Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Transportul internațional de mărfuri - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19 (actualizat 23.05.2022)

În scopul informării operatorilor de transport privind măsurile restrictive stabilite de mai multe state în contextul gestionării răspândirii infecției cu COVID-19 (coronavirus), prezentăm informația actualizată pe țări în legătură cu efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane. Pentru informații actualizate privind măsurile restrictive de circulație aplicate la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova accesați pagina web a Poliției de Frontieră http://www.border.gov.md/index.php/ro/.

Întrebările, sesizările sau problemele ce țin de efectuarea transportului rutier de persoane și mărfuri în condițiile situației actuale, pot fi transmise la adresa electronică anta@anta.gov.md.

 

 

Albania

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 1 mai 2022, autoritățile competente ale Albaniei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.

(UPDATE 14.05.2020) Comitetul legislativ parlamentar al Albaniei a aprobat extinderea regimului de urgență  în țară până pe data de 23 iunie 2020.

Începând cu 15.03.2020, toate frontierele terestre albaneze sunt închise pentru orice tip de transport de persoane. Transportul de mărfuri se efectuează în regim normal, iar șoferii sunt supuși controlului medical. Punctele de trecere a frontierei Blato și Shepchishte-Trebishte (Debar) sunt închise pentru transportul rutier de mărfuri.

Austria

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 16 mai 2022, autoritățile competente ale Austriei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.

Personale care sosesc pe teritoriul țării nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19, cu excepția cazurilor în care persoana intră în țară din zone cu risc epidemiologic ridicat. Lista cu țările respective poate fi urmărită pe pagina oficială a Agenției de Guvernare Electronică a Austriei:

https://www.oesterreich.gv.at/en/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html

Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt scutiți de restricțiile menționate.


(UPDATE 05.03.2021)
În conformitate cu decizia guvernului austriac, a fost actualizat Regulamentul Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Îngrijire și Protecția Consumatorului cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Austria în contextul COVID-19, valabile până pe data de 31 martie 2021. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane sunt exceptați de restricții și condiții speciale.

(UPDATE 05.06.2020) Guvernul austriac a decis eliminarea controalelor la frontierele cu Germania, Elveția, Liechtenstein, Cehia și Slovacia, cu excepția Italiei, unde controlul la puncte de trecere a frontierelor se menține. 

(UPDATE 06.05.2020) În urma actualizărilor recente privind prelungirea controalelor la frontiera cu Italia, punctele de trecere a frontierei mai mici sunt închise. Lista punctelor de trecere a frontierei poate fi accesată la următorul link: https://www.wienerzeitung.at/amtsblatt/aktuelle_ausgabe/artikel/?id=4367730. Punctele de trecere a frontierei deschise sunt: ​​Brenner, Sillian, Reschenpass și Thörl-Maglern. Traficul poate fi monitorizat prin intermediul camerelor web la următorul link: https://www.asfinag.at/.

La frontiera cu Elveția, sunt deschise următoarele puncte de trecere a frontierelor:

• Tirol - Pfunds

• Vorarlberg - Mäder

• Vorarlberg - Lustenau

• Vorarlberg - Hohenems

• Vorarlberg - Wohlfurt

La frontiera cu Ungaria, traficul poate fi monitorizat prin intermediul camerelor web: https://www.asfinag.at/traffic/webcams și https://www.utinform.hu/webkamerak/.

La frontiera cu Slovacia, următoarele puncte de trecere sunt deschise pentru transportul rutier internațional de mărfuri:

• Kittsee - Bratislava / Jarovce

• Hohenau - Moravský Svätý Ján (între 05:00 - 24:00, inclusiv camioane de până la 7,5t)

Conducerea în echipaj este permisă cu condiția respectării distanțelor de siguranță (1 m) și cu pustarea obligatorie a măștilor de față. Este obligatorie deținerea măștilor în locuri publice (la intrarea în stații de service, benzinării ș.a.).

(UPDATE 21.04.2020) Controalele la frontiera Austriei cu Italia, Germania, Elveția, Liechtenstein, Ungaria și Slovenia au fost prelungite până pe 27 aprilie 2020.

(UPDATE 23.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Austriei, a fost suspendată până la 3 aprilie 2020 interdicția de circulație în weekend pentru vehiculele antrenate în transportul de mărfuri cu greutatea totală de peste 7,5 tone. De asemenea, a fost suspendată interdicția de circulație pentru camioanele de peste 7,5 tone către trecerile de frontieră Klingenbach și Deutschkreutz (Burgenland).

La frontiera austro-ungară următoarele puncte de trecere a frontierei se utilizează pentru transportul rutier internațional de mărfuri în/din Ungaria:

- Hegyeshalom / Nickelsdorf;

- Sopron / Klingenbach;

- Kópháza / Deutschkreutz;

- Rábafüzes / Heiligenkreuz.

Următoarele puncte de trecere a frontierei se utilizează pentru transportul rutier bilateral de mărfuri Austria-Ungaria (pe lângă cele menționate mai sus):

- Bucsu / Schachendorf;

- Koszeg / Rattersdorf;

- Rábafüzes / Heiligenkreuz.

 

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Guvernul austriac a anunțat o derogare temporară de la aplicarea regulilor privind timpul de conducere și odihnă pentru șoferi, pentru a elimina blocajele cauzate de actuala criză. Măsurile menționate sunt cele prevăzute la articolele 6 - 9 din Regulamentul UE nr. 561/2006. Această excepție se aplică începând cu 16.03.2020 până la 14.04.2020.

 

Austria a reintrodus temporar controalele la punctele de trecere a frontierei cu Italia. Șoferilor li se măsoară temperatura și sunt verificate activitățile lor din ultimele zile.

De asemenea, Austria a suspendat transportul feroviar din Italia (până pe 03.04.2020). Această măsură nu se aplică transportului rutier de marfă.

Armenia

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 1 mai 2022, autoritățile competente ale Armeniei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19

(UPDATE 02.04.2021)
Potrivit deciziei autorităților armene, regimul de carantină pe teritoriul țării a fost prelungit până la 11 iulie 2021. Totodată, au fost ridicate restricțiile de intrare pe teritoriul Republicii Armenia pentru cetățenii străini, fiind persmisă intrarea în țară atât pe calea aeriană, cât și pe cea terestră.

Condiția obligatorie de intrare în țară este prezentarea testului negativ COVID-19 (prin metoda PCR), în termen de 72 de ore (în limba armeană, rusă sau engleză). Sunt exceptați de la această regulă membrii echipajelor aeronavelor, conducătorii auto antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri, cu condiția autoizolării până la următoarea cursă și în situația în care nu prezintă simptome specifice COVID-19.

(UPDATE 06.11.2020) Luând în considerație reluarea ostilităților pe linia de contact din Nagorno-Karabah, precum și regimului de carantină națională instituit pe întreg teritoriul țării până pe data de 11 ianuarie 2021, se recomandă evitarea deplasărilor în zonele de confruntare militară. De asemenea, atenționăm că, potrivit informației furnizate de către Ambasada Republicii Moldova în Republica Armenia, cu sediul la Kiev, la momentul actual circulația la frontiere este îngreunată, iar timpul de așteptare este în creștere.

(UPDATE 28.09.2020) Guvernul Republicii Armenia a instituit regimul de carantină pe teritoriul țării până pe data de 11 ianuarie 2021, cu păstrarea restricțiilor de intrare pentru cetățenii străini și apatrizi.

Menționăm că, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional pot intra pe teritoriul țării cu respectarea regimului de autoizolare. Pentru încetarea timpurie a regimului de autoizolare, poate fi efectuat test COVID-19 (prin metoda PCR) pe teritoriul țării. 

(UPDATE 09.04.2020, ora 12.00) Conform deciziei autorităților competente, transportul tuturor tipurilor de mărfuri între Republica Islamică Iran și Republica Armenia (export, import, tranzit) poate fi efectuat la punctul de trecere a frontierei Meghri. Toate mărfurile din Republica Islamică Iran sunt supuse transbordării, cu excepția bunurilor care au autorizația scrisă a organelor competente ale Armeniei.

(UPDATE 29.03.2020, ora 12.00)  A fost publicată lista mărfurilor pentru care a fost stabilită interdicția temporară de export de pe teritoriul vamal al Uniunii Economice Eurasiatice (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia) până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01425254/err_26032020_41. Printre bunurile interzise sunt echipamente de protecție personală, dezinfectante, materiale medicale ș.a. De asemenea, a fost publicată lista mărfurilor care au fost scutite de taxa vamală de import pe teritoriul Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01025251/err_24032020_21. Deciziile menționate intră în vigoare începând cu 03 aprilie 2020.

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Începând cu 17 martie se instituie stare de urgență pe teritoriul țării,  până la data de 16 aprilie 2020. A fost stabilită interdicția intrării cetățenilor din următoarele țări: China, Iran, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Spania, Franța, Germania, Elveția, Danemarca, Austria, Belgia, Norvegia, Suedia, Olanda și Marea Britanie. Transportul rutier internațional de mărfuri se efectuează în regim normal.

Azerbaidjan

(UPDATE 22.03.2022) Conform Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Republicii Azerbaidjan din data de 05.03.2022, până la 1 mai 2022, este interzisă traversarea frontierei cu mijloace de transport rutier, cu excepția transportului rutier de mărfuri. 


(UPDATE 06.11.2020)
Autorităţile Republicii Azerbaidjan au prelungit regimul special de carantină până pe data de 01 decembrie curent, orele 06.00. În cazuri excepţionale se admite intrarea pe teritoriul țării, cu condiția obținerii acordului prealabil al autorităților din Baku.

De asemenea, în contextul agravării situației în zona de conflict din Nagorno-Karabah, pe teritoriul Republicii Azerbaidjan a fost declarată legea marţială cu introducerea stării de asediu în orașele Baku, Ganja, Sumgayit, Evlah, Mingachevir, Naftalan și raioanele Absheron, Jabrayil, Fuzuli, Aghjabadi, Beylagan, Agdam, Barda, Tartar, Goranboy, Goygol, Dashkasan, Gadabeisk, Tovuz, Shamkir, Qazakh, Agstafa - este interzisă aflarea pe străzi și în spațiile publice de la 21:00 până la 06:00, precum și este limitată circulația între orașele și regiunile menționate.

(UPDATE 01.10.2020) Conform Decretului Președintelui Republicii Azerbaidjan, începând cu data de 28 septembrie curent pe teritoriul țării se declară legea marțială, iar regimul special de carantină a fost prelungit până pe data de 02 noiembrie 2020, orele 06:00.

(UPDATE 26.06.2020)  Azerbaidjan Caspian Shipping Company (ASCO) – compania de transport maritim în Marea Caspică a modificat prețurile pentru transportul camioanelor în direcția Kuryk-Alat. Costul transportării camioanelor într-o singură direcție spre Kuryk-Alat a fost redus de la 1.200 USD la 900 USD, iar costul transportului dus-întors din portul Alat de la 2.100 USD la 1.800 USD.

(UPDATE 24.04.2020) Până pe data de 01 iunie 2020 au fost eliminate temporar taxele de import la unele produse medicale, precum mănuși, huse sterile pentru încălțăminte, măști sterile, respiratoare. De asemenea, până pe data de 01 mai 2020 a fost interzis exportul unor echipamente medicale, precum mănuși, măști și ochelari, dezinfectanți, îmbrăcăminte specială și alte materiale medicale.

(UPDATE 10.04.2020, ora 12.00) Toate punctele de trecere a frontierei (cu Iran, Rusia, Georgia și Turcia) sunt deschise pentru transportul rutier internațional de mărfuri. Vehiculele însoțite (cu escorta poliției) antrenate în transportul mărfurilor din Iran și portul Alat, care se îndreaptă în direcția Georgiei, au permisiunea să traverseze frontiera țării. În conformitate cu decretul președintelui Republicii Azerbaidjan, sunt oferite șoferilor de camioane în trafic internațional locuri de cazare și de odihnă.

(UPDATE 25.03.2020, ora 12.00) Restricția privind intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor străini a fst prelungită începând cu 23 martie până pe 20 aprilie 2020.  Vehiculele de marfă care sosesc în Azerbaidjan din Iran, după mai multe etape de dezinfectare sunt trimise la un terminal special de pe teritoriul adiacent frontierei. Marfa este descărcată la terminal în vehicule cu numere de înregistrare azere și trimisă la punctul de destinație.

Tranzitul vehiculelor din Iran se asigură cu însoțirea vehiculelor Poliției rutiere. Menționăm că, toate vehiculele străine antrenate în transportul mărfurilor se vor supune procedurii de dezinfectare la frontieră.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Frontierele naționale ale Azerbaidjanului cu Georgia, Iran, Federația Rusă și Iran au fost închise până la sfârșitul lunii martie 2020 pentru cetățenii străini. De asemenea, intrarea în țară este permisă doar cetățenilor azeri pentru întoarcere în țară.

Belarus

(UPDATE 06.11.2020) În conformitate cu prevederile Decretului Consiliului Miniștrilor al Republicii Belarus nr. 624 din 30 octombrie 2020, începând cu 01 noiembrie, a fost suspendată temporar trecerea frontierei de stat pentru cetățenii străini și apatrizi la punctele de control rutier, punctele de control simplificate, punctele de control din stațiile de cale ferată, punctele de control din porturile fluviale, în contextul prevenirii răspândirii infecție cauzate de COVID-19.

Restricția menționată nu se aplică următoarelor categorii de persoane:

- membri ai misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și a altor reprezentanțe acreditate la Minsk, precum și membrii familiilor acestora;

- membrii delegațiilor oficiale;

- cetățenii străini care oferă asistență internațională gratuită Republicii Belarus;

- șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane, inclusiv a trimiterilor poștale internaționale;

- membrii ai echipajelor de aeronave, navelor de navigație interioară, echipajelor de tren, echipajelor de locomotive ale traficului feroviar internațional;

- cetățenii străini care sunt soți, părinți sau copii ai cetățenilor Republicii Belarus;

- persoanele care au permis de ședere permanentă sau temporară pe teritoriul Republicii Belarus;

- persoanele care au un permis de muncă sau documente justificative pentru angajarea pe teritoriul Republicii Belarus;

- cetățenii străini care călătoresc în Republica Belarus după notificarea unei boli grave sau a decesului unei rude apropiate;

- persoanele responsabile de efectuarea transportului de celule stem și organe pentru transplant;

- cetățenii Federației Ruse care se află în tranzit prin teritoriul Republicii Belarus către Federația Rusă;

- cetățenii străini care se află în tranzit pe teritoriul Republicii Belarus în conformitate cu Acordul dintre Guvernul Republicii Belarus și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind o procedură simplificată pentru trecerea tronsonului autostrăzii Slavutich - Cernobîl CNE, care trece pe teritoriul Republicii Belarus, lucrătorii CNE Cernobîl și ai întreprinderilor care operează în zona de excludere, precum și specialiștii străini implicați în implementarea proiectelor internaționale de închidere a centralei nucleare de la Cernobîl, din 20 ianuarie 2009;

- cetățeni străini care sosesc în Republica Belarus prin Aeroportul Național Minsk.

 

Cetățenii Republicii Belarus, cetățenii străini care au permis de ședere permanentă sau temporară pe teritoriul Republicii Belarus, soți, părinți sau copii ai cetățenilor Republicii Belarus, care sosesc din țările incluse de către Ministerul Sănătății în zona roșie” de infecție cu COVID-19 (http://minzdrav.gov.by/ru/dlya-belorusskikh-grazhdan/strany-krasnoy-zony.php), în termen de 10 zile calendaristice de la data sosirii în Republica Belarus trebuie să se autoizoleze la domiciliu. Trecerea ulterioară a frontierei de stat va fi permisă doar după expirarea perioadei de autoizolare.

Cerința de autoizolare nu se aplică șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional, precum și următoarelor categorii de cetățeni:

- membri ai misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și a altor reprezentanțe acreditate la Minsk, precum și membrii familiilor acestora;

- angajații Serviciului de curierat de stat din Republica Belarus, care livrează corespondență oficială și poștă diplomatică;

- angajații întreprinderii unitare republicane «Специальная связь»;

- membrii ai echipajelor de aeronave, navelor de navigație interioară, echipajelor de tren, echipajelor de locomotive ale traficului feroviar internațional;

- persoane fizice care sosesc în Republica Belarus după o călătorie de afaceri.

 

Pentru tranzitarea Republicii Belarus, cetățenii străini care vin din țările incluse în ”zona roșie” sunt obligați să dețină documente ce confirmă părăsirea teritoriului țării în termen de o zi.

(UPDATE 30.06.2020) Guvernul Republicii Belarus a adoptat Hotărârea nr. 372 din 26 iunie 2020, potrivit căreia au fost anulate începând cu 01 iulie 2020 condițiile de tranzitare a teritoriului Republicii Belarus de către șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional. În acest context menționăm, că au fost anulate obligația de circulație doar pe drumuri republicane, părăsirea teritoriului țării pe cea mai scurtă rută cel târziu în ziua următoare zilei de intrare în țară și utilizarea doar zonelor speciale pentru odihnă, mese și alimentarea vehiculelor.

De asemenea, începând cu 01 iulie 2020, au fost modificate condițiile de aplicare a dispozitivelor de navigație (sigilii) utilizate pentru a asigura controlul asupra transportului mărfurilor care se află în regim de control vamal. Astfel, a fost stabilită înlăturarea obligatorie a dispozitivelor de navigație la ieșire de pe teritoriul Republicii Belarus doar la frontiera cu Federația Rusă, punctul de trecere Krasnoye, drumul republican M-1.

(UPDATE 01.06.2020) Prin Decretul Consiliului Miniștrilor din 28 mai 2020 nr. 321 au fost introduse un șir de modificări privind procedura de efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane. Astfel, obligația de părăsire a teritoriului țării pe cea mai scurtă rută cel târziu în ziua următoare zilei de intrare nu se aplică șoferilor antrenați în efectuarea transportului mărfurilor periculoase. De asemenea, a fost actualizată harta drumurilor republicane  și lista locurilor de staționare pentru vehiculele care efectuează transport rutier în tranzit prin Republica Belarus, care pot fi accesate la următorul link: https://yadi.sk/i/LPNOACsxT8JF7Q.

Condițiile de tranzitare a teritoriului țării au fost extinse în adresa tuturor șoferilor care efectuează transport rutier, inclusiv de persoane sau cu vehicule goale. La rândul său, șoferilor care efectuează transport rutier internațional de persoane prin servicii regulate li se oferă posibilitatea de a nu respecta cerințele pentru deplasarea pe drumurile republicane incluse în listă și oprirea obligatorie în locuri specializate pentru odihnă.

Pentru informații suplimentare, accesați Decretul Consiliului Miniștrilor nominalizat: http://pravo.by/document/?guid=12551&p0=C22000321&p1=1&p5=0.

(UPDATE 28.05.2020) În conformitate cu prevederile adoptate de către guvernul belarus, a fost modificată procedura privind rezervarea unui loc la rând în frontierele de stat a țării. Pentru informații suplimentare privind înregistrarea în sistem, efectuarea rezervării și modalitățile de achitare accesați https://belarusborder.by/.

(UPDATE 29.04.2020) În conformitate cu modificările introduse în Decretul Consiliului de Miniștri nr. 171 „Cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cauzate de COVID-19”, Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Belarus a publicat harta actualizată a coridoarelor pentru vehiculele care tranzitează teritoriul țării în care sunt indicate locurile  pentru oprire/parcare, odihnă și alimentare. A mai fost introdus un punct de oprire/parcare suplimentar: M-1/E30 Brest (Kozlovichi) - Minsk – frontiera cu Federația Rusă (Redki), 6 km (dreapta) - stația de combustibil Tatbelnefteprodukt.

Harta actualizată poate fi accesată pe pagina oficială a Ministerului Transportului și Comunicațiilor al Republicii Belarus: https://www.mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/obnovlena-karta-marshrutov-dvizhenija-tranzitnyx-transportnyx-sredstv-po-territorii-respubliki-belarus-s-3726-2020.

(UPDATE 24.04.2020) Până pe data de 01 iunie 2020 a fost interzis exportul unor echipamente individuale de protecție (respiratoare, măști, mănuși medicale, costume de protecție, cizme chirurgicale și huse pentru încălțăminte, echipamente de respirație ș.a.). De asemenea, până pe data de 03 iulie 2020 a fost interzis exportul unor produse alimentare de bază (de exemplu, hrișcă, ceapă, usturoi ș.a.).

(UPDATE 21.04.2020) Începând cu 01 mai 2020, utilizatorii sistemului de plată a taxelor rutiere Beltoll vor putea profita de noua funcționalitate care permite, în termen de două ore de la efectuarea încălcării, achitarea taxei pentru aceasta.

De asemenea, se va oferi posibilitatea de a efectua abonarea la notificări prin SMS ale încălcărilor înregistrate în sistemul BelToll fără achitarea taxelor suplimentare.

Informații suplimentare vor fi disponibile ulterior, după adoptarea deciziilor relevante ale Consiliului Miniștrilor Republicii Belarus și Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Belarus.

(UPDATE 10.04.2020, ora 12.00) Guvernul belarus a emis Hotărârea nr.208 din 8 aprilie 2020 prin care au fost introduse măsuri restrictive suplimentare, care intră în vigoare începând cu 10 aprilie 2020. Astfel, șoferii după finalizarea transportului rutier internațional de mărfuri pe teritoriul Republicii Belarus, precum și șoferii care au fost înlocuiți la efectuarea transportului în tranzit, din țări pe teritoriul cărora sunt înregistrate cazuri de infecție COVID-19, trebuie să respecte cerințele de autoizolare stabilite de legislație înainte de următoarea transportare sau pe un termen de 14 zile calendaristice. Cerințele respective presupun că, șoferul antrenat în efectuarea transportului rutier de mărfuri este obligat să respecte pe teritoriul Republicii Belarus măsura de autoizolare care prevede interzicerea părăsirii locului de ședere și deplasării în spații publice și alte locuri fără necesitate stringentă.

Potrivit prevederilor aprobate, șoferii care efectuează operațiuni de transport rutier internațional pe teritoriul țării trebuie să dețină la bord echipamente personale de protecție (măști medicale, mănuși) și să le utilizeze atunci când părăsesc vehiculul.

De asemenea, a fost actualizată  lista locurilor de parcare și odihnă a șoferilor.

Harta actualizată a drumurilor și locurilor de staționare poate fi accesată pe pagina oficială a Ministerului Transportului și Comunicațiilor al Republicii Belarus: https://www.mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/opredeleny-dopolnitelnye-punkty-otdyxa-i-pitanija-voditelej-zapravki-transportnyx-sredstv-dlja-perevozchikov-3714-2020.

(UPDATE 09.04.2020, ora 12.00) Lista drumurilor și rutelor de circulație pentru vehiculele care efectuează transport rutier în tranzit prin Republica Belarus a fost actualizată: https://www.mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/o-razmeschenii-perechnja-dorog-i-karty-marshrutov-dvizhenija-tranzitnyx-transportnyx-sredstv-po-370-3706-2020.  Astfel, au fost stabilite suplimentar 6 parcări (opriri) pentru odihna șoferilor și alimentarea vehiculelor:

- М-1/Е30 Brest (Kozlovichi) – Minsk – frontiera cu Federația Rusă (Redki), km 514 – stația de alimentare nr 59 “Belorusneft”

- М-1/Е30 Brest (Kozlovichi) – Minsk – frontiera cu Federația Rusă (Redki), km 514 – stația de alimentare nr 60 “Belorusneft”

- М-3 Minsk – Vitebsk, km 102 - stația de alimentare nr 18 “Belorusneft”

- М-3 Minsk – Vitebsk, km 237 - stația de alimentare nr 72 “Belorusneft”

- М-3 Minsk – Vitebsk, km 156 - stația de alimentare “LUKOIL Belorussia”

- М-8/Е-95 frontiera cu Federația Rusă (Jezerische) – Vitebsk – Gomel – frontiera cu Ucraina (Novaya Guta), km 73 - stația de alimentare nr 68 “Belorusneft”.

(UPDATE 29.03.2020, ora 12.00) Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a publicat lista actualizată a drumurilor și harta rutelor de circulație pentru vehiculele care efectuează transport rutier în tranzit prin Republica Belarus: https://www.mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/o-razmeschenii-perechnja-dorog-i-karty-marshrutov-dvizhenija-tranzitnyx-transportnyx-sredstv-po-370-3706-2020.

