealabilă în Sistemul regional unificat de navigație și informare al orașului Moscova (РНИС) la următoarea pagină electronică: https://rnis.mos.ru/;

- pentru a primi permisul special menționat transportatorul trebuie să dețină un „tracker” special precum „Орбита”, „Гранит”, „АвтоГРАФ-Mobile” etc. și să asigure transmiterea informațiilor de navigație și telemetrice către „РНИС în perioada de valabilitate a permisului.

Luînd în considerație că, în prezent, înregistrarea în sistemele menționate este adaptată numai pentru persoanele juridice și fizice rezidenți ai Federației Ruse, pe portalul РНИС se recomandă operatorilor de transport străini să  aibă o persoană/companie autorizată în Federația Rusă care are un cont СУДИР pe portalul https://www.mos.ru, în numele căruia vor fi introduse informațiile despre unitatea de transport a transportatorului străin. În acest sens, recomandăm transportatorilor moldoveni să pregătească în avans documentele necesare despre vehicule și să le remită companiilor partenere din Federația Rusia, ținând cont de datele planificate de intrare în Moscova și perioada de circulație pe șoseaua de centură a orașului.

 

Italia

În conformitate cu hotărârea autorităților competente, la sosirea pe teritoriul Italiei, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt obligați să completeze o declarație care confirmă că aceștia se deplasează pe motiv de muncă. Aceasta poate fi accesată pe pagina principală a Ministerului Afacerilor Externe:https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/03/modulo_rientro_sintetico_05_marzo_2021_eng_compilabile.pdf. De asemenea, șoferii sunt obligați să raporteze intrarea pe teritoriul țării la departamentul de sănătate de la locul de destinație. Menționăm că, în scurt timp, formularul de declarație pe hârtie va fi înlocuit cu formularul digital „locația pasagerului”.

 

Lituania

Potrivit hotărârii autorităților lituaniene chestionarul de înregistrare în Centrul Național de Sănătate Publică al Lituaniei (https://keleiviams.nvsc.lt/en/form) a fost modificat. Astfel, la completarea chestionarului, șoferul trebuie să bifeze următorul punct:

- „I am covered by exemption from self-isolation under Sub-paragraph 11.1 of the Isolation Rules and certify that I have supporting documents and will be able to provide them to the officials conducting the inspections (select one of the exceptions below).”

În cazul efectuării transportului cu descărcare / încărcare a mărfurilor pe teritoriul Lituaniei sau operațiune de tranzit, șoferul trebuie să completeze unul din următoarele puncte:

- “I am a crew member employed in companies engaged in international commercial transportation, I deliver / pick up the cargo without staying in the Republic of Lithuania”

- „I am transiting trough the Republic of Lithuania (with only essential stops (such as refueling or for hygiene purposes)”.

Următorul punct se completează doar de către șoferii angajați în companii lituaniene:

- „I am a crew member employed in companies engaged in international commercial who has returned from a neighbouring country ( the Republic of Belarus, the Republic of Estonia, the Republic of Latvia, the Republic of Poland, the Kaliningrad Region of the Russian Federation) to which I had left within 24 hours.”

 

În contextul evoluției situației epidemiologice cu COVID-19 la nivel global, regional și național, atenționăm operatorii de transport să abordeze organizarea curselor cu maximă responsabilitate și conștientizare pentru evitarea situațiilor de criză sau blocajelor la frontiere. În acest sens, înainte de a planifica cursele, recomandăm insistent consultarea surselor oficiale și informațiilor furnizate de către misiunile diplomatice ale fiecărui stat în parte, atât în ceea ce privește efectuarea transportului rutier internațional, cât și restricțiile naționale și regionale privind circulația și măsurile de protecție.

 

Pentru informații actualizate pe țări privind restricțiile aplicate în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 la efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane accesați comunicatele Agenției: Transportul internațional de mărfuri - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19 și respectiv Transportul internațional de persoane - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19.