A fost publicată lista mărfurilor pentru care a fost stabilită interdicția temporară de export de pe teritoriul vamal al Uniunii Economice Eurasiatice (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia) până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01425254/err_26032020_41. Printre bunurile interzise sunt echipamente de protecție personală, dezinfectante, materiale medicale ș.a. De asemenea, a fost publicată lista mărfurilor care au fost scutite de taxa vamală de import pe teritoriul Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01025251/err_24032020_21. Deciziile menționate intră în vigoare începând cu 03 aprilie 2020.

(UPDATE 26.03.2020, ora 12.00) Potrivit Hotărârii Consiliului Miniștrilor nr. 171 din 25 martie curent, persoanele care sosesc în Belarus din țările în care sunt înregistrate cazuri de infecție cu COVID-19, în termen de 14 zile calendaristice de la data sosirii în Belarus trebuie să se auto-izoleze. Reprezentanții Poliției de frontieră eliberează un chestionar spre completare, în forma stabilită de Ministerul Sănătății. Aceste măsuri nu se aplică cetățenilor străini care tranzitează teritoriul Republicii Belarus pentru a se întoarce la locul de reședință și conducătorilor auto care efectuează transport rutier de mărfuri.

Șoferii care efectuează transport de mărfuri în tranzit prin Belarus, inclusiv de pe teritoriul Federației Ruse către statele membre ale Uniunii Europene și Ucraina, sunt obligați să circule doar pe drumurile republicane. De asemenea, vehiculul trebuie să părăsească teritoriul țării pe cea mai scurtă rută cel târziu în ziua următoare zilei de intrare pe teritoriul țării, cu excepția cazului în care imposibilitatea respectării perioadei specificate se datorează unui accident, descărcării sau transbordării mărfurilor, înlocuirea vehiculului, dacă acest fapt este indicat în documentele de transport. În perioada opririlor (parcării), șoferii care efectuează transport în tranzit nu trebuie să părăsească teritoriul punctelor de oprire (parcare) speciale. 

Lista drumurilor republicane pe care trebuie să circule vehiculele care efectuează transportul în tranzit prin teritoriul Republicii Belarus poate fi accesată la următoarea pagină electronică: http://www.government.by/upload/docs/file97909c19ffc7a379.PDF.

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Începând cu data de 19 martie, 00.00, șoferii care efectuează operațiuni de tranzit internațional pe teritoriul Republicii Belarus, pot utiliza doar zone speciale pentru odihnă, mese și alimentarea vehiculelor. O listă detaliată cu locații poate fi găsită pe site-ul Ministerului Transportului și Comunicațiilor al Republicii Belarushttps://www.mintrans.gov.by/ru/news-ru/view/mintrans-opredelil-punkty-otdyxa-i-pitanija-voditelej-zapravki-transportnyx-sredstv-nerezidentov-369-3699-2020.

 

Toți cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Belarus prin punctele de trecere a frontierei sunt supuși unui control medical și epidemiologic.

În prezent, nu există restricții privind circulația vehiculelor, mărfurilor și persoanelor care intră în Belarus (cu excepția controlului medical și a completării unui formular la intrarea în țară).

Belgia

(UPDATE 17.08.2022) Începând cu 23 mai 2022 autoritățile competente ale Belgiei au modificat cerințele de intrare pe teritoriul țării. Astfel, călătorii nu mai trebuie să prezinte un document ce atestă vaccinarea, recuperarea după COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test molecular sau antigen.

 

Totodată, va fi interzisă intrarea în Belgia din țările cu risc foarte ridicat, lista cărora poate fi vizualizată la următoarea pagină electronică oficială: https://www.info-coronavirus.be/en/countries-with-high-risk/.

 

Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt scutiți de restricțiile menționate.


(UPDATE 06.11.2020)
Începând cu data de 02 noiembrie 2020, pe întreg teritoriul Belgiei au fost introduse un șir de măsuri suplimentare de protecție în contextul evoluției pandemiei cu COVID-19. Restricțiile sunt valabile până pe data de 13 decembrie 2020 și includ interzicerea deplasărilor neesențiale, sistarea activității structurilor de cazare, rețelelor comerciale, evitarea adunărilor și respectarea măsurilor de protecție. De asemenea, au fost introduse restricții de circulație în timpul nopții până pe data de 19 noiembrie 2020 (între orele 22.00 -06.00 în Valonia și Regiunea Capitalei Bruxelles și între 00.00 și 05.00 în Flandra).

(UPDATE 07.08.2020) Potrivit hotărârii autorităților belgiene, începând cu 01 august 2020, un formular de localizare a persoanelor trebuie să fie completat inclusiv de către șoferii de camioane. Formularul respectiv urmează a fi completat online la următoarea adresă electronică, cu 48 ore înainte de traversarea frontierei statului: https://travel.info-coronavirus.be/.

Guvernul belgian a întreprins mai multe măsuri pe 12 martie 2020 pentru a preveni răspândirea COVID-19, valabile până pe 3 aprilie 2020, transportul rutier internațional de marfă și șoferii nu sunt afectați de aceste măsuri.

Ministrul transporturilor a anunțat o derogare temporară referitoare la regulile privind timpul de conducere și odihnă pentru șoferii implicați în transportul de produse alimentare, medicamente și alte bunuri esențiale pentru aprovizionarea magazinelor și farmaciilor.

Bosnia și Herțegovina

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente ale Bosniei și Herțegovinei restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 26 mai 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Bosnia și Herțegovina nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.

(UPDATE 21.04.2020)
În cazul efectuării transportului internațional în tranzit vehiculul străin este obligat să părăsească teritoriul țării în cel mult 12 ore.

Punctele de trecere a frontierei cu Republica Croația disponibile pentru tranzit:

Bijača - Nova Sela

Gradiška - Stara Gradiška

Šamac - Slavonski Šamac

Punctele de trecere a frontierei cu Republica Serbia disponibile pentru tranzit:

Rača - Sremska Rača

Punctele de trecere a frontierei cu  Muntenegru disponibile pentru tranzit:

Klobuk - Ilino Brdo

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Transportul de mărfuri se efectuează în regim normal, iar șoferii sunt supuși controlului medical. Persoanelor străine este interzisă intrarea în țară din zonele cu transmitere intensivă a virusului COVID-19: China, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Iran, Franța, România, Germania, Austria, Spania, Elveția și Belgia.

Bulgaria

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 1 mai 2022, autoritățile competente ale Bulgariei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.


(UPDATE 12.04.2021)
În conformitate cu prevederile ordinului nr. РД-01-167 din 12.03.2021 al Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria, în perioada 13 martie 2021 – 30 aprilie 2021 este restricționată intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor străini, indiferent de naționalitate, cu excepția anumitor categorii de persoane. Se permite intrarea cetățenilor Republicii Moldova în Republica Bulgaria, cu condiția prezentării rezultatului testului molecular prin metoda PCR negativ la COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria, începând cu data efectuării acestuia. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt exceptați de restricțiile privind prezentarea testului menționat.

La momentul actual, sunt disponibile pentru traversare următoarele puncte de trecere a frontierei: Aeroporturile Burgas,Varna, Plovdiv, Sofia Airport; Porturile Burgas, Varna; Vidin; Vrashka Chuka; Durankulak; Gueshevo; Ilinden; Kalotina; Kapitan Andreevo; Captain Petko Voivoda; Kulata; Lesovo; Makaza; Malko Tarnovo; Oryahovo; Ruse și Somovit-Nikopol .

(UPDATE 16.03.2021) Serviciul de feribot Silistra (Bulgaria) - Călăraşi (România) a fost redeschis pe data de 15 martie 2021. Prima cursă a fost operată de către operatorul de transport român,  cu pornire de la malul românesc al Dunării. În baza unei decizii a autorităților locale din Silistra, traficul pe drumurile urbane al vehiculelor a căror masă depășește 3,5 t va fi suspendat temporar. Acestea nu vor putea trece prin punctul comun de frontiera Silistra - Ostrov și vor fi redirecționate prin Silistra (feribot) și restul punctelor de trecere a frontierei dintre Bulgaria si România.

(UPDATE 02.02.2021) Conform ordinului nr. РД-01-50 din 26.01.2021 al Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria, în perioada 29 ianuarie 2021 – 30 aprilie 2021 este restricționată intrarea cetățenilor străini pe teritoriul țării.  Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt exceptați de restricții.

(UPDATE 06.11.2020) În conformitate cu decizia Consiliului de Miniștri al Republicii Bulgaria, situația de urgență epidemiologică pe întreg teritoriul țării a fost prelungită până pe data de 30 noiembrie 2020.

(UPDATE 02.09.2020) În conformitate cu ordinul PD-01-488 din 31.08.2020 al Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria, au fost prelunginte restricțiile de intrare în țară a cetățenilor străini până pe data de 30 septembrie 2020.  Interdicțiile adoptate nu se aplică pentru șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri.

(UPDATE 24.07.2020) Începând cu data de 22 iulie curent, punctul de control Ilinden, căruia îi corespunde punctul Exochi din Grecia, va fi închis pe ambele sensuri de drum pentru toți călătorii și pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv camioane. Punctul de control va fi închis până pe data de 03 august 2020.

(UPDATE 26.06.2020) Guvernul bulgar a extins starea de urgență instituită în țară până pe data de 15 iulie 2020. Cetățenilor statelor non-UE, cu excepția celor care provin din Andorra, Monaco, San Marino, Vatican, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru este interzisă intrarea în țară. Interdicțiile nu se aplică pentru șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri.

(UPDATE 18.06.2020) Guvernul bulgar a extins starea de urgență pe teritoriul țării până la 30 iunie 2020. Menționăm că, a rămas valabilă prevederea de completare la intrare pe teritoriul Bulgariei a declarației speciale de către șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri. Documentul este disponibil în limbile bulgară, română, engleză, turcă și cehă.

(UPDATE 02.06.2020) Potrivit ordinului emis de către Ministerul Sănătății al Republicii Bulgaria este interzisă intrarea în țară a cetățenilor străini prin toate punctele de trecere a frontierei, cu toate mijloacele de transport.  Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt exceptați de la această prevedere, iar termenul limită de 24 de ore de la intrarea în țară admis pentru părăsirea teritoriului a fost anulat.

De asemenea, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Bulgaria din Suedia, Marea Britanie, Belgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Malta și Italia, precum și din țările non-UE, cu excepția Serbiei și Republicii Macedoniei de Nord, se supun regimului de carantină obligatorie de 14 zile la domiciliu sau în altă unitate de cazare în care persoana a indicat că va locui. Este obligatorie deținerea declarației eliberate de către directorul inspectoratului sanitar regional. Șoferii care efectuează transport rutier internațional sunt scutiți de respectarea regimului de autoizolare. Menționăm că, obligațiunea de prezentare autorităților de control a sănătății la frontierele țării a declarației semnate rămâne în vigoare. Aceasta poate fi accesată la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Bulgaria_22.05%20RO.docx. Pentru a minimiza timpul de așteptare la frontieră, șoferii sunt sfătuiți să completeze declarația înainte de sosirea în punctele de trecere a frontierei. În cazul dacă șoferul care are permisiunea de tranzitare a teritoriului Bulgariei nu poate părăsi teritoriul țării din motivul restricțiilor impuse de către statele vecine, acesta va fi plasat împreună cu camionul într-un loc stabilit de către Agenția de Infrastructură Rutieră până la eliminarea restricției.

Atenționăm că, respectarea distanțării sociale și utilizarea măștii de față rămâne obligatorie în spații publice închise.

(UPDATE 28.05.2020) Potrivit noilor modificări ale legislației stabilite de guvernul bulgar, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier de mărfuri trebuie să prezinte autorităților de control a sănătății la frontierele țării o declarație semnată. Această declarație este disponibilă în limba bulgară, engleză și română și poate fi accesată la următorul link: https://aebtri.com/aebtri/attachments/rd-01-274_zabrana_za_vlizane_na_teritoriiata_na_rblgariia.pdf.

(UPDATE 15.05.2020) Guvernul bulgar a anulat starea de urgență în țară și a dispus introducerea  „situației epidemice de urgență”, care se aplică până pe data de 14 iunie 2020. 

(UPDATE 08.05.2020) Guvernul bulgar a dispus anularea următoarelor puncte speciale de control, stabilite la toate intrările și ieșirile din orașul Bansko și din toate centrele regionale: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vratsa, Gabrovo, Dobrich, Kardzhali, Kyustendil, Lovech, Montana, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofia, Stara Zagora, Târgoviște, Haskovo, Șumen, Yambol. Persoanele și șoferii pot intra și ieși în mod liber din aceste orașe.

Utilizarea măștii de față este obligatorie în spațiile publice închise. Cu toate acestea, persoanele și șoferii care se află în locuri publice deschise trebuie să respecte regimul distanțării sociale și a tuturor măsurilor anti-epidemice și să poarte o mască de protecție în cazul în care este necesar să fie în contact cu alții.

Autoritățile medicale amplasate la frontierele țării au încetat să emită instrucțiuni șoferilor străini care intră în Bulgaria, ceea ce va reduce timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei.

Șoferii străini care provin dintr-o țară cu cazuri înregistrate de COVID-19 trebuie să respecte următoarele reguli:

- Șoferii sunt obligați să intre pe teritoriul Republicii Bulgaria, să descarce mărfurile transportate (și să încarce mărfurile pentru călătoria de întoarcere, dacă este cazul) și să părăsească imediat teritoriul țării.

- Tranzitul prin Republica Bulgaria este permis numai pe rutele stabilite de Agenția de Infrastructură Rutieră.

- Termenul limită pentru părăsirea teritoriului Republicii Bulgaria nu poate depăși 24 de ore de la intrarea în țară.

(UPDATE 27.04.2020) Până pe data de 13 mai, autoritățile competente a Bulgariei au introdus obligația de utilizare a măștilor de față pentru toate categoriile de persoane, inclusiv șoferi, în spații publice deschise sau închise. De asemenea, conducătorii auto care efectuează operațiuni de transport rutier de mărfuri pe teritoriul Republicii Bulgaria, sunt obligați după încărcarea/descărcarea mărfurilor să părăsească imediat teritoriul țării. Efectuarea tranzitului pe teritoriul țării se permite numai pe rute determinate de Agenția de Infrastructură Rutieră. Harta poate fi accesată pe pagina electronică a Agenției: http://www.api.bg/index.php/en/green-corridors.

Autoritățile medicale de frontieră au emis o notă cu instrucțiuni șoferilor care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în care trebuie specificate data și ora la care ar trebui să părăsească teritoriul țării și punctul de trecere a frontierei prin care se va efectua ieșirea: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/22/rd-01-229.pdf (Anexa nr.2).

(UPDATE 21.04.2020)  Starea de urgență instituită pe teritoriul țării a fost prelungită până pe 13 mai 2020.

(UPDATE 14.04.2020) Agenția Infrastructură Rutieră a Republicii Bulgaria a publicat o hartă interactivă cu coridoarele de tranzit pentru transportul rutier de mărfuri pe teritoriul țării. Harta conține informații utile despre zonele de odihnă și numărul locurilor de parcare, locuri cu acces la internet, stații de alimentare cu combustibil, cele mai apropiate servicii de urgență, numărul locurilor pentru alimentarea camioanelor frigorifice ș.a. Harta poate fi accesată pe pagina electronică a Agenției: http://www.api.bg/index.php/en/green-corridors.

(UPDATE 08.04.2020, ora 12.00) Ministerul Sănătății al Republicii Bulgaria a introdus noi reguli privind intrarea pe teritoriul Bulgariei a șoferilor de autovehicule care transportă mărfuri.

1. Pentru șoferii de camioane, cu altă cetățenie decât cea bulgară, sau care au avut ca punct de pornire sau au tranzitat Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, Elveția, Austria, Belgia, Islanda, Luxemburg, Liechtenstein se introduce următorul regim:

a. Șoferii autocamioanelor care transportă mărfuri cu destinație finală în Bulgaria părăsesc teritoriul țării imediat după finalizarea descărcării mărfurilor.

b. Pentru șoferii autocamioanelor care transportă mărfuri cu destinația alta decât Bulgaria, este permisă tranzitarea conform traseului comunicat de Agenția „Infrastructura rutieră” (Агенция „пътна инфраструктура”).

2. Agenția „Infrastructura rutieră” va distribui șoferii autocamioanelor prescripții în care vor fi stabilite:

a. Data și ora limită în care trebuie părăsit teritoriul Bulgariei.

b. Punctul de trecere a frontierei prin care urmează să fie efectuată ieșirea din Bulgaria.

3. Ora limită de părăsire a teritoriului Bulgariei nu poate depăși 24 ore de la momentul emiterii prescripției.

4. În cazurile în care șoferii autocamioanelor care transportă mărfuri destinate statelor terțe au permisiunea de tranzitare a teritoriului Bulgariei, dar din motivul interdicțiilor impuse de statul aflat la frontiera Bulgariei nu pot părăsi teritoriul acesteia, șoferul și autocamionul vor fi plasați în locații speciale unde vor aștepta ridicarea interdicției, ulterior părăsind teritoriul Bulgariei în condițiile p1. lit. b.

Menționăm că, începând cu luna martie 2020, în Bulgaria funcționează un nou sistem de colectare a taxei de drum. Pentru a economisi din timp, este recomandată achiziția în avans a vinietei electronice de pe platforma https://www.bgtoll.bg/.

(UPDATE 31.03.2020, ora 12.00) În conformitate cu informațiile actualizate ale autorităților competente bulgare, toate camioanele care tranzitează teritoriul Bulgariei, indiferent de țara de înregistrare, sunt însoțite de poliție în cadrul cursei. În plus, camioanele străine care intră în Bulgaria sunt escortate de poliție până la punctul de descărcare.

De asemenea, punctul de trecere a frontierei cu Grecia Zlatograd-Thermes a fost închis.

Au fost instalate puncte de control speciale la toate intrările și ieșirile din orașul Bansko și din toate centrele regionale: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vratsa, Gabrovo, Dobrich, Kardzhali, Kyustendil, Lovech, Montana, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofia, Stara Zagora, Târgoviște, Haskovo, Șumen și Yambol. Persoanele pot intra și părăsi aceste orașe doar pentru muncă, în scopul îngrijirii medicale, îngrijirii rudelor, nevoii de a obține produse și medicamente de bază. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier de mărfuri pot trece prin aceste puncte de control, însă sunt posibile întârzieri.

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Începând cu ora 00.00,  20 martie 2020 și până la 17 aprilie 2020, este interzisă temporar intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria a tuturor persoanelor din țările terțe (non-UE) prin toate punctele de trecere a frontierei, cu toate mijloacele de transport. Personalului angajat în efectuarea transportului de mărfuri nu se aplică restricția respectivă.

A fost organizat un regim special pentru șoferii de camion:

Șoferii străini – cetățenii țărilor precum China, Iran, India, Spania, Italia, Coreea, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Franța, Germania, Olanda și Elveția sau care vin din aceste țări pot efectua operațiuni de încărcare și descărcare a mărfurilor, însă sunt obligați să părăsească imediat teritoriul Bulgariei. În cazul tranzitului, operațiunea de tranzit trebuie efectuată în 24 de ore. De asemenea, conform unui ordin suplimentar publicat de Ministerul Sănătății, este interzisă intrarea și tranzitul camioanelor înmatriculate și care provin din Republica Islamică Iran.

 

(UPDATE 18.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Bulgariei în perioda 19 martie-13 aprilie 2020 vor intra în vigoare derogări temporare de la aplicarea regulilor privind timpul de conducere și odihnă pentru șoferi. Astfel, la efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri a fost înlocuită limita maximă zilnică de conducere de 9 ore cu 11 ore, pauzele zilnice minime au fost înclocuite cu pauze de 45 de minute după 5 ore și jumătate de conducere, iar perioada normală de repaus săptămânal a fost redusă de 45 de ore la 24 de ore.

 

Pe 13 martie 2020, autoritățile bulgare au introdus stare de urgență în țară. Măsurile preventive pentru limitarea răspândirii COVID-19 nu includ încă restricții a transportului rutier internațional, cu excepția șoferilor care sosesc din Italia sau alte zone de risc ridicat, care sunt plasați în carantină de 14 zile.

Croația

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 1 mai 2022, autoritățile competente ale Croației au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.


(UPDATE 24.04.2020)
Următoarele puncte de trecere a frontierei sunt deschise pentru vehiculele de mărfuri aflate în tranzit prin Republica Croația, în absența rutelor directe către țările de destinație:

- frontiera cu Republica Slovenia: Bregana și Macelj;

- frontiera cu Ungaria: Goričan și Duboševica;

- frontiera cu Bosnia și Herțegovina: Nova Sela, Stara Gradiška și Slavonski Šamac;

- frontiera cu Republica Serbia: Bajakovo.

(UPDATE 21.04.2020) Pe 18 aprilie guvernul croat a luat decizia de a elimina metoda convoiului pentru operațiunile de tranzit prin Croația.

(UPDATE 31.03.2020, ora 12.00) În conformitate cu ultimele informații din partea autorităților competente croate, la momentul actual, pe teritoriul țării se utilizează culoare verzi la efectuarea transportului rutier de mărfuri, în conformitate cu punctele de trecere a frontierei din cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) prezentate în Anexa 1 a comunicatului Comisiei Europene referitor la implementarea culoarelor verzi (https://anta.gov.md/content/comisia-european%C4%83-propus-m%C4%83suri-pentru-fluidizarea-transportului-rutier-de-m%C4%83rfuri-pe). Culoarele verzi sunt deschise atât pentru tranzit (în convoi de 50 camioane), cât și pentru descărcarea mărfurilor în Croația. Convoaiele sunt formate în punctele de frontieră din Slovenia cu Austria și Italia. În ceea ce privește vehiculele care efectuează transport în tranzit, acestea continuă să se deplaseze în convoi prin teritoriul țării, până la frontiera următoarei țări de destinație. Pentru mărfurile care urmează a fi livrate pe teritoriul Croației, convoaie nu se organizează. Pentru informații suplimentare accesați: http://www.mvep.hr/en/info-servis/press-releases/coronavirus-control-strengthening-measures-for-croatian-and-foreign-nationals-entering-the-republic-of-croatia,32735.html.

(UPDATE 18.03.2020, ora 12.00) Șoferii vehiculelor statelor străine care se întorc în țara lor imediat după descărcare nu se supun măsurilor speciale de supraveghere a sănătății. Șoferii care nu se întorc în țara lor imediat după descărcare sunt supuși unor măsuri speciale de supraveghere a sănătății - vor fi plasați în carantină în perioada în care așteaptă să se întoarcă în țara lor.

 

Toți șoferii străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore, Malaezia, Bahrein, Iran, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Suedia și regiunea Bela Krajina (Slovenia) cu excepția șoferilor în tranzit, vor intra obligatoriu în carantină pentru o perioadă de 14 zile. În momentul în care ajung la frontieră, autoritățile croate îi atenționează pe șoferii străini  că se pot întoarce pentru a evita carantina. În prezent, se înregistrează timpi de așteptare foarte mari la frontierele cu Croația. Frontiera cu Serbia este parțial închisă.

Cehia

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 9 aprilie 2022, autoritățile competente ale Cehiei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.

(UPDATE 06.11.2020) În conformitate cu decizia autorităților competente cehe starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării a fost prelungită până pe data de 20 noiembrie 2020. Rămâne interzisă intrarea în Cehia a cetățenilor din statele non-UE, în scop turistic sau pentru vizite de scurtă durată (până la 90 de zile). Cetățenii străini pot călători în Cehia doar în cazul în care dețin permis de ședere temporar sau permanent, o viză de lung sejur, viză de lucru și/ori un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență.

(UPDATE 13.05.2020) Pe teritoriul Republicii Cehe au intrat în vigoare  noi reguli de trecere a frontierelor țării. Tuturor cetățenilor străini este interzisă intrarea în țară, cu excepția persoanelor care dețin  permis de ședere permanent, cetățenii străini cu permis de ședere temporar de peste 90 de zile și persoanele care lucrează în transportul internațional. Următoarele categorii sunt incluse în definiția „persoane care lucrează în transport internațional” și beneficiază de scutire:

- Șoferii de camioane (asistenții șoferilor nu sunt considerați ca fiind șoferi, prin urmare scutirea nu se aplică acestora);

- Șoferii de autobuz (în special cei care conduc autocare pentru repatriere);

- Șoferii care transportă echipele privind asigurarea mentenanței drumurilor;

- Șoferii care transportă personalul din domeniul aeronauticii;

- Șoferii care transportă conductori de tren, echipaje de tren și inspectori de transport,

- Șoferii care transportă căpitanii navelor și echipajele navelor de marfă;

- Șoferii de vehicule cu capacitate de până la 9 locuri, care transportă una din categoriile menționate mai sus la locul lor de muncă și înapoi și transporturile în gol asociate acestor deplasări. Șoferul trebuie să fie angajat în aceeași companie cu persoanele pe care le transportă;

- Șoferii care nu sunt angajați ai companiei, pot efectua transport rutier cu vehicule cu capacitate de până la 9 locuri, sub rezerva anumitor condiții;

- Șoferii de vehiculele cu depășiri de dimensiuni și masă (este necesară deținerea documentației corespunzătoare).

(UPDATE 30.04.2020) Guvernul Republicii Cehe a prelungit starea de urgență pe teritoriul țării până pe data de 17 mai 2020.

(UPDATE 21.04.2020) Starea de urgență instituită pe teritoriul țării a fost prelungită până pe 24 aprilie 2020.

(UPDATE 24.03.2020, ora 12.00) Autoritățile competente cehe au introdus „benzi prioritare” pentru transportul de materiale și dispozitive medicale, sanitare, animale vii, mărfuri perisabile, poștă și combustibil destinate pentru furnizarea stațiilor de alimentare la punctele de trecere a frontierei pe principalele autostrăzi D1, D2, D5, D8 și D11 cu statele vecine Germania, Polonia și Slovacia.

Pe teritoriul Republicii Cehia a fost suspendată interdicția de circulație în weekend pentru combinațiile de vehicule antrenate în transportul de mărfuri cu greutatea totală de peste 7,5 tone pe autostrăzi și drumurile de clasa I și combinațiile de vehicule cu greutatea totală ce depășește 3,5 tone.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Pentru informații suplimentare referitor la punctele de trecere interne deschise și regimul lor de lucru accesați site-ul Ministerului de Interne a Cehiei: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/temporary-reintroduction-of-border-control-at-internal-borders-of-the-czech-republic.aspx.

De asemenea, consultați site-ul Ministerului Transporturilor al Cehiei cu răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind scutirile aplicate pentru transportul rutier internaționalhttps://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Od-soboty-plati-mimoradna-opatreni-v-mezinarodni-d

 

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Guvernul ceh a anunțat o derogare temporară de la aplicarea regulilor privind timpul de conducere și odihnă pentru șoferi care efectuează transporturi rutiere de mărfuri. Măsurile menționate sunt cele prevăzute la articolele 6 - 9 din Regulamentul UE nr. 561/2006. Această excepție se aplică începând cu 16.03.2020 (00.00) pentru o perioadă de 30 zile.

 

Guvernul a anunțat stare de urgență începând cu 14.03.2020 și introduce un set de restricții și limitări:

- Străinilor din​​Italia, Franța, Spania, Germania, Elveția, Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Austria, China și Coreea de Sud (cu excepția cazului în care sunt rezidenți permanenți) li se interzice să intre temporar pe teritoriul național;

- Transportul internațional de persoane cu autocarul se suspendă începând cu 14.03.2020, ora 00.00;

- Transportul internațional de marfă nu este restricționat. Cu toate acestea, vor rămâne deschise doar punctele principale de trecere a frontierei cu Austria (Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě Mikulov) și Germania (Strážný, Pomezí n.O., Rozvadov, Folmava, Žel. Ruda, Krásný Les, H.Sv. Šebestiána).

Danemarca

(UPDATE 23.05.2022) În conformitate cu decizia autorităților competente ale Danemarcei, au fost anulate restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.


(UPDATE 04.06.2020)
Restricțiile existente pe teritoriul țării au fost prelungite până la următoarea notificare. Cu toate acestea, au fost introduse următoarele măsuri de relaxare:

- persoanelor care călătoresc din motive imperative, inclusiv șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional li se va permite să intre pe teritoriul țării. Persoanele care călătoresc din motive de afaceri de asemenea pot intra în Danemarca dacă astfel de întâlniri, etc., nu pot fi amânate sau desfășurate fără prezența fizică;

- începând cu 15 iunie, persoanelor (turiștilor) care au reședința permanentă în Germania, Norvegia și Islanda li se va permite intrarea, cu condiția deținerii unui document confirmativ, care atestă că se vor afla pe teritoriul țării cel puțin 6 nopți. Condiția respectivă nu se aplică șoferilor care efectuează transport rutier internațional. 

(UPDATE 21.04.2020)  Măsurile restrictive stabilite pe teritoriul țării au fost prelungite până pe 10 mai 2020.

(UPDATE 14.03.2020)  Începând cu 14.03.2020, ora 12.00, până pe 13.04.2020 se închid toate punctele de trecere a frontierei pentru toate persoanele, cu excepția celor care pot demonstra că au un scop întemeiat de a intra. Transportul de marfă se efectuează în regim normal, fără alte controale suplimentare, doar verificările vamale/pașapoarte obișnuite. Cu toate acestea, transportul internațional de marfă (inclusiv tranzitul) pe cale rutieră ar trebui să fie operat prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Frøslev, Sæd sau Kruså. Se recomandă pentru camioane să folosească punctul de trecere a frontierei Frøslev (E45). Punctul de trecere a frontierei Padborg, precum și alte puncte de trecere a frontierei secundare sunt închise. De asemenea, Guvernul ia măsuri suplimentare pentru a facilita transportul de marfă. Aceste măsuri includ ridicarea temporară a regulilor privind timpul de conducere și odihnă pentru a asigura livrarea alimentelor și aprovizionarea magazinelor.

Estonia

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente estone restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 18 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Estonia nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.


(UPDATE
26.06.2020)
Pe teritoriul Estoniei au fost redeschise frontierele pentru persoanele care provin din state membre UE. În acest sens, nu se aplică regimul de autoizolare dacă persoanele sunt cetățeni ai statelor membre UE, din spațiul Schengen sau din Marea Britanie, nu prezintă simptome asociate COVID-19 și s-au aflat în ultimele 14 zile în statele cu maximum 15 cazuri de infecție cu coronavirus la 100.000 de locuitori. Pentru cetățenii statelor terțe este restricționată intrarea pe teritoriul țării până pe data de 30 iunie 2020. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt exceptați de obligațiunea respectării regimului de autoizolare.

(UPDATE 21.04.2020) Controlul la frontiere și măsurile restrictive sunt valabile până pe 01 mai 2020.

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Estoniei a fost reintrodus controlul la frontieră, iar intrarea cetățenilor străini este restricționată. Doar cetățenii și rezidenții Estoniei pot intra în țară. Transportul rutier internațional de mărfuri se efectuează în regim normal. La punctele de trecere a frontierei se efectuează verificări epidemiologice a tuturor persoanelor.

Elveția

(UPDATE 30.04.2021) Începând cu data de 22 aprilie 2021, Republica Moldova este eliminată din lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic întocmită de autoritățile elvețiene. Astfel, persoanele care sosesc din Republica Moldova nu vor mai trebui să intre în carantină după sosirea pe teritoriul elvețian.

Menționăm că, rămân în vigoare o serie de reglementări care se aplică tuturor persoanelor care doresc să călătorească în Elveția, indiferent de țara/regiunea din care sosesc, după cum urmează:

- toate persoanele care intră pe teritoriul Confederației Elvețiene trebuie să își înregistreze datele de contact prin completarea formularului de înregistrare, disponibil la următoarea adresă electronică: https://swissplf.admin.ch/formular.

- toate persoanele (cu excepția copiilor sub 12 ani) care intră pe teritoriul Confederației Elvețiene trebuie să prezinte, înainte de îmbarcare, un test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Elveția. Menționăm că, conform reglementărilor elvețiene, persoanele care prezintă un certificat medical care dovedește efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv a celei de a 2-a doze, nu sunt exceptate de la măsura prezentării unui test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Elveția.

Persoanele antrenate în efectuarea transportului rutier internațional sunt scutite de restricții.

(UPDATE 31.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Elveției au fost stabilite culoare verzi pentru importul, exportul și tranzitul produselor medicale, alimentare, combustibil și poștă. Lista punctelor de trecere a frontierei nominalizate poate fi accesată la următorul link:https://www.ezv.admin.ch/ezv/fr/home/teaser-page-d-accueil/a-la-une-teaser/coronavirus/liste-geoeffnete-grenzuebergaenge.html.

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Începând cu ora 00.00, 17 martie 2020, intrarea pe teritoriul Elveției din Italia, Franța, Germania și Austria este permisă doar cetățenilor elvețieni, rezidenților elvețieni și persoanelor care intră din motive profesionale. Transportul internațional de mărfuri și tranzitul sunt permise.

Finlanda

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente finlandeze restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 30 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Finlanda nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.

(UPDATE 21.04.2020) Parlamentul finlandez a prelungit starea de urgență instituită pe teritoriul țării până pe 13 mai 2020.

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Guvernul finlandez restricționează traficul la frontiere începând cu data de 19 martie 2020, ora 00.00. Operațiunile de transport rutier de persoane sunt suspendate, cu excepția cetățenilor și a rezidenților care se întorc în Finlanda. Transportul rutier internațional de mărfuri se efectuează în regim normal. Următoarele puncte de trecere a frontierei sunt accesibile transportului rutier de mărfuri:

- Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa, Vartius, Inari, Parikkala and Vainikkala.

- La frontiera cu Norvegia: Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö and Utsjoki;

- La frontiera cu Suedia: Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio and Ylitornio.

Federația Rusă

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente ale Federației Ruse restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 15 iulie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Federația Rusă nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.


(
UPDATE 30.04.2021) În conformitate cu hotărârea Guvernului orașului Moscova au fost introduse modificări ale restricțiilor de intrare și circulație pe teritoriul orașului Moscova și a șoselei de centură din Moscova (МКАД), care intră în vigoare din data de 05 mai 2021.Astfel, potrivit Hotărârii Guvernului de la Moscova nr.399-ПП din data de 06 aprilie 2021 au fost stabilite următoarele prevederi:

- restricțiile de circulație se aplică vehiculelor de marfă cu masă maximă admisibilă care depășește 3,5 tone;

- pentru a călători pe teritoriul Moscovei și pe șoseaua de centură a orașului atât în ​​timpul zilei, cât și noaptea, este obligatorie deținerea unui permis special de zi (valabil între orele 07:00 și 23:00) sau de noapte (valabil între 23:00 și 07:00). Serviciul menționat este disponibil pe pagina oficială a Primarului orașului Moscova https://www.mos.ru/pgu/ru/services/procedure/0/0/7700000010000164773/?utm_source=search&utm_term=serp;

- operatorii de transport străini, alaturi de transportatorii ruși vor fi obligați să obțină permisul special menționat, prin înregistrarea prealabilă în Sistemul regional unificat de navigație și informare al orașului Moscova (РНИС) la următoarea pagină electronică: https://rnis.mos.ru/;

- pentru a primi persimul special menționat transportatorul trebuie să dețină un „tracker” special precum „Орбита”, „Гранит”, „АвтоГРАФ-Mobile” etc. și să asigure transmiterea informațiilor de navigație și telemetrice către „РНИС în perioada de valabilitate a permisului.

Luînd în considerație că, în prezent, înregistrarea în sistemele menționate este adaptată numai pentru persoanele juridice și fizice rezidenți ai Federației Ruse, pe portalul РНИС se recomandă operatorilor de transport străini să  aibă o persoană/companie autorizată în Federația Rusă care are un cont СУДИР pe portalul https://www.mos.ru, în numele căruia vor fi introduse informațiile despre unitatea de transport a transportatorului străin. În acest sens, recomandăm transportatorilor moldoveni să pregătească în avans documentele necesare despre vehicule și să le remită companiilor partenere din Federația Rusia, ținând cont de datele planificate de intrare în Moscova și perioada de circulație pe șoseaua de centură a orașului.

(UPDATE 14.08.2020) A fost prelungită restricția de intrare pe teritoriul Federației Ruse a cetățenilor străini, cu excepția unor categorii de persoane menționate anterior, până pe data de 31 august 2020.

(UPDATE 07.05.2020) Guvernul rus a efectuat modificări în Decretul guvernamental nr. 635 din 16 martie 2020 fiind stabilită închiderea frontierelor naționale pentru o perioadă nedeterminată, inclusiv frontiera cu Belarus. Prin urmare, intrarea pe teritoriul țării a persoanelor străine va fi interzisă până la ameliorarea situației epidemiologice. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional rămân scutiți de această prevedere.

(UPDATE 30.04.2020) În conformitate cu declarațiile Președintelui Federației Ruse a fost anunțată extinderea măsurilor privind asigurarea protecției sanitare și epidemiologice a populației referitor la răspândirea infecției cu coronavirus și prelungirea perioadei zilelor nelucrătoare până pe data de 11 mai.

Deplasarea oricărei persoane sau efectuarea transportului rutier în orașul Moscova sau în regiune adiacentă se poate efectua după obținerea unui permis digital special. Transportul internațional de mărfuri este exceptat de la aceste măsuri în regiunea Moscovei în orice moment al zilei și în interiorul orașului Moscova în timpul nopții (22.00 – 06.00).

Intrarea în orașul Moscova între orele 06.00-22.00 este permisă numai celor care dețin autorizație specială pentru vehicule grele (Ordinul Guvernului din 22 august 2011 nr. 379-П П).

(UPDATE 07.04.2020, ora 12.00) Trecerea vehiculelor de toate categoriile prin secțiunea beloruso-rusă a frontierei de pe autostrada N-4676 (lângă comuna Перелевка, Ветковского района) a fost oprită de către autoritățile Federației Ruse. În prezent, sunt instalate pe această secțiune de frontieră semne care interzic circulația atât la intrarea cât și la ieșirea din Federația Rusă. Autoritățile ruse recomandă șoferilor să se deplaseze prin frontiera beloruso-rusă de-a lungul autostrăzii M-10 (în apropiere de comuna Селище, Добрушского района). Cel mai apropiat punct de control deschis este „Красный Камень” (Злынковский район, Брянская область).

(UPDATE 29.03.2020, ora 12.00) Guvernul Federației Ruse a emis Hotărârea nr. 763-Р din 27 martie 2020, care stabilește începând cu 30 martie 2020, ora 00.00 restricționarea temporară a circulației prin toate punctele de trecere auto, feroviare, fluviale și mixte a Federației Ruse, precum și prin frontiera terestră ruso-belorusă. Această măsură nu se va aplica șoferilor autovehiculelor care efectuează transport rutier internațional de mărfuri.

Pentru informații despre activitatea punctelor de trecere vamale în perioada 30 martie - 5 aprilie 2020 accesați pagina electronică a Serviciului Vamal Federal al Federației Ruse: http://customs.ru/info/informacziya-o-rabote-tamozhennyx-organov-v-period-s-30-marta-po-5-aprelya-2020-goda.

A fost publicată lista mărfurilor pentru care a fost stabilită interdicția temporară de export de pe teritoriul vamal al Uniunii Economice Eurasiatice (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia) până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01425254/err_26032020_41. Printre bunurile interzise sunt echipamente de protecție personală, dezinfectante, materiale medicale ș.a. De asemenea, a fost publicată lista mărfurilor care au fost scutite de taxa vamală de import pe teritoriul Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01025251/err_24032020_21. Deciziile menționate intră în vigoare începând cu 03 aprilie 2020.

(UPDATE 26.03.2020, ora 12.00) În cadrul ședinței Comisiei guvernamentale privind creșterea durabilității dezvoltării economiei ruse s-a decis să se permită temporar utilizarea în următoarele 90 de zile a echipamentului de bord expirat pentru efectuarea plății în sistemul achitării taxei pentru compensarea prejudiciilor cauzate drumurilor auto publice de semnificație federală “Платон”.

(UPDATE 25.03.2020, ora 12.00) Începând cu 20 martie, pe o perioadă de o lună, guvernul rus a anulat toate restricțiile (inclusiv vamale) privind furnizarea bunurilor de bază pentru consum și a fost instituit un „coridor verde” pentru importatori și lanțurile de retail mari. A fost stabilită rata zero a taxei vamale la importul mai multor mărfuri, inclusiv medicamente și produse medicale.

De asemenea, Serviciul Federal de Supraveghere în Transport a anunțat că, în perioada 21 martie - 25 aprilie 2020, este suspendat controlul greutății vehiculelor cu remorci de tip platformă și semiremorci cu laturile tentate care transportă bunuri de consum alimentare și nealimentare (produse alimentare, produse pentru copii, medicamente).

 

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Începând cu ora 00.00 din 18 martie 2020 până la 01 mai 2020, ora 00.00 este restricționată intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor străini. Această măsură nu se va aplica șoferilor autovehiculelor care efectuează transport rutier internațional de mărfuri.

Franța

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente franceze restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 01 august 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Franța nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.


(UPDATE 02.04.2021)
Începând cu data de 15 ianuarie 2021, este interzisă circulația între orele 18:00 – 06:00 (couvre feu) pe tot teritoriul Franței, cu excepția motivelor imperative.  În acest sens, este necesară  prezentarea obligatorie a atestării pentru deplasare care poate fi descărcată pe pagina Ministerului de Interne al Franței - https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/Lactu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement-couvre-feu. Menționăm că, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt obligați de asemenea să prezinte atestația respectivă, care poate fi accesată la pagina electronică menționată.

(UPDATE 01.02.2021) În conformitate cu decizia guvernului Republicii Franceze începând cu 31 ianuarie 2021, pentru a intra pe teritoriul Franței, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane sunt exceptați de prezentarea testului molecular pentru infecția cu COVID-19. Aceștia sunt obligați să prezinte la intrarea în țară atât certificatul de competență profesională, precum și certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaționale, care poate fi accesat la următoarea pagină electronică: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux.

(UPDATE 06.11.2020) Conform deciziei autorităților competente ale Republicii Franceze, începând cu data de 30 octombrie curent, pe teritoriul țării a fost instituită carantina națională, valabilă până pe data de 01 decembrie 2020, cu instituirea mai multor reguli speciale și restricții de ordin public.

(UPDATE 01.10.2020) Autorităţile franceze mențin în continuare restricțiile de intrare pe teritoriul  Republicii Franceze  în contextul pandemiei COVID-19. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în Franța urmează să completeze noul model al atestării de deplasare, precum și declarația privind absența simptomelor de infectare cu coronavirus. Documentele pot fi accesate pe pagina oficială a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/…/Attestation-de-deplacement-…

Menționăm că șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt scutiți de interdicțiile de intrare pe teritoriul țării.

(UPDATE 06.05.2020) Guvernul francez a emis decizia privind anularea unor restricții de circulație pentru vehicule antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri cu masa totală mai mare de 7,5 tone.  

Pentru vehiculele care transportă colete se anulează restricțiile de circulație:

- 07 mai 2020, ora 16.00 - 08 mai 2020, ora 24.00,

- 09 mai 2020, ora 16.00 - 10 mai 2020, ora 24.00.

Pentru vehiculele care efectuează transport internațional ale efectelor de strămutare se anulează restricțiile de circulație:

- 20 mai 2020, ora 16.00 - 21 mai 2020, ora 24.00,

- 30 mai 2020, ora 22.00 - 01 iunie 2020, ora 24.00.

Pentru vehiculele care transportă alimente, produse de igienă personală, produse medicale și materiale de construcție se anulează restricțiile de circulație:

- 07 mai 2020, ora 16.00 - 08 mai 2020, ora 24.00,

- 20 mai 2020, ora 16.00- 21 mai 2020, ora 24.00.

(UPDATE 21.04.2020) Măsurile restrictive stabilite pe teritoriul țării au fost prelungite până pe 11 mai 2020.

(UPDATE 10.04.2020, ora 12.00) Ministerul de Interne francez a publicat un certificat suplimentar, cu trei variante (în funcție de ce tip de călătorie se face), care urmează a fi completat pentru a justifica circulația internațională. În urma unor discuții cu asociațiile naționale și autoritățile competente, IRU recomandă operatorilor de transport să furnizeze șoferilor unul dintre certificate menționate, plus documentul scris care justifică circulația („atestat de déplacement”) și certificatul pentru profesioniști („Justificatif de déplacement professionnel”). Înainte de începerea transportării, formularele se completează și urmează să fie prezentate la frontieră.

Formularele respective pot fi accesate pe pagina electronică a Ministerului de Interne: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

(UPDATE 23.03.2020, ora 12.00) Pe data de 20 martie 2020 guvernul francez a emis o serie de măsuri suplimentare pentru șoferii antrenați în transportul rutier de mărfuri și personalul din punctele de încărcare și descărcare. Astfel, este permis în cabină un echipaj format doar din doi șoferi, cu respectarea distanței minime de 1 metru, fiind echpați cu toate măsurile de protecție necesare.

De asemenea, pentru informații referitor la stațiile de alimentare și centrele de deservire tehnică deschise pe teritoriul țării accesați: https://www.bison-fute.gouv.fr/tout-savoir-sur-l-ouverture-des.html.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Începând cu 17 martie, ora 12.00 și până pe 30 martie 2020 au intrat în vigoare noi măsuri pentru a limita efectul pandemiei coronavirusului (COVID-19). A fost declarată blocare națională a circulației. Transportul internațional de mărfuri este scutit de restricțiile de circulație și se efectuează în regim normal. Cu toate acestea, șoferii de camioane sunt obligați să dețină la bord următorul document:

https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/contenu/piece-jointe/2020/03/justificatif_de_deplacement_professionnel.pdf

 

Guvernul francez a decretat măsuri suplimentare pe 14.03.2020 pentru a limita efectele răspândirii COVID-19. Transportul internațional de marfă nu este afectat de aceste măsuri.

Germania

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente germane restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 11 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Germania nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.


(
UPDATE 30.04.2021) Restricțiile interne în Germania în legătură cu COVID-19 au fost adaptate și convenite la nivel federal până la data de 30 iunie 2021. Noile reguli de conduită sunt aplicate în toate land-urile și orașele din Germania, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire este peste 100 timp de 7 zile.

Șoferii străini ar trebui să ia în considerare următoarele reguli noi:

- începând cu ora 22:00 până la 05:00 sunt stabilite restricții de circulație, cu unele excepții pentru călătorii în scop profesional sau în caz de urgență. Șoferilor se permite părăsirea vehiculului în intervalul orelor 22:00-24:00.

- Magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile etc. vor continua să funcționeze. Cu toate acestea, clienții trebuie să poarte măști de tip FFP2 (sau echivalente).

Luând în considerație faptul că, ratele de incidență a cazurilor de îmbolnîvire se schimbă periodic, se recomandă șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional să respecte regulile menționate pe tot teritoriul Germaniei.

Menționăm că, reglementările privind intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Germaniei, cum ar fi restricțiile privind călătoriile pasagerilor, cerințele de preînregistrare / testare pentru șoferii de camioane din regiuni clasificate drept „zone cu incidență ridicată” sau „Zone periculoase ” rămân în vigoare.

(UPDATE 06.11.2020) Pe data de 28 octombrie 2020 autoritățile federale și regionale din Germania au adoptat un set nou de restricții, urmare creșterii semnificative a numărului de infectări cu COVID-19, care au intrat în vigoare începând cu data de 02 noiembrie curent și se vor menține până pe data de 30 noiembrie 2020. Restricțiile includ evitarea deplasărilor nemotivate, sistarea activității unităților comerciale, monitorizarea măsurilor de protecție ș.a.

(UPDATE 14.08.2020) Autoritățile germane au introdus condiția obligatorie pentru persoanele care cu 14 zile înainte de intrarea lor în țară au vizitat țări desemnate de Institutul Robert Koch (RKI) ca zone de risc, să prezinte la cererea autorităților vamale, biroului de sănătate competent (Gesundheitsamt) sau altui organ competent desemnat de land, certificat medical cu rezultatul negativ la infecția cu coronavirus SARS-CoV-2, întocmit cu cel mult 48 ore înainte de sosire. Certificatul medical trebuie să fie întocmit în limba germană sau engleză și să fie bazat pe un test biologic molecular pentru prezența unei infecții cu coronavirus. Zonele de risc sunt cele cu o incidență de 7 zile mai mare de 50 de cazuri/100.000 de locuitori, Republica Moldova fiind desemnată în zona de risc.

Obligația respectivă nu se aplică persoanelor care au tranzitat zonele de risc fără opriri și șoferilor antrenați în efectuarea transportului internațional de mărfuri și persoane.

Lista zonelor de risc este publicată și actualizată periodic de către Institutul Robert Koch (RKI) și poate fi accesată la adresa electronică: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html.

(UPDATE 14.05.2020) Ministerul german de interne a anunțat următoarele măsuri, care vor intra în vigoare începând cu 16 mai 2020:

- Toate punctele de trecere a frontierei cu Austria, Elveția, Franța și Danemarca vor funcționa în continuare.

- Controalele la punctele de trecere a frontierei cu Austria, Elveția, Franța și Danemarca vor fi reduse la controale simple.

- Controalele la punctele de trecere a frontierei cu Luxemburg se sistează complet.

Urmează în cel mai scurt timp sistarea controalelor și la frontiera cu Danemarca, iar cele cu Austria, Elveția și Franța vor înceta pe data de 16 iunie 2020, sub rezerva evoluției răspândirii infecției cu COVID-19 în țară.

(UPDATE 07.05.2020) Ministerul de Interne german a extins controalele la frontierele cu Danemarca, Luxemburg, Franța, Elveția și Austria până pe data de 15 mai 2020.

(UPDATE 27.04.2020) Unele state federale germane au efectuat modificări în legislație prin care devine obligatorie utilizarea măștilor de față pentru a preveni răspândirea în continuare a virusului COVID-19.

Cu toate acestea, datorită structurii federale a Germaniei, nu există o dispoziție unică la nivel național care să definească circumstanțele exacte în care trebuie să fie purtată o mască. Prin urmare, pentru a se asigura că cerințele legale sunt îndeplinite, se recomandă șoferilor să poarte o mască de față ori de câte ori părăsesc cabina vehiculului.

(UPDATE 21.04.2020) Ministerul federal de interne a decis extinderea controalelor la frontierele interne cu Austria, Elveția, Franța, Luxemburg, Danemarca, Italia și Spania până pe data de 04 mai 2020.

(UPDATE 03.04.2020, ora 12.00) Landul Bavaria a extins suspendarea restricției de circulație duminică și în perioada sărbătorilor pentru toate vehiculele antrenate în efectuarea transportului de  mărfuri până pe 19 aprilie 2020. De asemenea, landul Hesse a extins până pe 30 iunie 2020 suspendarea restricției de circulație duminică și în perioada sărbătorilor pentru toate vehiculele antrenate în efectuarea transportului de  mărfuri. Informația actualizată privind suspendarea restricțiilor de circulație poate fi accesată la următorul link:

https://www.bag.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Sonstige/Arbeitshilfe_Strassenverkehrsrecht.pdf?__blob=publicationFile.

(UPDATE 25.03.2020, ora 12.00) Lista punctelor de trecere a frontierei cu Austria, Elveția, Franța, Luxemburg și Danemarca deschise pentru efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri poate fi accesată la următorul link: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/veroeffentlichungen/2020/liste-grenzuebergangsstellen.pdf?__blob=publicationFile&v=3. Accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării prin punctele de trecere a frontierei menționate a fost restricționat. Excepție prezintă persoanele cu naționalitate germană, permis de ședere sau domiciliu  în Germania, lucrători navetiști, muncitori sezonieri sau parlamentarii UE și diplomații acreditați.

Au fost actualizate restricțiile suspendate de circulație în week-end. Lista nouă poate fi accesată la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/10-03-23%20D%20-%20Corona%20-%20Suspension%20rsp.%20exemption%20of%20German%20Sunday_holiday%20driving%20ban.pdf.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Au fost intensificate controalele la frontierele cu Austria, Elveția, Franța, Luxemburg și Danemarca. Transportul rutier internațional de mărfuri se efectuează în regim normal. Pentru a ameliora situația de criză, au fost suspendate mai multe restricții de circulație în week-end. Informația despre regiunile cu restricții suspendate poate fi accesată la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Relieves%20Germany%2018.03.pdf

 

Autoritățile germane au intensificat controalele la frontieră (inclusiv măsurarea temperaturii corpului). Nu există alte restricții în punctele de trecere a frontierei, atât pentru persoane, cât și pentru mărfuri.

 

Georgia

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente ale Georgiei restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 15 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Georgia nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test

(UPDATE 26.08.2020)
În conformitate cu legislația Georgiei, în cazul tranzitului prin teritoriul țării vehiculele străine trebuie să părăsească Georgia în 24 ore de la intrarea în țară, cu excepția:

- intrării/ieșirii prin punctul de control vamal "Kazbegi", în acest caz tranzitul trebuie să se efectueze în 48 de ore (cu excepția plecării cu feribotul);

- în cazul plecării cu feribotul, tranzitul urmează să fie efectuat în 7 zile calendaristice.

Pentru oprirea temporară a camioanelor străine în tranzit sunt amenajate următoarele zone speciale (STOP POINT):

- Urbnisi - regiunea Karelian, satul Urbnisi, cod cadastral: 68.16.45.054;

- Terzhola - raionul Terjolinsky, satul Siktarva, cod cadastral: 33.08.38.224;

- districtul Gori - Gori, satul Tiniskidi, cod cadastral: 66.44.02.033;

- Zestafoni - raionul Zestafon, satul Argveta, cod cadastral: 32.03.34.211.

- 30 km de șoseaua ocolitoare Tbilisi, raionul Gardaban, satul Broceula, cod cadastral: 81.10.25.577.

- 31 km de șoseaua ocolitoare Tbilisi, raionul Gardabani, satul Broceula, cod cadastral 81.10.25.147

În cazul apariției unor circumstanțe neprevăzute, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri pot apela la următoarea linie directă a Agenției de Transport Terestru a Georgiei: (+995) 032 2 36 55 01. Menționăm că, dacă șoferul nu intenționează să părăsească țara în 72 de ore de la efectuarea testării la infecția cu COVID-19  și controalelor necesare, în cazul plecării cu feribotul, este obligatorie contactarea Agenției în termen de 60 de ore de la efectuarea testului.

Pentru încălcarea regulilor menționate, șoferii riscă să fie plasați în carantină și amendați cu 2.000 GEL.

(UPDATE 18.06.2020)  Începând cu 16 iunie, un regim special se aplică atât șoferilor naționali, cât și celor străini care efectuează operațiuni de transport internațional pe teritoriul Georgiei. Astfel, înainte de a intra în țară, șoferilor  li se va măsura temperatura - în cazul depistării febrei, intrarea în Georgia va fi refuzată. De asemenea, șoferilor străini nu se permite aflarea pe teritoriul țării  mai mult de 7 zile în cazul unei operațiuni de încărcare la retur sau în cazul în care au nevoie să urce la bordul unui feribot; în orice alte cazuri, șoferii trebuie să părăsească teritoriul Georgiei în cel mult 96 de ore de la intrare. În cazul în care un șofer străin se află încă în Georgia 72 de ore de la intrarea în țară, el este obligat să efectueze testarea stării sale de sănătate la o autoritate medicală locală din apropiere.

Încălcarea regimului menționat de aflare pe teritoriul țării va conduce la aplicarea amenzilor în conformitate cu prevederile legislației Georgiei. Pentru informații suplimentare apelați la următoarea linie directă: (+995) 032 2 36 55 01.

Regimul respectiv nu se aplică șoferilor care tranzitează teritoriul Georgiei.

(UPDATE 24.04.2020) Până pe data de 10 mai 2020 a fost interzis exportul echipamentelor individuale de protecție și accesoriilor, precum mănuși medicale, termometre, dezinfectanți și alte materiale medicale.

(UPDATE 13.04.2020, ora 12.00) Conform informațiilor actualizate privind efectuarea transportului rutier de mărfuri pe teritoriul Georgiei în cazul unui echipaj constituit din doi șoferi, menționăm că, se consideră șofer - persoana care conduce vehiculul la momentul traversării frontierei. În același timp, cel de-al doilea membru al echipajului nu este considerat șofer și nu îi este permisă trecerea frontierei din cauza interdicției de intrare a străinilor pe teritoriul Georgiei.

(UPDATE 09.04.2020, ora 12.00) Vehiculele înmatriculate în state străine trebuie să se deplaseze pe teritoriul Georgiei în următoarele condiții:

- după finalizarea procedurilor vamale, vehiculele trebuie să se deplaseze fără opriri până la destinația finală. Oprirea este permisă numai în locuri special destinate - opriri, locuri pentru procurarea poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă (https://www.tpl.ge/en/salespoints) și parcări situate în apropierea punctului de control vamal;

- zonele special amenajate pentru opriri vor fi utilizate pentru alimentarea vehiculelor, plata taxelor, poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru proprietarii vehiculelor înregistrate în state străine. Este posibil să achiziționați obiecte personale, alimente, etc .;

- în caz de urgență sau nevoi speciale (accident de mașină, probleme de sănătate etc.), șoferul trebuie să contacteze serviciile corespunzătoare și să rămână în vehicul până la sosirea reprezentanților acestor servicii. În aceste scopuri, șoferul trebuie să apeleze Centrul de intervenție rapidă și urgență la numărul 112;

- vehiculul trebuie să părăsească Georgia:

a) în cazul tranzitului (cu excepția transferurilor de la / către punctul de control vamal „Kazbegi”), vehiculele trebuie să părăsească Georgia în 24 ore de la intrarea în țară;

b) în alte cazuri (inclusiv import și tranzit), intrarea / ieșirea prin punctul de control vamal "Kazbegi" se efectuează în 48 de ore. Nu se ia în considerație timpul necesar pentru îndeplinirea formalităților vamale și oprirea în parcările situate în apropierea punctelor de trecere a frontierei.

Este recomandat să efectuați plățile fără numerar (cumpărături prin internet, card bancar etc.) și să folosiți echipament individual de protecție (mască medicală, mănuși etc.).

Pentru încălcarea regulilor (vehiculul nu are permisiune de intrare, opriri în zonele interzise,​​încălcări în circulația rutieră etc.), cu excepția cazului în care condițiile meteorologice sau alți factori externi îngreunează și/sau fac imposibilă respectarea regulilor, șoferul vehiculului va fi amendat cu 3.000 GEL și va fi plasat în carantină timp de 14 zile iar vehiculul va fi preluat de organele competente la parcare specială.

Opririle special amenajate sunt situate în:

- zona Urbnisi - Kareli, cod cadastral: 68.16.45.054;

- zona Terjola– Trejola, comuna Siktarva, cod cadastral: 33.08.38.224;

- zona Gori - Gori, comuna Tiniskhidi, cod cadastral: 66.44.02.033;

- zona Zestaponi– Zestapoini, comuna Argveta, cod cadastral: 32.03.34.211.

(UPDATE 25.03.2020, ora 12.00) Începând cu 23 martie 2020, teritoriul municpalităților Bolnisi și Marneuli (inclusiv punctele de control la frontiera Sadakhlo) au fost supuse unui regim de carantină strict. Vehiculele care efectuează transport internațional de mărfuri în tranzit prin regiunile menționate sunt obligate să circule pe teritoriul acestora fără opriri.

 

(UPDATE 18.03.2020, ora 12.00) Guvernul Georgiei a decis introducerea restricțiilor de intrare pe teritoriul țării a cetățenilor străini. Măsurile restrictive intră în vigoare începând cu ora 12.00, 18 martie 2020. Astfel, șoferii vehiculelor care efectuează transport rutier internațional de mărfuri vor fi monitorizați obligatoriu în conformitate cu standardele epidemiologice internaționale. Dacă în rezultatul screeningului șoferului s-a identificat un caz posibil de infectare, acesta va fi izolat imediat. Vehiculele care se deplasează din China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Austria, Germania, Franța, Norvegia, Elveția, Spania și Danemarca iar Georgia este țara de destinație a mărfurilor vor avea posibilitate să intre pe teritoriul țării doar dacă șoferul va fi înlocuit cu altă persoană, care nu face parte din grupul de risc. Ulterior vehiculul va fi obligatoriu dezinfectat iar sub supravegherea autorităților vamale va fi dezinfectată și semiremorca. Șoferul străin care a condus pînă la frontiera Georgiei va fi plasat în carantină, unde va aștepta întoarcerea vehiculului său după descărcare. Al doilea șofer care înlocuiește pe cel străin trebuie să fie asigurat de către compania importatoare. Dacă cap-tractorul nu poate fi dezinfectat, acesta va fi înlocuit cu un cap-tractor „curat”, care va fi asigurat de către compania importatoare sau de o altă organizație parteneră a transportatorului care efectuează cursa. Cap-tractorul „infectat” își va aștepta remorca la punctul de trecere a frontierei. Dacă nu este posibilă efectuarea dezinfectării vehiculului, marfa urmează a fi reîncărcată într-un vehicul „curat” furnizat de importator.

În cazul tranzitului, vehiculele care vin din statele restricționate enumerate mai sus se vor deplasa prin Georgia doar cu escortare de către poliția Georgie de la intrarea în în țară prin punct de control până la ieșirea prin punct de control de la frontieră. Suplimentar, după caz, poate fi efectuată dezinfectarea vehicului.

 

Datorită situației actuale cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19, autoritățile georgiene au introdus o nouă măsură, respectiv, persoanelor care au călătorit în Iran, Coreea de Sud, China, Italia, Franța, Spania și Austia în ultimele 28 de zile nu li se permite să intre pe teritoriul georgian.

Grecia

(UPDATE 23.05.2022) În conformitate cu decizia autorităților competente ale Greciei, au fost anulate restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.


(UPDATE 12.04.2021)
Începând cu data de 05 aprilie 2021, intrarea prin punctul de trecere a frontierei Evzoni a vehiculelor antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri va fi permisă doar în intervalul orelor 07.00- 23.00, iar prin punctul de frontieră Kakavia - în intervalul orelor 07.00-19.00. Toți șoferii de camioane care intră prin aceste puncte de trecere a frontierei vor fi suspuși unui test rapid pentru COVID-19.

Menționăm că, rămâne în vigoare condiția obligatorie pentru cetățenii străini, inclusiv șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional care intră prin toate punctele de trecere a frontierei elene, să completeze formularul de localizare a pasagerilor (PLF) care poate fi accesat la următoarea pagină electronică: https://travel.gov.gr/. 

(UPDATE 23.10.2020) În conformitate cu decizia autorităților elene, vehiculele antrenate în efectuarea transportului rutier internațional pe teritoriul Greciei au fost  scutite de restricțiile de trecere a frontierei în intervalul orelor 07.00-23.00. Astfel, este permisă trecerea următoarelor puncte de control în regim 24/7:

Kakavia (Albania);

Krystallopigi (Albania);

Evzoni (Macedonia de Nord);

Promachona (Bulgaria);

Ormenio (Bulgaria);

Nymfaia (Bulgaria);

Kipi (Turcia).

(UPDATE 17.08.2020) Șoferii care efectuează transport rutier internațional au fost scutiți de obligația de prezentare la intrare în țară a testului negativ PCR la COVID-19, indiferent de naționalitate.

(UPDATE 14.08.2020) Începând cu data de 17 august 2020 intră în vigoare decretul Guvernului elen privind obligațiunea de prezentare la intrare în țară a testului de control molecular negativ (test PCR) pentru toate categoriile de persoane, inclusiv șoferii care efectuează transport rutier internațional. Decretul respectiv rămâne valabil până pe 31 august 2020.Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrare în Grecia iar certificatul medical urmează a fi întocmit în limba engleză, cu date personale precum numele, pașaportul / codul personal. Laboratoarele care efectuează testarea PCR ar trebui să fie laboratoare naționale de sănătate publică sau laboratoare private care sunt acreditate de autoritățile naționale. Certificatele care nu îndeplinesc criteriile enumerate nu vor fi acceptate. Falsificarea certificatelor se amendează în conformitate cu prevederile legislației elene. Suplimentar, rămâne obligatorie completarea și remiterea formularului care poate fi accesat la adresa electronicăhttps://travel.gov.gr.  

Menționăm că, persoanele care vizitează țara din motive profesionale pe durata prezentului decret și apoi părăsesc Grecia nu vor avea voie să reintre în țară până pe data de 31 august 2020. Pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai Greciei, reintrarea în țară va fi permisă numai cu o notificare prealabilă și completare a formularului prezentat pe https://travel.gov.gr/ la ieșirea din țară.

 

Următoarele puncte de trecere a frontierei sunt deschise:

Kakavia (Grecia - Albania), numai pentru transport de mărfuri, program de lucru -07: 00-23: 00;

Krystallopigi (Grecia - Albania), numai pentru transport de mărfuri, program de lucru - 07: 00-23: 00;

Evzoni (Grecia - Macedonia de Nord), numai pentru transport de mărfuri, program de lucru - 07: 00-23: 00;

Promachonas (Grecia - Bulgaria), transport de mărfuri și persoane, program de lucru - 24/7;

Ormenio (Grecia - Bulgaria), numai pentru transport de mărfuri, program de lucru - 07: 00-23: 00;

Nymfaia (Grecia - Bulgaria), numai pentru transport de mărfuri, program de lucru -07: 00-23: 00;

Kipi (Grecia - Turcia), numai pentru transport de mărfuri, program de lucru - 07: 00-23: 00.

 

Ministerul Infrastructurii și Transporturilor al Republicii Elene a înaintat proiectul de modificare a Decretului menționat pentru a include șoferii antrenați în efectuarea transportului internațional de mărfuri și persoane în categoria celor exceptați de respectare a prevederilor respective. Informația va fi actualizată odată cu recepționarea unei decizii în acest sens din partea autorităților competente elene.

(UPDATE 10.08.2020) Conform informației prezentate de autoritățile elene, la momentul actual intrarea pe cale rutieră în țară a tuturor tipurilor de autovehicule este restricționată. Restricția se aplică pentru transportul rutier de mărfuri, persoane, mărfuri periculoase și perisabile. Potrivit ultimelor informații disponibile, doar punctul de trecere a frontierei Promachonas (GR) – Kulata (BG) rămâne deschis în regim non-stop (24h/24h) pentru transportul rutier internațional de mărfuri și persoane.

Trecerea frontierei la următoarele puncte de control rutier este permisă zilnic doar în intervalul orelor 07.00-23.00 persoanelor cu motive excepționale motivate (rezidenți, membri ai familiei, studenți, cauze medicale etc.), inclusiv șoferilor antrenați în transport rutier internațional:

Kakavia (Albania);

Krystallopigi (Albania);

Evzoni (Macedonia de Nord);

Ormenio (Bulgaria);

Nymfaia (Bulgaria);

Kipi (Turcia).

Restricția respectivă nu se aplică la ieșirea din Grecia.

(UPDATE 24.07.2020) Începând cu data de 22 iulie curent, punctul de control Exochi din Grecia, căruia îi corespunde punctul Ilinden în Bulgaria, va fi închis pe ambele sensuri de drum pentru toți călătorii și pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv camioane. Punctul de control va fi închis până pe data de 03 august 2020.

De asemenea menționăm, că șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri, care intră în Grecia prin punctul de trece a frontierei Promachonas, trebuie să completeze formularul Passenger Locator Form (PLF), să bifeze opțiunea ”Ground (bus/train/car)”, apoi ”car” și respectiv ”I hereby certify that I am a professional driver”.

(UPDATE 28.05.2020) Pe teritoriul Greciei au fost implementate unele măsuri suplimentare de relaxare a restricțiilor în contextul epidemiei cu COVID-19. Astfel, a fost deschis pentru toate tipurile de transport de mărfuri biroul vamal din Evzoni, la punctul de trecere a frontierei cu Macedonia de Nord  (Evzoni-Bogorodica), care operează acum în regim 24/7.

(UPDATE 24.04.2020) Până pe data de 10 mai 2020 a fost interzis exportul echipamentelor individuale de protecție și accesoriilor, precum mănuși medicale, termometre, dezinfectanți și alte materiale medicale.

(UPDATE 21.04.2020) Guvernul elen a prelungit aplicarea măsurilor restrictive până pe 15 mai 2020.

Toți angajații implicați în transportul internațional (terestru, aerian, maritim) sunt obligați să efectueze tranzitul sau operațiunile de transport pe teritoriul țării pe cel mai scurt traseu și în cea mai scurtă perioadă posibilă. Indiferent de naționalitate, după finalizarea operațiunilor de transport, șoferii sunt obligați să înceapă perioada de izolare temporară de 14 zile, cu excepția dacă în această perioadă șoferul urmează să efectueze  un nou transport internațional.

Șoferii antrenați în efectuarea transportului internațional de mărfuri din Italia spre Grecia pe mare trebuie să completeze următorul formular:https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/GR_locator_form_quarantine.pdf.

(UPDATE 03.04.2020, ora 12.00) Ministerul Infrastructurii și Transporturilor a decis suspendarea interdicțiilor de circulație pentru circulația camioanelor din 16 aprilie până pe 21 aprilie și din 30 aprilie până pe 3 mai.

(UPDATE 26.03.2020, ora 12.00) Pentru a confirma posibilitatea efectuării transportului rutier de mărfuri pe teritoriul Greciei, șoferii sunt obligați să prezinte un formular de atestare de la angajatorul lor, inclusiv pașaportul (cartea de identitate) și CMR. Formularul poate fi accesat la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/permit-work-commute-en.pdf.

La punctul de trecere a frontieri cu Macedonia de Nord Evzoni, se aplică restricții privind circulația camioanelor între orele 22.00 și 06.00. Camioanele care transportă alcool etilic, mărfuri perisabile și produse medicale sunt scutite de această restricție.

(UPDATE 24.03.2020, ora 12.00) Începând cu 23 martie 2020, ora 06.00 este interzisă intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Greciei. Transportul de mărfuri este scutit de toate măsurile restrictive. Toate frontierele sunt deschise pentru operațiuni de transport internațional, iar șoferii de camioane sunt scutiți de regimul de carantină. În unele cazuri, autoritățile portuare pot solicita un formular special la intrare pe teritoriul țării care urmează a fi completat de șoferihttps://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/GR_covid19_locator%20form.pdf.

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Guvernul grec a anunțat introducerea noilor măsuri extraordinare pentru a limita răspândirea COVID-19. Astfel, se închid frontierele cu Albania și Macedonia de Nord pentru transportul rutier de persoane, se suspendă cursele aeriene către și din Spania și transportul pasagerilor cu feribotul către/din Italia. De asemenea, navele de croazieră nu vor mai avea acces în porturile grecești. Transportul de mărfuri este scutit de aceste măsuri. Rutele cu feribotul către/din Italia funcționează în regim normal pentru circulația mărfurilor, iar șoferii de camioane care efectuează transport internațional de mărfuri sunt scutiți de măsura de a intra în carantină pe 14 zile.

 

Conform informațiilor oficiale, până în prezent nu se aplică restricții speciale în punctele de trecere a frontierei elene, nici pentru transportul rutier de persoane și nici pentru transportul rutier de marfă.

Cu toate acestea, biroul vamal din Evzoni, la punctul de trecere a frontierei cu Macedonia de Nord  (Evzoni-Bogorodica), a anunțat că, începând de luni, 16.03.2020, circulația camioanelor (în ambele sensuri de intrare/ieșire) nu va fi permisă de la ora 22:00 până la ora 06:00.

Iran

(UPDATE 17.08.2022) În contextul declarațiilor autorităților Republicii Islamice Iran, persoanele care călătoresc în Iran trebuie să prezinte la trecerile de frontieră document care atestă vaccinarea, un test PCR cu rezultat negativ (pentru persoanele cu vârsta mai mare de 12 ani, valabil 96 de ore), cât și să respecte protocoalele și instrucțiunile aprobate de către Ministerul Sănătății, Tratamentului și Educației Medicale al Iranului. Completarea unui formular de autodeclarare de către călători înainte de intrare în țară și prezența unei polițe de asigurare valabilă (cu acoperire COVID-19) este obligatorie.

 

Totodată, menționăm că, persoanele care vor prezenta simptome la frontierele terestre, cu toate că au respectat regulile sus indicate, le va fi indicată întoarcerea în propria țară, cu interzicerea intrării pe teritoriul Iranului.

 

Dacă, după intrarea pe teritoriul țării în urma efectuării unui test PCR rezultatul este pozitiv, atunci este obligatorie izolarea de sine stătătoare până la prezentarea unui test cu rezultat negativ

(UPDATE 27.03.2020, ora 12.00)
Situația punctelor de trecere a frontierei Iranului cu țările vecine:

Punctul de trecere a frontierei Iran-Pakistan Taftan-Mirdzhava: transportul rutier de mărfuri și persoane este interzis de Pakistan.

Punctele de trecere la frontiera cu Turkmenistan Sarahs-Sarahs, Artik-Lotfabad și Inchehboroun, Baygiran-Gudane: transportul rutier internațional interzis de Turkmenistan.

Turcia - Iran: la punctele de trecere a frontierei Kapikoy-Razi, Esendere-Sero și Gurbulak-Bazargan traficul internațional de mărfuri și persoane este interzis.

Frontiera Amenia-Iran Meghri-Nordooz: transportul internațional de mărfuri și persoane interzis de Armenia.

Italia

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente italiene restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 01 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Italia nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.

(UPDATE 30.04.2021) În conformitate cu hotărârea autorităților competente, la sosirea pe teritoriul Italiei, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt obligați să completeze o declarație care confirmă că aceștia se deplasează pe motiv de muncă. Aceasta poate fi accesată pe pagina principală a Ministerului Afacerilor Externe: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/03/modulo_rientro_sintetico_05_marzo_2021_eng_compilabile.pdf. De asemenea, șoferii sunt obligați să raporteze intrarea pe teritoriul țării la departamentul de sănătate de la locul de destinație. Menționăm că, în scurt timp, formularul de declarație pe hârtie va fi înlocuit cu formularul digital „locația pasagerului”.

(UPDATE 16.03.2021) Conform ordonanței Ministerului Sănătății al Italiei, în zilele de 03, 04 și 05 aprilie 2021 (paștele catolic), pe întreg teritoriul național, cu excepția zonelor albe, se vor aplică regulile valabile pentru zona roșie. Unica derogare de la această prevedere ar fi deplasarea în interiorul localității, dar cu respectarea regulilor pentru zona portocalie. Zonele sunt împărțite în felul următor:

- Zona albă : Sardinia;

- Zona galbenă : Calabria, Liguria, Sicilia, Valle d'Aosta;

- Zona portocalie : Abruzzo, Toscana, Provincia Autonomă Bolzano, Umbria;

- Zona roșie : Basilicata, Campania, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Provincia Trento, Puglia și Veneto.

În perioada 15 martie - 06 aprilie pe teritoriul Italiei nu vor mai exista zone galbene, acestea vor trece în zona portocalie, iar regiunile unde rata de îmbolnăvire săptămânală este de peste 250 de cazuri la 100 de mii de locuitori vor deveni automat zone roșii.

(UPDATE 03.11.2020) Consiliul Miniștrilor Republicii Italiene a semnat un nou decret privind restricțiile de călătorie în/din străinătate a cetățenilor italieni și străini, valabile până pe data de 24 noiembrie 2020.

Astfel, rămân în vigoare reglementările prin care se interzice intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat sau au tranzitat următoarele țări: Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană. Este admisă intrarea în țară doar din motive specifice, cum ar fi munca, sănătatea, studii sau urgență absolută. Totodată, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional pe teritoriul țării sunt exceptați de la restricția respectivă. La sosirea pe teritoriul Italiei, șoferii sunt obligați să completeze o declarație care confirmă că se deplasează pe motiv de muncă. Aceasta poate fi accesată pe pagina principală a Ministerului Afacerilor Externe: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_sintetico_14_10_20.pdf.

În ceea ce privește regiunile Lombardia, Lazio, Campania, Piemont, Sicilia și Calabria, declarația specială trebuie să fie la bordul vehiculului în perioada nopții deoarece în aceste regiuni este interzisă deplasarea la anumite ore, cu excepția vehiculelor antrenate în transportul rutier de mărfuri:

Lombardia - 23.00 / 5.00

Campania - 23.00 / 5.00

Lazio - 00.00 / 5.00

Piemont - 23.00 / 5.00

Sicilia - 23.00 / 5.00

Calabria - 00.00 / 5.00

(UPDATE 10.08.2020) În conformitate cu prevederile decretului semnat de către premierul italian privind măsurile întreprinse de autorități pentru contracararea pandemiei, începând cu data de 10 august 2020 și până pe data de 7 septembrie 2020, rămân în vigoare reglementările prin care se interzice intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat sau au tranzitat următoarele țări: Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Muntenegru și Serbia. Totodată, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional pe teritoriul țării au fost exceptați de la restricția respectivă.

Menționăm că, rămân în vigoare prevederile privind celelalte categorii de persoane admise pe teritoriul țării conform informației prezentate anterior.

(UPDATE 07.08.2020) Guvernul Italiei a adoptat decretul-lege nr.83 prin care prelungește starea de urgență instituită la sfârșitul lunii ianuarie pâna pe data de 15 octombrie curent.  Totodată, prin acest decret se prelungesc restricțiile de călătorie care au fost stabilite anterior până pe 31 iulie 2020, care prevăd interzicerea intrării în Italia pentru persoanele care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat Republica Moldova, inclusiv pentru șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional pe teritoriul țării.

(UPDATE 17.07.2020) Autoritățile italiene mențin restricțiile de intrare în Italia pentru cetățenii mai multor state, inclusiv pentru cei ai Republicii Moldova, până la data de 31 iulie 2020. Astfel, rămân în vigoare reglementările prin care se interzice intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile s-au aflat, ori au tranzitat Republica Moldova, precum și următoarele țări: Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Oman, Panama, Peru și Republica Dominicană. Sunt exceptați de la aceste prevederi doar echipajul și personalul navigant al mijloacelor de transport rutier din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia, exclusiv pentru motive de muncă, doar pentru tranzit (maxim 36 de ore) sau pentru scurtă ședere în Italia (maxim 120 de ore). Șoferii moldoveni nu sunt incluși în categoria excepțiilor menționate.

(UPDATE 28.05.2020) Guvernul italian a stabilit mai multe modificări în legislație potrivit cărora a fost anulată perioada de ședere obligatorie pe teritoriul țării de maxim 72 de ore în cazul în care Italia este destinația finală a călătoriei și 24 de ore în caz de tranzit. De asemenea, a fost anulată obligațiunea de notificare a autorităților locale de sănătate la intrarea pe teritoriul Italiei.

(UPDATE 06.05.2020) Formularul care se completează de către șoferi la intrarea  pe teritoriul Italiei a fost actualizat: http://www.mit.gov.it/sites/default/files/media/documentazione/2020-05/4%20MAG%20MODELLO%20DICHIARAZIONE%20CONDUCENTI%20EDITABILE.pdf.

Formularul respectiv se completează și pentru operațiunile de descărcare/încărcare și cele în tranzit.

(UPDATE 29.04.2020) În conformitate cu regulile anunțate de premierul Italiei privind intrarea în vigoare a scenariului  „Faza 2” pe teritoriul țării, care se vor aplica în perioada 04 -17 mai 2020, a fost actualizată lista cu autoritățile locale de sănătate (ASL) la care șoferii sunt obligați să notifice intrarea în Italia.

Lista adreselor poate fi accesată la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/ASL%20contact%20points%20280420.pdf.

(UPDATE 21.04.2020) Guvernul italian a stabilit prelungirea pe teritoriul țării a măsurilor restrictive privind combaterea infecției cu COVID-19 până pe data de 03 mai 2020.

De asemenea, menționăm că, adresele departamentelor teritoriale la care este necesar să fie remisă informația despre intrarea în Italia au fost actualizate. Lista poate fi accesată la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/ASL%20contact%20points%20140420.pdf.

(UPDATE 13.04.2020, ora 12.00 Ministerul de Interne italian a stabilit instrucțiuni suplimentare personalului angajat în companii de transport străine, care efectuează operațiuni de transport internațional de mărfuri către sau prin Italia. Instrucțiunile privesc aplicarea prevederilor Decretului nr. 145/2020, conform căruia șoferii trebuie să respecte următoarele reguli:

- Șoferii au permisiunea să se afle pe teritoriul țării pe perioada maximă de 72 de ore în cazul în care Italia este destinația finală a călătoriei și 24 de ore în caz de tranzit. Perioada ar putea fi prelungită cu încă 48 de ore în caz de nevoi speciale și justificate.

- La intrare în Italia, șoferii trebuie să notifice departamentul de prevenție („Dipartimento di Prenvenzione”) al autorității locale de sănătate (ASL) și să depună declarație specială în limba italiană care poate fi accesată pe pagina oficială a Ministerului Infrastructurii și Transportului:

http://www.mit.gov.it/documentazione/autotrasporto-merci-circolari.

Pentru completarea corectă a declarației menționate accesați versiunea cu traducere neoficială la următorul link:

http://www.mit.gov.it/sites/default/files/media/documentazione/2020-04/LAST%20unofficial%20courtesy%20translation%20into%20English.pdf.

În prezent, sunt stabilite adrese ale departamentelor teritoriale la care este necesar să fie remisă informația despre intrarea în Italia:

Regiunea Trieste - e-mail: profilassi.dip@asugi.sanita.fvg.it (tel. 0403997490)

Regiunea Gorizia - e-mail: infctives.profilassi@asugi.sanita.fvg.it (tel. 0481592876).

Lista actualizată poate fi consultată la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/ASL%20contact%20points%20100420%203.pdf.

Se recomandă șoferilor înainte de plecare în Italia să remită informația necesară autorităților locale de sănătate și să dețină la bord originalul declarației nominalizate.

(UPDATE 26.03.2020, ora 12.00) În legătură cu restricțiile impuse circulației persoanelor în întreaga țară și în conformitate cu actele guvernamentale existente, Ministerul Infrastructurii și Transporturilor și Ministerul Sănătății a Republicii Italiene au stabilit un formular special pentru șoferii vehiculelor antrenate în transportul de mărfuri. Formularul urmează a fi completat la trecerea frontierei și semnat în prezența unui reprezentant al poliției. Menționăm că, formularele respective sunt preluate de către reprezentanții poliției, iar șoferii ulterior urmează să completeze formulare noi. În acest sens, recomandăm transportatorilor să dispună la bordul vehiculului de un număr suficient de formulare pentru completarea lor după necesitate. Obligațiunea menționată se va aplica până pe 3 aprilie 2020. Formularul poate fi accesat pe pagina electronică a Ministerului Infrastructurii și Transporturilor:

http://www.mit.gov.it/sites/default/files/media/documentazione/2020-03/MODELLO%20DICHIARAZIONE%20CONDUCENTI%2024%20MAR%202020.pdf.

(UPDATE 24.03.2020, ora 12.00) Începând cu 23 martie și până la 03 aprilie toate activitățile de producție industrială și comercială neesențială pe teritoriul țării sunt suspendate. În acest context, revenim repetat cu apel în adresa operatorilor de transport să evite în măsura posibilităților efectuarea curselor în această direcție.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Italiei transportul rutier de mărfuri și persoane este restricționat în zona roșie din nordul țării. Însă, agenții economici și operatorii de transport trebuie să considere la planificarea transportărilor că mai multe state de tranzitare introduc restricții referitor la persoanele care vin din Italia, inclusiv șoferii de vehicule. În acest context, recomandăm evitarea în măsura posibilităților a curselor în această direcție.

Pe 18 martie 2020, Ministerul Transporturilor a emis un nou decret: 14 zile de izolare obligatorie pentru persoanele care intră în țară. Prezentul decret nu se aplică șoferilor care efectuează transport rutier internațional de mărfuri, cu condiția că aceștia părăsesc teritoriul țării în 72 de ore.

Ministerul Infrastructurii și Transporturilor a anunțat un decret prin care se anulează restricțiile de circulație pentru vehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 t, pe drumurile extraurbane, în zilele de 15 și 22 martie 2020. De reținut că pentru vehiculele care efectuează transport rutier internațional, anularea restricțiilor de circulație trebuie înțeleasă până la o notificare ulterioară.

Kazahstan

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente ale Kazahstanului restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 08 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Kazahstan nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.


(UPDATE 30.10.2020)
În conformitate cu informația parvenită din partea Consulatului General al Republicii Kazahstan la Chișinău a fost aprobată Hotărârea Medicului Sanitar Șef de Stat a Republicii Kazahstan nr. 59 din 23.10.2020 privind consolidarea în continuare a măsurilor de prevenire a infecției cu coronavirus la punctele de control de la frontiera de stat, prin care au fost stabilite mai multe restricții la traversarea fontierei de către toate persoanele, indiferent de țara de unde vin.

Astfel, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri în tranzit prin teritoriul Republicii Kazahstan se vor supune termometriei și vor îndeplini o anchetă cu date personale  la traversarea frontierei.

Șoferii care efectuează transport rutier internațional de mărfuri în regim bilateral pe teritoriul țării vor fi supuși termometriei, cu îndeplinirea anchetei cu date personale și efectuarea unui test de laborator pentru COVID-19 prin metoda PCR. După prelevarea materialelor biologice pentru test, șoferul poate continua cursa la punctul de destinație. În cazul depistării unui rezultat pozitiv pentru SARSCoV-2, informația este transmisă Departamentului pentru Sănătate teritorial unde se află punctul de destinație a șoferului, conform datelor prezentate de către acesta în anchetă. După efectuarea unui control medical, acesta va fi plasat în izolare, în condiții de staționar.

(UPDATE 13.05.2020) În conformitate cu decizia Guvernului se menține un regim de intrare, de ședere și de tranzit fără viză pe teritoriul Republicii Kazahstan pentru șoferii străini antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri până pe data de 01 iunie 2020, precum și se asigură plecarea cetățenilor străini până pe data de 01 iulie 2020, care au intrat pe teritoriul Republicii Kazahstan înainte de 1 iunie 2020, fără impunerea de sancțiuni administrative.

(UPDATE 14.04.2020) În conformitate cu hotărârea Comisiei de prevenire a apariției și răspândirii COVID-19 pe teritoriul Republicii Kazahstan, s-a decis interzicerea tranzitului pe teritoriul țării a cetățenilor străini și vehiculelor antrenate în efectuarea transportului internațional de mărfuri către țările unde a fost instituită interdicția de intrare - Tadjikistan și Turkmenistan.

De asemenea, a fost introdusă interdicția de circulație prin punctele de control rutiere „Айша биби” și „Карасу” (frontiera Kazahstan-Kârgâzstan, regiunea Жамбыл) a tuturor categoriilor de persoane și vehicule, cu excepția tranzitului vehiculelor în intervalului de timp de la orele 10.00 până la 19.00. Restricția nu se aplică personalului diplomatic și angajaților serviciului de curierat.

(UPDATE 03.04.2020, ora 12.00) Potrivit informațiilor Serviciului Vamal din Kazahstan, începând cu 04 aprilie următoarele puncte de trecere a frontierei vor fi închise temporar pentru transportul rutier:

 

Kazahstan - China:

- Kolzhat (regiunea Almaty)

- Bakhty (regiunea Kazahstan Est)

- Maykapchagay (regiunea Kazahstan Est).

Kazahstan – Federația Rusă:

- Kandibai (regiunea Kostanay)

- Akbalshik (regiunea Kostanay)

- Kyzyl Zhar (regiunea Kazahstanului de Nord)

- Naiza (regiunea Pavlodar)

- Zheskent (regiunea Kazahstan Est)

- Baitanat (regiunea Kazahstan Est)

- Koanbai (regiunea Kazahstan Est)

- Orda (regiunea Kazahstanului de Vest)

- Shagan (regiunea Kazahstanului de Vest)

- Karashatau (regiunea Atyrau).

Kazahstan - Kârgâzstan:

- Aukhatty (regiunea Zhambyl)

- Kordai (regiunea Zhambyl)

- Sapatai Batir (regiunea Zhambyl)

- Sartobe (regiunea Zhambyl)

- Kagen (regiunea Almaty).

Kazahstan - Uzbekistan:

- Tselinniy (regiunea Turkestan)

- Sirdaria (regiunea Turkestan).

(UPDATE 29.03.2020, ora 12.00) A fost publicată lista mărfurilor pentru care a fost stabilită interdicția temporară de export de pe teritoriul vamal al Uniunii Economice Eurasiatice (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia) până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01425254/err_26032020_41. Printre bunurile interzise sunt echipamente de protecție personală, dezinfectante, materiale medicale ș.a. De asemenea, a fost publicată lista mărfurilor care au fost scutite de taxa vamală de import pe teritoriul Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01025251/err_24032020_21. Deciziile menționate intră în vigoare începând cu 03 aprilie 2020.

(UPDATE 23.03.2020, ora 12.00) Pe 20 martie 2020, în urma reuniunii Comisiei de stat privind asigurarea stării de urgență, s-a decis interzicerea până la 15 aprilie 2020 a exportului anumitor tipuri de mărfuri de pe teritoriul Republicii Kazahstan (hrișcă, zahăr alb, cartofi, morcovi, ceapă, varză albă).

 

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Republicii Kazahstan, începând cu ora 08:00, 16 martie a fost instituită stare de urgență. În perioada respectivă trecerea prin frontiera de stat a șoferilor de vehicule angajate în transport internațional de mărfuri este permisă, cu respectarea următoarelor condiții:

1. Transportul rutier de mărfuri în trafic internațional trebuie efectuat în conformitate cu standardele de carantină și sanitar-epidemiologice.

2. Șoferii, indiferent de cetățenie, trebuie să folosească pașapoarte străine pentru a trece frontiera de stat.

3. La sosirea la punctul de control pentru intrarea pe teritoriul Republicii Kazahstan (inclusiv tranzitul), șoferii din Franța, Iran, Italia, Spania, Germania, Republica Populară Chineză, Coreea de Sud, statele din Spațiul Schengen, precum și șoferii altor state care au fost în statele enumerate în ultimele 30 de zile, pot intra în țară cu condiția ca șoferul să fie înlocuit în conformitate cu standardele de carantină și sanitar-epidemiologice sau să fie înlocuit cap-tractorul cu unul din Kazahstan.

Autoritățile competente de stat, au identificat punctele de control speciale pentru trecerea vehiculelor antrenate în transportul internațional de mărfuri:

la frontiera cu Republica Kârgâză punctele de trecere a frontierei "Карасу" (Жамбылская обл.) și "Айша-биби" (Жамбылская обл.).

la frontiera cu Republica Uzbekistan punctele de trecere a frontierei "Б. Конысбаева" (Туркестанская обл.); "Казыгурт" (Туркестанская обл.); "Тажен" (Мангистауская обл.).

la frontiera cu Turkmenistan punctul de trecere a frontierei "Темир баба" (Манистауская обл.).

la frontiera cu Republica Populară Chineză punctele de trecere a frontierei "Кольжат" (Алматинская обл), "Нуржолы" (Алматинская обл); "Достык" (Алматинская обл.); "Бахты" (Восточно-Казахстанская обл.); "Майкапчагай" (Восточно-Казахстанская обл.).

la frontiera cu Federația Rusă punctele de trecere a frontierei "Кайрак" (Костанайская обл.);"Жана Жол" (Северо-Казахстанская обл.); "Каракога" (Северо-Казахстанская обл.);"Шарбакты" (Павлодарская обл.); "Урлитобе" (Павлодарская обл.); "Косак" (Павлодарская обл.); "Ауыл" (Восточно-Казахстанская обл.); "Убе" (Восточно-Казахстанская обл.); "Жайсан" (Актюбинская обл.); "Алимбет" (Актюбинская обл.); "Сырым" (Западно-Казахстанская обл.); "Таскала" (Западно-Казахстанская обл.); "Жанибек" (Западно-Казахстанская обл.); "Курмангазы" (Атырауская обл.).

Kârgâzstan

(UPDATE 17.08.2022) Conform datelor oferite de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kârgâstan, cetățenii Republicii Moldova la intrarea pe teritoriul țării trebuie să prezinte un document ce atestă vaccinarea completă (cu trecerea a nu mai puțin de 14 zile de la ultima vaccinare) sau un test cu rezultat negativ PCR (valabil 72 ore) sau test antigen cu rezultat negativ (valabil 48 ore). 

(UPDATE 28.05.2020) Pe teritoriul Kîrgîzstanului a fost modificat algoritmul de trecere a frontierei statului a șoferilor vehiculelor antrenate în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri. Astfel, toți șoferii naționali și străini se supun unui test expres pentru diagnosticul virusului COVID-19. De asemenea, aceștia sunt obligați să instaleze aplicația mobilă Stop Covid-19 pe telefon mobil, fiind escortați la locul de sosire. Menționăm că, șoferii sunt obligați să completeze un formular indicând toate punctele de oprire pe parcursul rutei. Pentru informații detaliate privind algoritmul respectiv accesați https://www.asmap.ru/upload/iblock/%D0%90%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BC%20%D0%9C%D0%97%20%D0%9C%D0%A2%D0%94%20%D0%93%D0%9A%D0%98%D0%A2%D0%A1%20%D0%BE%D1%82%2020.05.20%20(1).pdf.

(UPDATE 05.05.2020) Conform informațiilor aparatului Guvernului din Kârgâzstan, la punctele de trecere a frontierei toți șoferii naționali și străini se supun unui test expres pentru diagnosticul virusului COVID-19. Dacă rezultatul testului este pozitiv, vehiculul este supus procedurii de dezinfectare, iar șoferul plasat în carantină.

(UPDATE 24.04.2020) Până pe data de 22 septembrie 2020 a fost interzis exportul produselor antibacteriene și dezinfectanților, a unor produse alimentare (grâu și meslin, făină de grâu, ulei, orez, paste, ouă de pui, zahăr, sare de masă iodată), precum și unor produse furajere (fân, furaje mixte, tărâțe și furaje de cereale).

(UPDATE 09.04.2020, ora 12.00) Ministerul Economiei al Republicii Kârgâzstan a publicat regulile aplicate șoferilor străini care efectuează transport internațional de mărfuri. În conformitate cu informația prezentată, trecerea frontierei de stat cu mărfuri precum produse agricole, alimente, bunuri de consum se realizează:

- în/din Kazahstan și în tranzit prin punctele de control «АК-ТИЛЕКАВТОДОРОЖНЫЙ» și «ЧОН-КАПКА-АВТОДОРОЖНЫЙ» fără restricții;

- în/din Uzbekistan și în tranzit  prin punctele de control «ДОСТУКАВТОДОРОЖНЫЙ» – «ДУСТЛИК -АВТОДОРОЖНЫЙ» și «КЫЗЫЛ-КИЯАВТОДОРОЖНЫЙ» – «УЗБЕКИСТАН — АВТОДОРОЖНЫЙ» fără restricții;

- în/din Tadjikistan «ДОСТУКАВТОДОРОЖНЫЙ» – «ДУСТЛИК-АВТОДОРОЖНЫЙ» și «КЫЗЫЛ-КИЯАВТОДОРОЖНЫЙ» – «УЗБЕКИСТАН — АВТОДОРОЖНЫЙ» fără restricții.

Șoferii vehiculelor trebuie să respecte următoarele cerințe obligatorii la trecerea frontierei de stat:

- deținerea unui pașaport,

- folosirea echipamentelor de protecție personală (măști, mănuși). În caz contrar, nu se va permite trecerea controlului. Circulația vehiculelor antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri se efectuează cu un singur șofer în vehicul, cu excepția șoferilor din Tadjikistan.

Pentru informații suplimentare privind algoritmul de trecere a frontierei cu Kazahstan accesați următorul link:

http://mineconom.gov.kg/froala/uploads/file/5e6e277bea1f977fd4bed0f439b0edf02b3d6438.pdf.

(UPDATE 29.03.2020, ora 12.00) A fost publicată lista mărfurilor pentru care a fost stabilită interdicția temporară de export de pe teritoriul vamal al Uniunii Economice Eurasiatice (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia) până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01425254/err_26032020_41. Printre bunurile interzise sunt echipamente de protecție personală, dezinfectante, materiale medicale ș.a. De asemenea, a fost publicată lista mărfurilor care au fost scutite de taxa vamală de import pe teritoriul Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 septembrie 2020: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01025251/err_24032020_21. Deciziile menționate intră în vigoare începând cu 03 aprilie 2020.

(UPDATE 27.03.2020, ora 12.00) Conform informațiilor Ministerului Transporturilor și Drumurilor din Republica Kârgâză, accesul vehiculelor antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri și șoferilor se realizează fără restricții, cu respectarea măsurilor sanitare și epidemiologice. La frontiera cu Kazahstan se efectuează termometria șoferilor care sosesc cu camionul, se completează un chestionar cu date personale, ulterior șoferul fiind supus unui test expres pentru diagnosticul virusului COVID-19. Dacă rezultatul testului este negativ, vehiculul este supus procedurii de dezinfectare, iar șoferul plasat în carantină. Pentru informații suplimentare accesați:  https://www.asmap.ru/upload/iblock/%D0%90%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BC%20%D0%B4%D0%BB%D1%8F%20%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D1%85%20%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B9.pdf

(UPDATE 24.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Republicii Kârgâze intrarea/ieșirea vehiculelor antrenatate în transportul rutier de mărfuri este permisă cu respectarea unor măsuri sporite de siguranță sanitar-epidemiologice.

Conform datelor neoficiale din partea Agenției Transport Auto, Naval și Control transport agabaritic al Republicii Kârgâzstan, în timpul apropiat pot fi introduse noi norme la trecerea frontierei de stat, care prevăd plasarea în carantină timp de 3 zile a transportatorilor internaționali. Revenim cu detalii actualizate.

 

Letonia

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu 01 aprilie 2022 autoritățile competente ale Letoniei au modificat cerințele de intrare pe teritoriul țării. Astfel, călătorii nu mai trebuie să prezinte un document ce atestă vaccinarea, recuperarea după COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test molecular sau antigen.

 

Totodată, va fi interzisă intrarea în Letonia din țările cu risc foarte ridicat, lista cărora poate fi urmărită pe pagina electronică oficială a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: https://www.spkc.gov.lv/lv.

 

Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt scutiți de restricțiile menționate.


(UPDATE 16.07.2021)
Cabinetul de Miniștri din Republica Letonia a adoptat modificări la Regulamentul Cabinetului de Miniștri din 9 iunie 2020 nr. 360 „Măsuri de siguranță epidemiologică pentru a limita răspândirea COVID-19”, care prevăd că, persoanele care intră pe teritoriul țării prin punctele de trecere a frontierei “Grebņeva”, “Terehova, “Pāternieki” sau “Silene” sunt obligate să prezinte Certificatul digital al UE privind COVID sau certificat echivalent eliberat într-un stat UE/Spațiul Economic European, de Confederația Elvețiană sau Regatul Unit și valabil până pe data de 01 septembrie 2021. Decizia respectivă a fost adoptată în scopul prevenirii răspândirii rapide pe teritoriul țării a noii tulpini a infecției COVID-19 Delta. Menționăm că, conducătorii auto care efectuează transport rutier internațional de mărfuri și persoane nu sunt scutiți de măsura respectivă. Astfel, în caz de neprezentare a documentelor menționate, șoferii sunt obligați să efectueze în cont propriu test rapid la punctul de control respectiv. Costul aproximativ al unui test constituie ~ 25 EUR iar rezultatele acestuia vor fi anunțate la fața locului testării. Doar după primirea rezultatelor testului și eliberării permisiunii speciale din partea Serviciului Vamal leton, șoferii pot părăsi teritoriul punctului de control vamal.

De asemenea, persoanele care au obținut rezultate pozitive pentru infecția cu COVID-19 sau care au refuzat testarea vor fi conduse prin intermediul Serviciului medical de urgență la locul de reședință sau la una din pensiunile turistice aflate în gestiunea Agenției de Investiții și Dezvoltare letone, iar cheltuielile de cazare vor fi rambursate din cont propriu. Regimul de autoizolare urmează a fi respectat pentru o perioadă de 10 zile, care poate fi scurtată prin efectuarea unui test repetat cu rezultat negativ în a 7-a zi de autoizolare.

(UPDATE 19.02.2021) În conformitate cu hotărârea guvernului Republicii Letonia a fost prelungită starea de urgență în țară până pe data de 06 aprilie 2021.

Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional care intră pe teritoriul leton urmează să completeze chestionarul electronic care este disponibil de pe orice aparat electronic ”smart” și trebuie completat pe pagina electronică specializată www.covidpass.lv. Completarea certificatului trebuie efectuată nu mai devreme de 48 de ore înainte de a traversa frontiera Republicii Letonia.

De asemenea, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane sunt obligați să efectueze tranzitul prin teritoriul leton în 72 ore. În cazul dacă șoferul se află pe teritoriul țării mai mult de 72 ore sau în cazul când în ultimele 14 zile a petrecut mai mult de 72 ore într-o țară cu un risc sporit de infecție cu COVID-19, acesta este obligat să prezinte un test negativ la infecția cu COVID-19.

(UPDATE 29.04.2020) Conform dispoziției autorităților vamale din Letonia șoferii trebuie să utilizeze obligatoriu echipamente de protecție (măști și mănuși) la intrarea și ieșirea din țară, inclusiv în timp ce se află în afara cabinei camionului.

(UPDATE 23.03.2020, ora 12.00) Toate persoanele care intră pe teritoriul Letoniei, inclusiv șoferii trebuie să completeze următorul formular, ce urmează a fi prezentat autorităților competente la frontieră, prin care persoana „se angajează să nu viziteze spațiile publice”:

http://www.sam.gov.lv/images/modules/items/PDF/item_8596_Kravu_parvadatajs_alpiecinajums_ANGLISKI.doc.pdf

Parcările și stațiile de alimentare cu combustibil sunt exceptate de la aceste măsuri.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Guvernul Letoniei a emis decizia potrivit căreia începând cu data de 17 martie, se restricționaează transportul de persoane, inclusiv cu autocarul (cu excepția transportului cu aeronave oficiale și transporturi militare). Nu se aplică restricții pentru transportul rutier internațional de mărfuri.

Lituania

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 1 mai 2022, autoritățile competente ale Lituaniei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.


(
UPDATE 30.04.2021) Potrivit hotărârii autorităților lituaniene chestionarul de înregistrare în Centrul Național de Sănătate Publică al Lituaniei (https://keleiviams.nvsc.lt/en/form) a fost modificat. Astfel, la completarea chestionarului, șoferul trebuie să bifeze următorul punct:

- „I am covered by exemption from self-isolation under Sub-paragraph 11.1 of the Isolation Rules and certify that I have supporting documents and will be able to provide them to the officials conducting the inspections (select one of the exceptions below).”

În cazul efectuării transportului cu descărcare / încărcare a mărfurilor pe teritoriul Lituaniei sau operațiune de tranzit, șoferul trebuie să completeze unul din următoarele puncte:

- “I am a crew member employed in companies engaged in international commercial transportation, I deliver / pick up the cargo without staying in the Republic of Lithuania”

- „I am transiting trough the Republic of Lithuania (with only essential stops (such as refueling or for hygiene purposes)”.

Următorul punct se completează doar de către șoferii angajați în companii lituaniene:

- „I am a crew member employed in companies engaged in international commercial who has returned from a neighbouring country ( the Republic of Belarus, the Republic of Estonia, the Republic of Latvia, the Republic of Poland, the Kaliningrad Region of the Russian Federation) to which I had left within 24 hours.”

(UPDATE 14.08.2020) Ministerul Sănătății al Republicii Lituania a stabilit măsura obligatorie de completare a formularului cu datele personale de către toate categoriile de persoane care sosesc pe teritoriul țării, indiferent de statul de de unde vin, inclusiv și șoferii antrenați în efectuarea transportului internațional de mărfuri și persoane. Formularul urmează a fi transmis în cel mult 12 ore de la intrare în țară și poate fi accesat online la următoarea adresă electronică: https://keleiviams.nvsc.lt/en/form. La efectuarea transportului rutier internațional în tranzit pe teritoriul Lituaniei, nu este obligatorie completarea formularului menționat.

(UPDATE 31.07.2020) Lituania impune măsura de 14 zile de izolare pentru străinii care sosesc din afara Spațiului Economic European, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu excepția șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri, care în termen de 72 de ore de la momentul intrării pe teritoriul țării au posibilitatea de a încărca/descărca mărfurile sau tranzita țara. Dacă șoferul nu părăsește Lituania în termen de 72 de ore, este obligatorie efectuarea unui test la COVID-19 și organizarea unui loc de izolare. 

(UPDATE 04.06.2020) Guvernul lituanian a extins carantina națională până pe data de 16 iunie, ora 24.00. Persoanele fizice pot intra în țară prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat:

Medininkai - Kamenyj Log, Raigardas - Privalka, Šalčininkai - Benekainys, Kybartai - Černyševskoje, Panemunė - Sovetsk, Kalvarija - Budzisk, Lazdijai - Aradninkai și toate punctele de trecere a frontierei cu Republica Letonia.

Intrarea persoanelor cu autoturisme pe teritoriul Republicii Lituania este permisă numai prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Kalvarija – Budziskas și Saločiai – Grenstalė și toate punctele de trecere a frontierei de la frontiera de stat cu Republica Letonia.

(UPDATE 12.05.2020) În scopul limitării răspândirii infecției cu COVID-19, Guvernul lituanian a decis extinderea carantinei pe întreg teritoriul țării până pe data de 31 mai, ora 24.00.

(UPDATE 24.04.2020) Guvernul lituanian a extins perioada carantinei naționale până pe data de 11 mai, ora 24.00. Atât șoferii lituanieni, cât și cei străini care efectuează transport rutier internațional pe teritoriul Lituaniei, sunt obligați să înregistreze într-un document de formă liberă toate opririle pe parcursul rutei, cu indicarea motivului și duratei acestora.

(UPDATE 21.04.2020) Starea de urgență instituită pe teritoriul țării a fost prelungită până pe 27 aprilie 2020.

(UPDATE 14.04.2020) În conformitate cu decizia guvernului lituanian, carantina națională a fost prelungită până pe 27 aprilie 2020. Transportatorii străini pot tranzita Lituania fără restricții. Cu toate acestea, vehiculul străin antrenat în efectuarea transportului internațional de mărfuri este obligat să circule pe teritoriul țării fără opriri inutile. În cazul depistării în cadrul screening-ului la frontieră a oricăror simptome COVID-19 la șoferii vehiculelor care tranzitează teritoriul Lituaniei, accesul acestor persoane în țară va restricționat.

Numărul punctelor de trecere a frontierei accesibile pentru intrare în Lituania a fost redus. Astfel, la momentul actual sunt deschise următoarele posturi vamale:

Kalvarijos–Budzisko, Saločių–Grenstalės, Būtingės–Rucavos, Smėlynės–Medumės, Medininkų–Kamenyj Logo, Raigardo–Privalkos, Kybartų–Černyševskojės, Panemunės–Sovetsko, Kenos–Gudagojo, Šalčininkų–Benekainių, Mockavos–Trakiškių, Lazdijų–Ogrodnikų, Vilnius, Kaunas, Palanga și portul maritim Klaipeda.

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Începând cu 16 martie, ora 00:00, Guvernul Lituaniei a anunțat carantină la nivel național pe o perioadă de două săptămâni. Accesul în țară a cetățenilor străini este restricționat. Măsurile de restricții anunțate nu se aplică transportului rutier de mărfuri care se efectuează în regim normal. Transportările de mărfuri se efectuează prin următoarele puncte de frontiere: Kalvarija - Budzisko, Saločiai - Grenstale, Butingė - Rucava, Smėlynė - Medume, Medininkai - Kamenyi Log, Raigardas - Privalka, Kybartai - Chernyshevskoye, Panemunė - Sovetsk, Kena - Gudagai, Šalčininkai - Benjekoni, Mockava – Trakiszki.

Luxemburg

(UPDATE 17.08.2022) Pentru a efectua operațiuni de transport pe teritoriul Luxemburgului, cetățenii țărilor terțe trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- să prezinte dovada vaccinării complete. Valabilitatea: 9 luni de la data la care modelul de vaccinare este considerat finalizat și pe termen nelimitat pentru cei cu o a treia doză de rapel. Vaccinuri acceptate: BioNTech Pfizer/Comirnaty, Moderna/Spikevax, AstraZeneca/Vaxzevria, Jcovden (Janssen), Covishield (Serum Institute of India Pvt. Ltd (SII)), R-Covi (R-Pharm), vaccinul împotriva COVID-19 (recombinant) (FIOCRUZ);

- dovada recuperării în urma COVID-19. Valabilitatea: din a 11-a zi de la data primului rezultat pozitiv al testului NAAT și se termină cel târziu în a 180-a zi după rezultatul respectiv;

- să fie rezident ai țărilor și teritoriilor din afara UE care nu sunt afectate de restricții temporare. Lista acestor țări pot fi vizualitate la următoarea pagină electronică: https://covid19.public.lu/en/travellers/visiting-luxembourg.html;

- călătoria este considerată esențială. Lista categoriile călătoriilor respective pot fi vizualizate la următoarea pagină electronică: https://covid19.public.lu/en/travellers/visiting-luxembourg.html.

 

Totodată, începând cu 22 aprilie 2022, măsurile privind restricțiile de călătorie cu referire la COVID-19 au fost anulate pentru intrarea în Luxemburg dintr-un stat membru UE sau dintr-o țară asociată spațiului Schengen, precum și cetățenii din San Marino, Andorra, Monaco și Vatican. Astfel, călătorii respectivi nu trebuie să prezinte dovezi ale vaccinării, recuperării sau rezultatul negativ al unui test.

 

Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt scutiți de restricțiile menționate.  


(
UPDATE 25.03.2020, ora 12.00Pe teritoriul țării transportul rutier de mărfuri și persoane se efectuează în regim normal.

 

Macedonia de Nord

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 20 aprilie 2022, autoritățile competente ale Macedoniei de Nord au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.

(UPDATE 18.06.2020) Pe 17 iunie, Guvernul Macedoniei de Nord a modificat condițiile de tranzitare a teritoriului țării pentru cetățenii străini. Astfel, se permite cetățenilor statelor terțe să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei pentru a tranzita țara, cu condiția ca șoferii să nu părăsească autostrada sau drumul local și să părăsească teritoriul țării în cel mult 5 ore de la intrare. În acest sens, șoferii vor completa o declarație la intrare în țară, pe care o vor prezenta autorităților competente la punctul de trecere a frontierei la ieșire din țară.

(UPDATE 21.04.2020) Trecerea frontierelor pe perioada nopții pentru transportul rutier de mărfuri este interzisă.

(UPDATE 26.03.2020, ora 12.00) A fost aprobată decizia privind interzicerea temporară a exportului de medicamente și echipamente medicale.

Transportul național și internațional de persoane în Macedonia de Nord este restricționat, cu excepția intrării și tranzitului vehiculelor antrenate în transportului rutier internațional de mărfuri. Intrarea pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord este interzisă străinilor din țările cu risc ridicat, conform listei Organizației Mondiale a Sănătății. Persoanele care vin din țările cu risc mediu (lista OMS) sunt direcționați către următoarele treceri de frontieră: Tabanovce (punctul de trecere a frontierei cu Serbia), Bogorodica (punctul de trecere a frontierei cu Grecia), Kafasan (punctul de trecere a frontierei cu Albania), Deve Bair (punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria) și Blace (punctul de trece a frontierei cu Kosovo).

Ribarci, punctul de trecere a frontierei cu Serbia, este închis, singurul punct de trecere a frontierei deschis cu Serbia pentru transport rutier și tranzit este Preshevo –Tabanovce.

Marea Britanie

(UPDATE 22.03.2022) Începând cu data de 18 martie 2022, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii a anulat toate restricțiile de călătorie privind COVID-19.

(UPDATE 06.11.2020) În conformitate cu decizia autorităților competente ale Marii Britanii starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită până pe data de 02 decembrie 2020.

(UPDATE 14.08.2020) La intrare în țară este obligatorie completarea formularului de localizare care cuprinde informații din pașaport, date de contact personale, detaliile de călătorie, inclusiv datele și orele relevante și după caz, adresa locuinței/reședinței din Marea Britanie. Acest formular trebuie completat în format electronic inclusiv de către șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional, și este disponibil la următoarea adresă electronică: https://visas-immigration.service.gov.uk/public-health-passenger-locator-form.

Nu se acceptă copii tipărite pe hârtie ale formularului.

(UPDATE 09.06.2020) Pe teritoriul Marii Britanii au fost introduse mai multe măsuri obligatorii pentru șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri. Astfel, șoferii sunt scutiți de aplicarea regimului de autoizolare de 14 zile, cu condiția prezentării unui act confirmativ privind scopul călătoriei fiind în interes de serviciu. În calitate de documente confirmative pot fi prezentate: o scrisoare de la angajatorul lor, scrisoarea de trăsură sau licența de operator de transport. De asemenea, menționăm că, chiar dacă aceștia sunt scutiți de carantină, șoferii sunt obligați să completeze un formular online de localizare cu date de contact și detaliile călătoriei.  Șoferii pot completa formularul cu cel mult 48 de ore înainte și au posibilitatea prezentării fie versiunii digitale, fie versiunii tipărite a formularului respectiv la frontiera țării.

(UPDATE 24.04.2020) Până pe data de 31 iulie 2020 a fost interzis exportul unor medicamente necesare pentru tratarea pacienților cu COVID-19, iar taxele la importul materialelor medicale, echipamentelor și hainelor de protecție au fost eliminate.

Guvernul Marii Britanii nu a restricționat până în prezent transportul de marfă și persoane (către sau din Marea Britanie).

Muntenegru

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei Guvernului Muntenegrului restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate. În acest context persoanele ce călătoresc în Muntenegru nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.

(UPDATE 29.04.2020) La punctele de trecere a frontierei șoferului vehiculului i se înmânează o decizie prin care se interzice oprirea și șederea pe teritoriul țării în afara necesităților de efectuare a operațiunilor de transport. Documentul prevede punctul de trecere a frontierei pentru ieșire de pe teritoriul țării, precum și perioada de timp necesară pentru a ajunge la punctul de trecere a frontierei stabilit în document.

Nu se aplică restricții speciale pentru transportul rutier de mărfuri. Toți șoferii care intră pe teritoriul statului din Italia, China, Coreea de Sud, Iran, cu excepția celor care efectuează transportul în tranzit, vor fi supuși carantinei obligatorii în Croația pentru 14 zile.

 

Olanda

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) La momentul actual, pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos nu se aplică restricții la transportul rutier internațional de mărfuri și persoane. Guvernul olandez recomandă șoferilor echiparea corespunzătoare în materie de protecție personală, precum măști și mănuși. Totodată menționăm că, în prezent se desfășoară ședințe în cadrul Parlamentului țării privind subiectul răspândirii infecției cu COVID-19 , prin urmare, măsurile pot deveni mai stricte în zilele următoare.

 

Polonia

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 28 martie 2022, autoritățile competente ale Poloniei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.

(UPDATE 05.06.2020) Conform deciziei Guvernului polonez s-a stabilit că, șoferii care efectuează tranzitul prin teritoriul Republicii Polonia cu alte mijloace de transport decât vehiculul folosit pentru transportul rutier, pentru a efectua odihna într-o altă țară sau după efectuarea acesteia, sunt obligați să prezinte la frontieră copia contractului de muncă, permisul de conducere și certificatul de competență profesională. 

(UPDATE 14.05.2020) Guvernul Poloniei a prelungit efectuarea controalelor la frontierele țării până pe data de 12 iunie 2020.

(UPDATE 07.05.2020) Până pe 13 mai, frontierele poloneze rămân închise pentru străini. Persoanele cu permise de ședere permanente, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional și diplomații sunt scutiți de la aceste prevederi.

(UPDATE 24.04.2020) Începând cu 23 aprilie, șoferii care efectuează transport rutier internațional pe teritoriul Poloniei sunt obligați să poarte o mască de față în timp ce se află în afara cabinei camionului. În cazul în care există un echipaj format din doi șoferi, ambii sunt obligați să poarte măști de față în timp ce conduc vehiculul.

(UPDATE 21.04.2020) Începând cu 18 aprilie, este interzisă  circulația vehiculelor cu greutatea maximă admisă de peste 7,5 tone prin punctul de control Ogorodniki– Lazdijai la frontiera cu Republica Lituania. Măsurile restrictive privind trecerea frontierelor și instituirea controalelor rămân valabile până pe 03 mai 2020.

(UPDATE 27.03.2020, ora 12.00) Pe 24 martie 2020, Ministerul de Interne al Poloniei a extins controlul la frontiera internă cu Germania, Lituania, Republica Cehă și Slovacia până pe 13 aprilie.

(UPDATE 26.03.2020, ora 12.00) În prezent, pentru șoferii vehiculelor înmatriculate în afara Uniunii Europene care efectuează transport rutier de mărfuri și a căror masă totală nu depășește 3,5 tone, nu se aplică obligațiunea de plasare în carantină, cu condiția prezenței tahografului la bord.

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Șoferii de camioane care intră pe teritoriul Poloniei trebuie să completeze un formular care poate fi accesat la următorul link https://zmpd.pl/aktualnosc.php?akt_id=1818. Formularele sunt în limbile engleză, rusă și ucraineană și pot fi precompletate de șoferi pentru a accelera verificarea la frontiere. Timpul de așteptare actualizat la frontieră poate fi accesat pe pagina electronică www.granica.gov.pl.

Următoarele puncte de frontieră sunt deschise pentru efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri:

Frontiera cu Cehia - Cieszyn - Chot ĕbuz; Gorzyczki; Nowe Chałupki; Trzebina; Kudowa – Słone; Jakuszyce.

Frontiera cu Germania – Jędzrzychowice; Olszyna – Forst;  Swiecko – Frankfurt; Krajnik Dolny – Schwedt;  Kołbaskowo – Pomellen.

Frontiera cu Lituania - Budzisko

Frontiera cu Slovacia – Barwinek - Chyżne

Frontiera cu Ucraina -Dorohusk – Jagodzin - Hrebenne - Rawa Ruska - Korczowa - Cracovia

Frontiera cu Belarus - Kuźnica Białostocka – Bruzgi; Bobrowniki – Bierestowica; Kukuryki – Kozłowiczy.

Frontiera cu Federația Rusă - Bezledy - Bagrationowsk (autovehicule cu sarcina pe axă de până la 8t);  Grzechotki - Mamonowo II.

 

Polonia a intrat în stare de urgență începând cu 13.03.2020. Pe lângă un set de măsuri suplimentare au fost introduse temporar controalele la frontierele de stat, începând cu 15.03.2020 (ora 00.00) timp de 10 zile (această măsură se poate prelungi). Transportul rutier internațional de marfă nu prevede restricții. Frontierele rămân deschise fluxului de mărfuri, iar șoferii de camioane care transportă mărfuri în regim internațional nu se supun măsurii de carantină de două săptămâni. Administrația poloneză a publicat lista a 37 puncte de trecere a frontierei deschise în timpul stării de urgență, deoarece unele frontiere vor rămâne închise.

Portugalia

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente portugheze restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 01 iulie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Portugalia (inclusiv Azore și Madeira) nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.

(UPDATE 02.02.2021) Potrivit hotărârii guvernului portughez, începând cu data de 01 februarie 2021 a fost reintrodus controlul persoanelor la traversarea frontierei terestre cu Spania. Astfel, pe durata regimului de control al frontierelor este interzis traficul rutier a tuturor tipurilor de vehicule, cu excepția celor antrenate în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri.

Trecerea autorizată a frontierei terestre este permisă în toate zilele săptămânii prin următoarele puncte de trecere:

1. Valença-Viana do Castelo, ieșirea spre Ponte Tuy-Valença-legătura IP 1-A 3, în Valença;

2. Vila Verde da Raia-Chaves, ieșirea de pe A 52, legătura cu A 24, km 0, la sensul giratoriu;

3. Quintanilha-Bragança, ieșirea de pe Ponte Internacional IP 4/E 82, nodul de ieșire Quintanilha sau lângă sediul CCPA pe N 218-1 Quintanilha;

4. Vilar Formoso-Guarda lângă frontiera Largo da Fronteira, lângă CCPA, N 16/E 80, legătura 620 Fuentes de Õnoro, Spania, inclusiv accesul prin Parcarea TIR, N 16, Vilar Formoso;

5. Marvão-Portalegre, frontiera Marvão, N 521 legătura cu Valência de Alcântara la IC 13 Marvão;

6. Caia-Elvas, ieșirea de pe A 6, km 158, legătura Caia-Elvas lângă punctul de turism Elvas;

7. Vila Verde de Ficalho-Beja lângă frontieră, legătura A 495 Rosal de la Frontera la IP 8, Serpa;

8. Castro Marim-Praça da Fronteira, km 131 al A 22, Ponte Internacional do Guadiana-Castro Marim.

 

Traversarea următoarelor puncte de trecere a frontierei este permisă doar în zilele lucrătoare, în intervalul orelor 7.00-9.00 și 18.00-21.00:

1. Monção, Avenida da Galiza, km 15.300, EN 101;

2. Miranda do Douro, km 86.990, EN 218;

3. Termas de Monfortinho-Castelo Branco, joncțiunea N 239 cu N 240 la Termas de Monfortinho;

4. Mourão, punctul de frontieră S. Leonardo, km 7, EN 256 -1;

5. Barrancos, EN 258, km 105.5, care efectuează legătura cu HU -91.

(UPDATE 07.08.2020) Institutul Mobilitate și Transport al Republicii Portugheze a elaborat o serie de aplicații mobile utile pentru șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri pe teritoriul țării, care conțin informații detaliate despre punctele de trecere a frontierei deschise, stațiile de alimentare a vehiculelor, zonele de odihnă disponibile ș.a. Pentru a utiliza aplicațiile respective accesați pagina oficială a instituției: https://covid-19-en-imt-ip.hub.arcgis.com/.

(UPDATE 15.05.2020) În conformitate cu deciziile Guvernului portughez, frontierele țării rămân închise circulației persoanelor străine până pe data de 15 iunie 2020. Transportul internațional de mărfuri, lucrătorii transfrontalieri și vehiculele de urgență sunt exceptate de la această măsură. Cu toate acestea, trecerea frontierei poate fi efectuată doar prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) și Vila Verde de Ficalho (Beja).

(UPDATE 08.04.2020, ora 12.00) La momentul actual doar unele puncte de trecere a frontierei cu Spania sunt deschise: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) și Vila Verde de Ficalho (Beja). Transportul internațional de mărfuri este permis indiferent de tipul mărfurilor transportate. Cu toate acestea, șoferii trebuie să respecte cerințele igienice și sanitare stabilite pentru a preveni răspândirea virusului.

În perioada sărbătorii de Paște, șoferii profesioniști trebuie să dețină o declarație semnată de angajatorul lor care să ateste că șoferul efectuează o operațiune de transport. Declarația are drept scop prevenirea mișcării inutile de oameni în perioada sărbătorii. Formularul poate fi descărcat la următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Modelo%20ANTRAM-IRU.DOCX. Obligația de a deține un astfel de document va intra în vigoare de la 9 aprilie, ora 00.00 până pe 13 aprilie, ora 00.00. În această perioadă, circulația persoanelor va fi permisă doar din motive profesionale (inclusiv pentru șoferii antrenați în transportul mărfuri) și pentru persoane fizice în scopul nevoilor personale (pentru a se deplasa la spital, farmacii sau procura alimente).

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Consiliul Miniștrilor a aprobat Pachetul de răspuns epidemiologic coronavirus (COVID-19). De la ora 23.00, 16 martie până la orele 12.00, 15 aprilie, controlul la frontieră este din nou introdus în Portugalia. Măsura poate fi revizuită la fiecare 10 zile. Traficul rutier în cadrul frontierelor interne a fost sistat, precum și transportul rutier de persoane. Transportul internațional de mărfuri este scutit de această restricție. Cu toate acestea, vor rămâne deschise doar principalele puncte de trecere a frontierei cu Spania: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) și Vila Verde de Ficalho ( beja).

România

(UPDATE 22.03.2022) Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 171 din 03.02.2022 începând cu data de 12 martie 2022 a fost anulat Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) care trebuie completat la intrare în țară.


(UPDATE 02.02.2022)
Potrivit Hotărârii nr. 6 din 31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, au fost stabilite scutiri ale restricțiilor de intrare în țară pentru conducătorii auto care desfășoară deplasare în scop profesional. Astfel, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă sunt scutiți de prezentarea certificatului de vaccinare, recuperare sau test negativ PCR.

 

 

(UPDATE 20.12.2021) Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 115 din 17.12.2021 privind modificarea și completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 111/2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, au fost stabilite scutiri ale restricțiilor de intrare în țară pentru conducătorii auto care desfășoară deplasare în scop profesional până pe data de 08 ianuarie 2022.

Astfel, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă și care sosesc din state terțe (inclusiv Republica Moldova) sunt scutiți de carantină, indiferent de statutul de vaccinare, recuperare sau prezența unui rezultat al testului RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2.

(UPDATE 17.12.2021) Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 111 din 06.12.2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România și Hotărârii nr. 113 din 10.12.2021 privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 111 din 06.12.2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, au fost stabilite restricții suplimentare la intrarea în țară în perioada 10 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022.

Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane și care sosesc din state terțe (inclusiv Republica Moldova) sunt obligați să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, indiferent de clasificarea țării din care vin (verde, galbenă sau roșie) și statutul de vaccinare sau recuperare.

 

(UPDATE 06.09.2021) Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier de mărfuri nu sunt exceptați de prezentarea la intrarea în țară a  dovezilor de vaccinare, efectuarea testului negativ tip PCR sau vindecare după infecția cu COVID-19.

 

(UPDATE 16.07.2021) Potrivit informației prezentate de către UNTRR, conducătorilor auto care sosesc în România din țări terțe care se află și în zona verde conform listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată li se solicită la intrarea pe teritoriul țării prezentarea dovezilor de vaccinare, efectuarea testului negativ tip PCR sau vindecare după infecția cu COVID-19.

(12.07.2021) În conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență al României (CNSU) nr. 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, nu se regăsește exceptarea de la măsura carantinei a conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorilor autovehiculelor pentru transport persoane, la sosirea pe teritoriul național din țările clasificate în categoria de zonă galbenă sau zonă roșie.

Menționăm că, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a înaintat pe data de 09 iulie curent solicitare Guvernului României pentru menținerea exceptării nominalizate, precum a fost stabilit anterior conform Hotărârii CNSU nr. 28 din data de 14.05.2021.

Lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată, care se actualizează săptămânal, poate fi accesată pe pagina oficială a Institutului Național de Sănătate Publică a României: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.

Referitor la evoluția subiectului respectiv, vă vom informa suplimentar, după primirea informației oficiale din partea organelor competente române sau în cazul unor modificări în legislație în acest sens.

(UPDATE 18.06.2021) În conformitate cu Hotărârea Guvernului României nr. 38 din 9 iunie 2021 a fost prelungită starea de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iunie 2021. De asemenea, în baza acestei Hotărâri, a fost reluat traficul atât pentru călători, cât și pentru operatorii de transport rutier internațional prin punctul de trecere a frontierei Lipcani (MD) - Rădăuți-Prut (RO).

(UPDATE 16.03.2021) Serviciul de feribot Silistra (Bulgaria) - Călăraşi (România) a fost redeschis pe data de 15 martie 2021. Prima cursă a fost operată de către operatorul de transport român,  cu pornire de la malul românesc al Dunării. În baza unei decizii a autorităților locale din Silistra, traficul pe drumurile urbane al vehiculelor a căror masă depășește 3,5 t va fi suspendat temporar. Acestea nu vor putea trece prin punctul comun de frontiera Silistra - Ostrov și vor fi redirecționate prin Silistra (feribot) și restul punctelor de trecere a frontierei dintre Bulgaria si România.

(UPDATE 17.11.2020) Conform deciziei autorităților vamale și de frontieră ale Republici Moldova, începând cu data de 16 noiembrie curent a fost reluat traficul atât pentru călători, cât și pentru operatorii de transport rutier internațional prin punctul de trecere a frontierei Cahul (MD)  – Oancea (RO).

(UPDATE 16.09.2020) În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 782 din 14 septembrie 2020, informăm operatorii de transport rutier despre prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 15 septembrie curent. Se mențin în continuare măsurile stabilite prin actele normative adoptate de către autoritățile române în contextul epidemiei de COVID-19 în ceea ce privește intrarea cetățenilor străini pe teritoriul României și instituirea carantinei.

Menționăm că, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional pe teritoriul României sunt exceptați de restricții

(UPDATE 10.07.2020) În conformitate cu decizia autorităților competente ale Republici Moldova în coordonare cu structurile de frontieră și vamale ale României, activitatea punctului de trecere a frontierei Costești  - Stânca a fost reluată.

(UPDATE 15.05.2020) În Conformitate cu Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, începând cu data de 15.05.2020, se declară Starea de alertă la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, aplicabile pe timpul stării de alertă se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, până în data de 01 iunie 2020.

Textul Hotărârii menționate poate fi accesat pe pagina electronică oficială a Ministerului Afacerilor Interne al României: https://www.mai.gov.ro/hotarare-nr-24-din-14-05-2020-privind-aprobarea-instituirii-starii-de-alerta-la-nivel-national-si-a-masurilor-de-prevenire-si-control-a-infectiilor-in-contextul-situatiei-epidemiologice-generate/.

(UPDATE 21.04.2020) Președintele României a prelungit pe teritoriul țării starea de urgență până pe data de 15 mai 2020. Pe durata stării de urgență se prelungește aplicarea tuturor măsurilor restrictive stabilite.

(UPDATE 13.04.2020) Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 8 din 09.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare:

1.grâu și meslin - cod tarifar 1001;

2.orz - cod tarifar 1003;

3.ovăz - cod tarifar 1004;

4.porumb - cod tarifar 1005;

5.orez - cod tarifar 1006;

6.făină de grâu sau de meslin - cod tarifar 1101;

7.boabe de soia, chiar sfărâmate - cod tarifar 1201;

8.seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate - cod tarifar 1206;

9.ulei de semințe de floarea-soarelui, de șofrănaș sau de semințe de bumbac și fracțiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic - cod tarifar 1512;

10.zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă - cod tarifar 1701;

11.produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao; ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi și produse similare - cod tarifar 1905;

12.turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția uleiului de soia - cod tarifar 2304;

13.turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decât cele de la pozițiile 2304 sau 2305 – cod tarifar 2306.

Se prelungește pe întreaga perioadă a stării de urgență, închiderea temporară - totală sau parțială - a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat:

I. La frontiera româno-ungară:

1.Turnu, judeţul Arad (cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri);

2.Salonta, judeţul Bihor - feroviar şi rutier (cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri pe cale rutieră);

3.Săcuieni, judeţul Bihor (cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri);

4.Valea lui Mihai, judeţul Bihor - feroviar şi rutier (cu excepţia traficului feroviar de marfă);

5.Carei, judeţul Satu Mare.

II. La frontiera româno-bulgară:

1.Negru Vodă, judeţul Constanţa;

2.Lipniţa, judeţul Constanţa;

3.Dobromir, judeţul Constanţa;

4.Zimnicea, judeţul Teleorman;

5.Turnu Măgurele, judeţul Teleorman;

6.Bechet, judeţul Dolj (cu excepţia traficului de marfă).

III. La frontiera româno-ucraineană:

1.Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş;

2.Isaccea, judeţul Tulcea.

IV. La frontiera româno-moldoveană:

1.Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani;

2.Oancea, judeţul Galaţi.

V. La frontiera româno-sârbă:

1.Porţile de Fier II, judeţul Mehedinţi;

2.Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi (cu excepţia traficului de marfă);

3.Orşova, judeţul Mehedinţi;

4.Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin;

5.Naidăş, judeţul Caraş-Severin;

6.Vălcani, judeţul Timiş;

7.Stamora-Moraviţa, judeţul Timiş - feroviar (cu excepţia traficului de marfă);

8.Lunga, judeţul Timiş;

9.Foeni, judeţul Timiş;

10.Jimbolia, judeţul Timiş - feroviar (cu excepţia traficului de marfă).

(UPDATE 07.04.2020, ora 12.00) În conformitate cu Ordonanța militară nr. 7 din 04.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19  la intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declarație pe propria răspundere (https://www.untrr.ro/userfiles/files/RO%20-%20formular%20COND%20AUTO%20ACTUALIZAT%20%20MTIC03.04.2020.pdf) prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Aceștia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19. Prevederile menționate se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfășurării profesiei din Romania într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidență al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale  au în cont propriu. Aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverință de salariat, asumată de angajator   (https://www.untrr.ro/userfiles/files/Adeverin%C8%9B%C4%83-angajator-in-engleza-1.pdf).

La intrarea în România pentru efectuarea transportului în tranzit, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părțile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și să completeze formularul de tranzit conform modelului stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/romania.pdf. Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, dacă respectă următoarele condiții minimale:

a) utilizează doar coridoare de tranzit și puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor și Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea;

b) tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăși 48 de ore de la intrarea în România, incluzând și perioadele de staționare pentru odihna zilnică normată;

c) staționarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător.

În cazul nerespectării condițiilor menționate, conducătorul autovehiculului va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al deținătorului.

 

De asemenea, începând cu 04 aprilie 2020 a fost anulată restricția de circulație impusă autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 7,5 tone pe DN1 (E60), secțiunea Ploiești – Brașov. Această măsură a fost luată in vederea asigurării continuității transporturilor rutiere pentru aprovizionarea populației și desfășurarea activităților economice.

(UPDATE 25.03.2020, ora 12.00) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a elaborat harta interactivă a traseelor de tranzit de pe teritoriul României. Această hartă, pe lângă traseul propriu zis, conține și o serie de informații privind stațiile de alimentare cu carburant și parcările destinate celor aflați în tranzit. Harta poate fi accesată la următorul link: https://bit.ly/traseetranzitRomania.

(UPDATE 24.03.2020, ora 12.00) În contextul discuțiilor purtate la nivel european cu privire la asigurarea unor culoare de tranzit pentru transportul de marfă, care să permită operatorilor din industria de profil, din statele membre ale UE și NON UE, să își desfășoare activitatea în condiții normale, pe teritoriul României au fost stabilite 5 culoare de tranzit. Pentru a vizualiza lista traseelor accesați pagina electronică a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a României: http://www.mt.gov.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/2881-23032020.

 

(UPDATE 23.03.2020, ora 12.00) Prin Ordonanța militară nr. 2 din 21 martie 2020 obligațiile menționate pentru șoferii vehiculelor de peste 3,5 t se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4t. De asemenea, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Șoferii vehiculelor de peste 3,5 t care sosesc din sau au trecut prin „zone roșii” sau „zone galbene” (state cu risc sporit de infectare) nu sunt supuși carantinei sau măsurilor de izolare, dacă în punctul de trecere a frontierei nu prezintă simptome asociate cu COVID-19. Toate persoanele care intră în România trebuie să completeze un formular: https://www.politiadefrontiera.ro/files/docu/1583921819427-declaratiemodelnoupdfpdf.pdf.

Conducătorii vehiculelor sunt obligați, la punctele de trecere a frontierei, să dețină mijloace personale de protecție, cum ar fi dezinfectant, mănuși, măști de față și să prezinte documente care atestă traseul de călătorie.

 

(UPDATE 18.03.2020, ora 12.00) Nu există restricții speciale pentru transportul rutier internațional de mărfuri. Transportul rutier internațional de persoane este sistat.

Pe teritoriul României în perioda 18 martie-16 aprilie 2020 vor intra în vigoare derogări temporare de la aplicarea regulilor privind timpul de conducere și odihnă pentru șoferi. Astfel, la efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri a fost înlocuită limita maximă zilnică de conducere de 9 ore cu 11 ore, pauzele zilnice minime au fost înclocuite cu pauze de 45 de minute după 5 ore și jumătate de conducere, au fost reduse cerințelele de repaus zilnic de la 11 la 9 ore, amânarea perioadei de repaus săptămânal la peste șase perioade de 24 de ore.

 

Începând cu ora 12.00, vineri, 13 martie 2020, mai multe puncte de trecere a frontierei secundare au fost închise ca parte a strategiei guvernamentale de combatere a răspândirii coronavirusului (COVID-19).

Următoarele treceri de frontieră au fost închise:

-frontiera cu Ungaria: Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai;

-frontiera cu Ucraina: Sighet;

-frontiera cu Bulgaria: Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet;

-frontiera cu Republica Moldova: Rădăuți Prut și Oancea;

La frontiera cu Serbia au fost închise unilateral de autoritățile sârbe: Porțile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin si Naidăș. Rămân funcționale: Porțile de Fier 1, Moravița și Jimbolia.

Serbia

(UPDATE 23.05.2022) În conformitate cu decizia autorităților competente ale Serbiei, au fost anulate restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.


(UPDATE 28.05.2020)
Potrivit hotărârii guvernului Serbiei, după expirarea perioadei stării de urgență declarată pe teritoriul țării, au fost redeschise toate punctele de trecere a frontierei, fiind anulate toate restricțiile, inclusiv de intrare în țară a cetățenilor străini.

(UPDATE 25.03.2020, ora 12.00) A fost stabilită decizia privind interzicerea temporară a exportului de mărfuri esențiale, precum semințe de floarea soarelui, ulei de floarea soarelui, săpunuri, detergenți (cu excepția articolelor de toaletă și a pastilelor pentru mașinile de spălat vase), mănuși din plastic și accesorii pentru îmbrăcăminte, scutece pentru copii și adulți, șervețele, prosoape (rulou și bucată), măști de plastic cu filtru textil, pânze de masă pentru uz chirurgical, costum chirurgical de hârtie, măști de hârtie, costum de protecție din cauciuc, mănuși de cauciuc, varicină și alți dezinfectanți, asepsol, alcool, ochelari de protecție.

 

Pentru a limita răspândirea COVID-19 pe teritoriul Republicii Serbia, Guvernul a instituit pe 15 martie stare de urgență pe teritoriul țării iar transportul de persoane este restricționat. Această măsură nu se aplică șoferilor de camioane care operează transport rutier internațional de marfă. Operațiunile de tranzit prin țară nu ar trebui să dureze mai mult de 12 ore din momentul în care camionul intră pe teritoriul Republicii Serbia. De menționat că 44 de puncte de trecere a frontierei sunt închise temporar, iar operațiunile internaționale de transport rutier de mărfuri trebuie redirecționate către frontierele deschise.

Slovenia

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente slovene restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 31 mai 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Slovenia nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test. De asemenea, este eliminată obligația de îndeplinire a formularelor digitale de localizare a pasagerilor.

(UPDATE 02.11.2021)  
Intrarea pe teritoriul Sloveniei, fără a respecta măsurile de carantină la domiciliu și fără a prezenta unul din documentele de vaccinare, testare sau recuperarea COVID-19 este permisă persoanelor detașate pentru a îndeplini sarcini în sectorul transporturilor internaționale, care părăsesc Slovenia în termen de 12 ore de la trecerea frontierei. La trecerea frontierei, persoana trebuie să prezinte un certificat pentru lucrătorii din transportul internațional din anexa 3 la Comunicatul Comisiei Europene referitor la implementarea culoarelor verzi în temeiul Orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale (2020/C 96 I/01 din 24 martie 2020, p. 1) https://anta.gov.md/sites/default/files/Comunicat%20UE%20C%282020%291897%20din%2023.03.2020.pdf sau un alt document adecvat care arată că aceste persoane au fost trimise de angajator.

 

(UPDATE 06.09.2021) Până pe data de 5 septembrie 2021, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier de mărfuri care părăsesc Slovenia în termen de 12 ore de la trecerea frontierei sunt scutiți de prezentarea testului PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore de la prelevarea probei sau un test negativ al antigenului, nu mai vechi de 48 de ore de la prelevarea probei.

După data de 05 septembrie șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier de mărfuri sunt obligați să prezinte unul din documentele menționate sau în caz contrar vor fi plasați în carantină.

De asemenea, la trecerea frontierei, șoferul trebuie să prezinte un certificat pentru lucrătorii din transportul internațional din anexa 3 la Comunicarea Comisiei referitoare la implementarea culoarelor verzi în temeiul Orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale (2020/C 96 I/01 din 24 martie 2020, p. 1) sau un alt document relevant.

 

(UPDATE 16.07.2021) În conformitate cu noua Ordonanță de Guvern privind condițiile de intrare în Republica Slovenia, au fost introduse mai multe modificări, inclusiv în ceea ce privește călătoriile conducătorilor auto care efectuează transport rutier internațional pe teritoriul țării. Astfel, a fost eliminată clasificarea țărilor terțe pe categorii de risc epidemiologic (verde, portocaliu, roşu, roşu-închis), iar intrarea este permisă persoanelor care prezintă unul din următoarele documente:

- test PCR negativ pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 72 de ore de la prelevarea probei;

- test antigen negativ (HAG) pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore de la prelevarea probei;

- test PCR pozitiv mai vechi de 10 zile, cu excepția cazului în care medicul decide altfel, dar nu mai vechi de 6 luni sau un certificat medical care confirmă infectarea COVID-19 și recuperarea ulterioară, nu mai vechi de 6 luni de la debutul bolii;

- certificat de vaccinare pentru infecția cu COVID-19, având un termen de cel puțin:

          - 7 zile de la a doua doză de Pfizer/Comirnaty Biontech,

          - 14 zile de la a doua doză de Moderna,

          - 21 de zile de la prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca,

          - 14 zile de la  Johnson&Johnson/Janssen-Cilag,

          - 21 de zile de la prima doză de Covishield/Serum Institute of India/AstraZeneca,

          - 14 zile de la a doua doză de Sputnik V/ Gamaleya,

          - 14 zile de la a doua doză de CoronaVac/ Sinovac Biotech, şi

          - 14 zile de la a doua doză de Sinopharm;

- certificat care confirmă recuperarea după COVID-19 și de vaccinare, nu mai vechi de 8 luni de la testul PCR pozitiv sau de la debutul simptomelor, cu una din dozele menţionate anterior;

- Certificat digital UE, însoțit de un cod QR, cu menţionarea rezultatului negativ al testului PCR sau HAG, un certificat de vaccinare sau un certificat care confirmă recuperarea după COVID-19;

- Certificat digital terţ privind Covid (sau în copie), însoţit de un cod QR, care conține cel puțin aceleași informații ca şi Certificatul digital UE, eliberat de o autoritate sanitară competentă a țării terțe, în limba engleză.

Menționăm că, persoanele care călătoresc pe teritoriul sloven în scop de  tranzit și părăsesc țara în mai puțin de 12 ore de la intrare, precum și șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane sunt scutiți de prezentarea certificatelor menționate și plasarea în carantină doar pentru o perioadă de tranziție din 14 iulie curent până pe data de 15 august 2021. Persoanele angajate în domeniul transporturilor internaționale sunt obligate să prezinte la frontieră Certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaționale” prevăzut în Anexa 3 la Comunicarea Comisiei Europene referitoare la implementarea culoarelor verzi în temeiul orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale (https://anta.gov.md/content/comisia-european%C4%83-propus-m%C4%83suri-pentru-fluidizarea-transportului-rutier-de-m%C4%83rfuri-pe) sau un alt document relevant din care se poate deduce că acestea au fost trimise de angajator. Scopul extinderii excepțiilor este de a permite conducătorilor auto și persoanelor în tranzit să se pregătească pentru noua reglementare privind condițiile de intrare în Slovenia.

Celelalte categorii de persoane care nu prezintă una din dovezile menționate mai sus, se va supune unei perioade de carantină obligatorie de 10 zile, la o adresă de domiciliu declarată. În cazul străinilor fără reședință în Slovenia, intrarea și trimiterea în carantină pentru 10 zile sunt condiționate de existenţa unei adrese. În lipsa acesteia, persoanei nu i se permite intrarea în țară.

Persoanelor nerezidente nu li se permite intrarea în țară dacă se presupune că nu pot părăsi țara ca urmare a măsurilor restrictive impuse de statele vecine sau se dovedeşte că sunt infectate sau prezintă simptome evidente caracteristice infecţiei. Li se va permite tranzitarea ţării, dacă la intrare în țară prezintă documente confirmative că doar tranzitează teritoriul sloven.

(UPDATE 02.04.2021) Guvernul sloven a prelungit starea de epidemie cu 30 de zile până pe data de 18 aprilie 2021.

Persoane antrenate în transportul internațional de mărfuri sau de pasageri către/din Slovenia, aflați în tranzit și care părăsesc Slovenia în decurs de 8 ore sunt scutiți de prezentarea testului negativ la COVID-19 de tip PCR sau carantină obligatorie.

(UPDATE 16.03.2021) Conform deciziei autorităților competente ale Republicii Slovenia, au fost redeschise punctele de control la frontierele cu Italia, Austria și Ungaria. Acestea au fost împărțite în două categorii:

-  punctele de control din categoria A sunt deschise în regim 24/24 tuturor categoriilor de persoane;

- punctele de control din categoria B, sunt deschise conform graficelor de muncă prestabilite doar persoanelor care se încadrează într-una din excepțiile prevăzute în Ordonanța privind condițiile de trecere a frontierei. Cetățenii sloveni, cetățenii unui stat învecinat (Italia, Austria, Ungaria) și cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene sau din spațiul Schengen pot, de asemenea, trece frontiera prin aceste puncte de control, cu condiția ca aceștia să locuiască în Slovenia într-un municipiu care se învecinează cu un stat vecin sau în unitățile administrative ale unui stat vecin (provincie în Italia, stat federal în Austria, regiune din Ungaria) care se învecinează cu Slovenia. Pentru informații suplimentare accesați pagina electronică a Guvernului Sloveniei: https://www.gov.si/.../koronavirus-sars.../prehajanje-meja.

Punctele rutiere de trecere a frontierei cu Italia:

- categoria A: Vrtojba, Fernetici și Škofije;

- categoria B: Krvavi potok, Robič, Predel, Nova Gorica (Erjavčeva ulica), Neblo și Rateče.

Punctele rutiere de trecere a frontierei cu Austria:

- categoria A: Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona și Gederovci;

- categoria B: Holmec, Vič, Šentilj – autostradă, Trate, Jurij și Kuzma.

Punctele rutiere de trecere a frontierei cu Ungaria:

- categoria A: Dolga Vas și Pince (autostradă);

- categoria B: Hodoš și Čepinci.

(UPDATE 24.04.2020) În conformitate cu instrucțiunile Unității de Gestionare a Crizelor, Guvernul Republicii Slovenia a introdus o serie de măsuri pentru a facilita transportul internațional de mărfuri cât mai rapid posibil. Toate punctele de trecere a frontierei din Slovenia sunt stabilite ca culoare verzi pentru a facilita fluxul continuu al mărfurilor. Decizia respectivă se aplică tuturor punctelor de control la frontiera externă și internă, iar trecerea nu durează mai mult de 15 minute.

Suplimentar, la punctele de control de la Fernetiči, Vrtojba, Karavanke, Šentilj și la punctele de trecere a frontierelor de la Starod, Obrežje, Gruškovje a fost stabilit un protocol separat privind transportul mărfurilor esențiale, precum medicamente (inclusiv medicamente utilizate în medicina veterinară), echipamente medicale, mărfuri perisabile, animale vii și echipamente de protecție personală și transport umanitar.

De asemenea, a fost stabilită carantină de șapte zile, care se impune tuturor persoanelor care intră în țară. În ultima zi de carantină este obligatoriu testarea infecției cu COVID-19. Această prevedere nu se aplică persoanelor antrenate în efectuarea operațiunilor de transport rutier internațional de mărfuri pe teritoriul Sloveniei sau în tranzit.

Pentru informații suplimentare accesați pagina electronică a Ministerului de Interne al Republicii Slovenia: https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic.

(UPDATE 21.04.2020) În urma deciziei autorităților competente a Croației din 18 aprilie de eliminare a convoaielor de însoțire la tranzitarea țării, acestea au fost eliminate și pe teritoriul Sloveniei.

(UPDATE 31.03.2020, ora 12.00) La momentul actual, la frontiera cu Croația sunt deschise următoarele puncte de trecere pentru tranzitul vehiculelor din Italia: Gruškovje, Obrezje și Starod. Șoferii trebuie să țină cont de faptul că doar Obrezje este utilizat pentru convoiul de vehicule din Italia.

La frontiera Slovenia-Ungaria, intrarea în Ungaria este posibilă în trei puncte de trecere a frontierei: Dolga vas, Pince și Pince R1 / 232. Acesta din urmă este deschis numai cetățenilor sloveni și maghiari. Toate vehiculele care intră în Ungaria sunt supuse controlului și, deși nu există restricții sau proceduri de control specifice pentru vehiculele care intră în Slovenia, șoferii ar trebui să evite contactul cu alte persoane și să poarte echipament de protecție.

De asemenea, autoritățile în domeniu au remis instrucțiuni Poliției slovene și Inspectoratului de infrastructură și management financiar pentru a ține cont de circumstanțele excepționale asociate valabilității diverselor documente din domeniul transporturilor, inclusiv și a șoferilor străini.

(UPDATE 27.03.2020, ora 12.00) La momentul actual, intrarea pe teritoriul Sloveniei din direcția Italiei poate fi efectuată doar prin următoarele 4 puncte de trecere a frontierei: Vrtojba, Fernetiči, Škofije și Krvavi Potok. Aceste puncte de trecere a frontierei lucrează în regim 24/24, cu excepția Krvavi Potok, care este deschis doar între orele 05.00 și 23.00. Atenționăm repetat că accesul este permis doar dacă vehiculele efectuează transporturi poștale, de medicamente sau echipamente medicale. În prezent, conform înțelegerilor stabilite cu statele vecine, tranzitul rutier de mărfuri se realizează în convoiuri organizate în cooperare cu poliția. Transportul rutier de persoane rămâne restricționat.

La frontiera cu Austria sunt deschise următoarele 13 puncte de trecere a frontierei: Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Karavanke, Jurij, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj și Korensko.

Începând cu 12.03.2020, ora 22.00 (ora locală) autoritățile din Slovenia au informat că a intrat în vigoare ordinul prin care se închid punctele de trecere a frontierei dintre Slovenia și Italia pentru transporturile  rutiere de persoane prin servicii regulate și serviciile ocazionale în trafic internațional. Datorită epidemiei COVID -19, frontiera va fi, de asemenea, închisă și pentru operațiunile de transport marfă.

Frontiera Italia – Slovenia:

Slovenia a restricționat tranzitul vehiculelor grele din Italia în Slovenia. Traficul este permis numai dacă destinația finală este Slovenia sau dacă camioanele efectuează transporturi poștale, de medicamente, sau echipamente medicale. Atenționăm operatorii de transport privind posibilitatea unor blocaje la frontiere.

Frontiera Ungaria – Slovenia:

Frontiera este închisă pentru tot traficul din Italia până în Ungaria.

Restricțiile din Slovenia se datorează în principal situației de la frontierele cu țările vecine, care nu permit traficul din Italia. Dacă Ungaria și Croația nu permit tranzitul, Slovenia nu poate permite traficul autovehiculelor în Slovenia. De aceea, guvernul sloven organizează acum coridoare pentru tranzit cu escorta poliției către frontiere.

Slovacia

(UPDATE 23.05.2022) Începând cu data de 6 aprilie 2022, autoritățile competente ale Slovaciei au anulat restricțiile de intrare pe teritoriul țării privind COVID-19.

(UPDATE 12.06.2020) Începând cu 11 iunie, autoritățile competente ale Republicii Slovacia au decis deschiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei cu statele vecine, cu excepția Poloniei. La frontiera cu Polonia, controalele vor fi efectuate până pe data de 26 iunie 2020, fiind deschise pentru acces doar două puncte de trecere a frontierei: Trstená-Chyžné și Vyšný Komárnik-Barwinek.

(UPDATE 22.05.2020) Guvernul slovac a extins controalele la frontieră până pe data de 26 iunie 2020. În această perioadă va fi posibilă numai intrarea și ieșirea în/din Slovacia prin următoarele puncte de trecere a frontierei:

 

La frontiera cu Austria

Bratislava - Jarovce - Kittsee (autostradă)

Bratislava - Jarovce - Kittsee

Bratislava - Petržalka - Berg

Moravský Svätý Ján - Hohenau

Záhorská Ves - Angern an der March

La granița cu Ungaria

Bratislava Čunovo - Rajka (autostradă)

Medveďov - Vámosszabadi

Komárno - Komárom

Štúrovo - Esztergom

Šahy - Parassapuszta

Slovenské Ďarmoty - Balassagyarmat

Šiatorská Bukovinka - Salgótarján

Kráľ - Bánréve

Milhosť - Tornyosnémeti (drumul nr. I / 17)

Milhosť - Tornyosnémeti cesta (nr. R4)

Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely

Hosťovce –Tornanádaska

 

La frontiera cu Republica Cehă

Svrčinovec - Mosty u Jablunkova

Makov - Bílá-Bumbálka

Horné Srnie - Brumov-Bylnice

 Drietoma - Starý Hrozenkov

Moravské Lieskové - Strání

Lysá pod Makytou - Střelná

Vrbovce - Velká nad Veličkou

Brodské - Břeclav (autostradă)

Holíč - Hodonín

Skalica - Sudoměřice

 

La frontiera cu Polonia

Trstená - Chyžné

Vyšný Komárnik - Barwinek

 

(UPDATE 08.05.2020) Guvernul slovac a extins măsurile de control la frontiere până la data de 27 mai 2020. În această perioadă va fi posibilă intrarea și ieșirea din Slovacia numai prin următoarele puncte de trecere a frontierei desemnate:

Slovacia - Austria

- Bratislava - Jarovce - Kittsee (autostradă)

- Bratislava - Jarovce - Kittsee (drum vechi)

- Bratislava - Petržalka - Berg

- Moravský Svätý Ján - Hohenau

Slovacia - Ungaria

- Bratislava Čunovo - Rajka (autostradă)

- Medveďov - Vámosszabadi

- Komárno - Komárom

- Štúrovo - Esztergom

- Šahy - Parassapuszta

- Slovenské Ďarmoty - Balassagyarmat

- Šiatorská Bukovinka - Salgótarján

- Kráľ - Bánréve

- Milhosť - Tornyosnémeti (nr. I / 17)

- Milhosť - Tornyosnémeti cesta (drumul nr. R4)

- Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely

Slovacia - Republica Cehă

- Svrčinovec - Mosty u Jablunkova

- Makov - Bílá-Bumbálka

- Horné Srnie - Brumov-Bylnice

- Drietoma - Starý Hrozenkov

- Moravské Lieskové - Strání

- Lysá pod Makytou - Střelná

- Vrbovce - Velká nad Veličkou

- Brodské - Břeclav (autostradă)

- Holíč - Hodonín

- Skalica - Sudoměřice (drum nou)

Slovacia - Polonia

- Trstená - Chyžné

- Vyšný Komárnik - Barwinek

(UPDATE 21.04.2020) Guvernul slovac a decis extinderea controlului la frontiere până pe data de 07 mai 2020.

(UPDATE 08.04.2020, ora 12.00) Pe data de 07 aprilie, guvernul slovac a decis reintroducerea temporară a controalelor la frontieră în perioada 08 - 17 aprilie 2020. În această perioadă va fi posibilă intrarea și ieșirea în/din Slovacia numai prin următoarele puncte de trecere a frontierei:

 

Slovacia - Austria

Bratislava - Jarovce - Kittsee (autostradă)

Bratislava - Jarovce - Kittsee (drum vechi)

Bratislava - Petržalka - Berg

Moravský Svätý Ján - Hohenau

 

Slovacia - Ungaria

Bratislava Čunovo - Rajka (autostradă)

Medveďov - Vámosszabadi

Komárno - Komárom

Štúrovo - Esztergom

Šahy - Parassapuszta

Slovenské Ďarmoty - Balassagyarmat

Šiatorská Bukovinka - Salgótarján

Kráľ - Bánréve

Milhosť - Tornyosnémeti (drumul nr. I / 17)

Milhosť - Tornyosnémeti cesta (nr. R4)

Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely

 

Slovacia - Republica Cehă

Svrčinovec - Mosty u Jablunkova

Makov - Bílá-Bumbálka

Horné Srnie - Brumov-Bylnice

 Drietoma - Starý Hrozenkov

Moravské Lieskové - Strání

Lysá pod Makytou - Střelná

Vrbovce - Velká nad Veličkou

Brodské - Břeclav (autostradă)

Holíč - Hodonín

Skalica - Sudoměřice (drum nou)

 

Slovacia - Polonia

Trstená - Chyžné

Vyšný Komárnik – Barwinek

 

Procedura la trecere a frontierei prin culoare verzi rămâne neschimbată.

De asemenea, pentru zilele de 10, 12 și 13 aprilie, poliția slovacă a anulat restricțiile de circulație a vehiculelor cu masa maximă mai mare de 3,5 tone.

Următoarele măsuri întreprinse de autoritățile slovace au intrat în vigoare începând cu 13.03.2020, ora 07.00: transportul rutier de persoane este sistat; transportul internațional de mărfuri este permis doar șoferilor străini care sunt dotați cu echipament de protecție; punctele de frontieră secundare sunt închise.

Transportul vehiculelor marfare este permis pentru a asigura serviciile de aprovizionare, pe rutele naționale, precum și pe rutele internaționale (de tranzit). Șoferii de camioane trebuie să fie echipați cu echipament de protecție.

Spania

(UPDATE 06.11.2020) Guvernul Regatului Spaniei a stabilit până pe data de 09 mai 2021 starea de urgență pe întreg teritoriul țării. Conform recomandărilor UE, Spania menține  până pe data de 30 noiembrie 2020 restricțiile temporare impuse călătoriilor neesențiale din țările terțe (inclusiv Republica Moldova).

De asemenea, au fost adoptate mai multe restricții de mobilitate în comunitățile autonome din Spania. Astfel, măsurile restrictive care presupun închiderea perimetrală (intrarea și ieșirea doar în anumite condiții, precum deplasări din motive de muncă, de sănătate, legale si de învățământ, de îngrijire a persoanelor sau cauze de forță majoră) se aplică în 32 de zone sanitare din regiunea Madrid, care pot fi consultate la următoarea pagină electronică:

https://comunidadmadrid.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=4bc4b611915740cc99fdc1a10954b043.

(UPDATE 01.10.2020) Conform recomandărilor UE, Spania menține până pe data de 31 octombrie 2020 restricțiile temporare impuse călătoriilor neesențiale din ţările terţe către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.

Menționăm că, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt scutiți de interdicțiile de intrare pe teritoriul țării.

(UPDATE 28.05.2020) Guvernul spaniol a extins starea de alarmă pe teritoriul țării până pe data de 07 iunie. Controalele la frontiere se vor menține pe toată durata acestei perioade.

(UPDATE 12.05.2020) Guvernul spaniol a extins măsurile de control la frontiere până pe data de 24 mai. Frontierele terestre cu Ceuta și Melilla rămân închise, iar cele cu Gibraltar și Andorra sunt deschise.

(UPDATE 08.05.2020) Guvernul spaniol a extins starea de urgență pe teritoriul țării până pe data de 24 mai. 

(UPDATE 07.05.2020) Conform informațiilor Ministerului Transporturilor din Spania șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt obligați să poarte echipament de protecție precum mască de față în cabina autovehiculului în cazul conducerii în echipaj.

(UPDATE 21.04.2020) Parlamentul spaniol a prelungit starea de urgență instituită pe teritoriul țării până pe 26 aprilie 2020.

(UPDATE 03.04.2020, ora 12.00) Ministerul Transporturilor din Spania a publicat lista cazărilor turistice disponibile în caz de necesitate șoferilor angajați în transportul rutier internațional. Harta interactivă poate fi accesată la următorul link: https://www.mincotur.gob.es/es-es/COVID-19/Paginas/Mapa-Hoteles.aspx.

(UPDATE 24.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul țării se extinde starea de urgență până pe 11 aprilie, iar traficul pe unele rute naționale a fost suspendat. Vehiculele de asistență și întreținere rutieră, care distribuie mărfuri medicinale, alimentare și combustibil, care colectează deșeuri solide și transportă vite vii și mărfuri perisabile (ATP) sunt scutite de la această restricție.

 

(UPDATE 18.03.2020, ora 12.00) Guvernul spaniol a anunțat o derogare temporară pe perioda 14 – 28 martie 2020 de la aplicarea regulilor privind timpul de conducere și odihnă pentru șoferi, pentru a elimina blocajele cauzate de actuala criză.

 

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Pe lângă măsurile enunțate anterior, guvernul spaniol a decis închiderea frontierelor pentru circulația persoanelor începând cu ora 00.00, 17 martie 2020. Restricțiile nu se aplică cetățenilor spanioli, persoanelor cu permis de ședere permanentă în Spania, pasagerilor transfrontalieri și celor care pot face dovada necesității de a intra în Spania. Transportul de mărfuri nu este afectat de aceste restricții pentru a garanta activitatea economică și lanțul de aprovizionare cu produse.

 

Spania anulează următoarele restricții de circulație pentru camioane în perioada 14– 28 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii termenului limită, dacă este necesar:

- Vehicule sau combinații de vehicule cu MTMA mai mare de 7,5t  și transportul ADR pe următoarele rute/zile

http://www.dgt.es/images/Resolucion_DGT-2020_Anexo-II_15-01-2020_VI.pdf  

Despre închiderea frontierelor nu este informație suplimentară.

Tadjikistan

(UPDATE 12.06.2020)  Ministerul Transporturilor din Tadjikistan a modificat regulile de trecere a frontierei statului de către șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri. Astfel, în cazul deținerii unui test negativ pentru COVID-19, șoferul este admis pe teritoriul țării pe un termen maxim de 5 zile. În lipsa unei confirmări a testului negativ pentru COVID-19, șoferul va fi supus obligatoriu testării la frontieră de către autoritățile competente. Până la primirea rezultatului, acesta va fi plasat în carantină temporară.  În cazul depistării rezultatului negativ a testului efectuat, șoferul va fi admis pe teritoriul țării pentru efectuarea operațiunilor de transport preconizate.

De asemenea, menționăm că, intrarea vehiculelor care importă echipamente de ajutor umanitar, în baza unui document confirmativ, este scutită de plata serviciilor la terminal.

(UPDATE 09.04.2020, ora 12.00) Guvernul Republicii Tadjikistan a emis o procedură provizorie pentru reglementarea transportului rutier internațional în contextul COVID-19. Această prevedere temporară stabilește intrarea, ieșirea și tranzitul vehiculelor și circulația șoferilor angajați în transportul rutier internațional în/din Tadjikistan. Astfel, intrarea vehiculelor străine pe teritoriul țării se efectuează la terminalele de frontieră existente, iar în absența acestor terminale în zona de control vamal la frontierele de stat. În cazul posibilității de separare a remorcilor și semiremorcilor mărfurile vor fi livrate de către transportatorii autohtoni de la frontieră la destinație. Returnarea remorcilor și semiremorcilor străine se efectuează sub control vamal până în zona de control vamal sau la terminalele de frontieră. La terminalele de frontieră se oferă  șoferilor condiții speciale (hotel, sufragerie, toaletă și baie). Controlul în terminale se efectuează de către Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Tadjikistan.

În cazuri excepționale, importul vehiculelor cu marfă specială pentru facilitățile strategice ale statului și încărcări umanitare se realizează cu escorta de comun acord cu autoritățile competente ale statului. Tranzitul rutier pe teritoriul Republicii Tadjikistan sub escorta vamală se efectuează de către organele autorizate care utilizează vehicule speciale, în acord cu unitățile structurale ale Ministerului Sănătății și Protecției Sociale din Republica Tadjikistan.

Pentru informații suplimentare accesați următorul link: https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/Tajikistan_RU.pdf.

(UPDATE 24.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Republicii Tadjikistan intrarea/ieșirea vehiculelor antrenatate în transportul rutier de mărfuri este permisă cu respectarea unor măsuri sporite de siguranță sanitar-epidemiologice.

Măsurile de carantină se aplică și șoferilor de camioane la intrarea în Tadjikistan. Astfel, toți cetățenii, indiferent de cetățenia lor, care au vizitat în ultimele 13 zile Afganistan, Belgia, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Iran, Spania, Italia, China, Coreea, Olanda, Norvegia, SUA, Franța, Elveția, Suedia și Japonia vor fi plasați în carantină pe 14 zile.

 

Turcia

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente ale Turciei restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 01 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Turcia nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test

(UPDATE 20.04.2021
) Conform hotărârii organelor competente ale Republicii Turcia, a fost stabilită prelungirea până pe data de 30 mai 2021 a cerinței privind prezentarea rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul COVID-19, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în țară. Minorii, cu vârsta cuprinsă până la 6 ani, persoanele în tranzit și echipajul antrenat în efectuarea transportului sunt scutiți de prezentarea testului.

(UPDATE 17.03.2021) Începând cu data de 14 martie 2021, persoanele care sosesc pe teritoriul Republicii Turcia, indiferent de modalitatea de transport, au obligația sa completeze formularul de intrare de pe următorul portal electronic https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia. Acesta va fi prezentat în formă printată sau pe telefonul mobil.

La momentul completării formularului, va fi emis codul HES cu care călătorii vor putea avea acces la transport intern și cazare. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar.

Prezentarea rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, rămâne, în continuare, valabilă.

(UPDATE 10.03.2021) În conformitate cu situația epidemiologică legată de pandemia cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Turcia, autoritățile competente au decis prelungirea până pe data de 26 mai 2021, ora 21:00 UTC a cerinței privind prezentarea rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în țară. Minorii, cu vârsta cuprinsă până la 6 ani, persoanele în tranzit și echipajul antrenat în efectuarea transportului sunt scutiți de prezentarea testului și plasarea în carantină.

Toate persoanele străine la intrare în Turcia sunt obligate să îndeplinească un formular cu privire la locul aflării lor în țară.

Începând cu data de 01 martie 2021, Turcia a început eliminarea graduală a restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei, care este bazată pe gradul de risc existent în fiecare provincie a țării, după cum urmează:

Provincii cu grad de risc minim: Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van.

Provincii cu grad de risc mediu: Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın,

Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazig, Erzincan, Erzurum, Eskişehir,

Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir ,

Malatya, Manisa, Nevsehir, Sivas, Tunceli, Yozgat.

Provincii cu grad de risc înalt: Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak .

Provincii cu un grad de risc foarte înalt: Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon.

Se recomandă verificarea restricțiilor la nivel de provincie, deoarece autoritățile locale au dreptul de a impune restricții suplimentare, în cazul agravării situației epidemiologice.

(UPDATE 29.12.2020) Conform ultimelor măsuri instituite de către autoritățile competente ale Republicii Turcia pentru combaterea pandemiei cu COVID-19, începând cu data de 30 decembrie 2020 toate persoanele care intră în Republica Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în țară, cu excepția minorilor, cu vârsta cuprinsă până la 6 ani.

În cazul în care persoana nu este în posesia unui rezultat negativ al testului menționat, aceasta va fi suspusă carantinei pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), iar în cazul în care nu dispune de un loc de cazare unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, va fi redirecționată, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate stabilite de Direcțiile de Sănătate Publică. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR-SARS-CoV-2 și în cazul unui rezultat negativ pot ieşi din carantină.

Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud, vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR-SARS-CoV-2 efectuat cu maxim 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia și vor avea obligaţia de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată sau după caz, în centre special amenajate stabilite de Direcțiile de Sănătate Publică.

În cazul efectuării tranzitului se prezintă rezultatul negativ al unui test PCR-SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, numai în măsura în care țara de destinație finală solicită această condiție.

La intrarea în țară, vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice COVID-19, vor fi efectuate gratuit teste moleculare tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare.

Măsurile respective vor fi valabile până pe data de 01 martie 2021Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt scutiți de prezentarea la frontieră a rezultatului negativ a testului la PCR-SARS-CoV-2, precum și de respectarea regimului de carantină.

(UPDATE 05.06.2020) În conformitate cu decizia Ministerului de Interne a Republicii Turcia au fost deschise următoarele puncte de trecere a frontierei disponibile pentru operare transportatorilor care efectuează transport rutier internațional de mărfuri:

- Gürbulak (frontiera cu Iran);

- Habur (frontierea cu Irak).

Menționăm că, șoferii rămân obligați să respecte toate celelalte măsuri de control la frontiere și restricții stabilite anterior.

(UPDATE 18.05.2020) În conformitate cu dispoziția Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Turcia procedura de efectuare a tranzitului prin teritoriul țării a fost modificată. Astfel, a fost anulată obligația pentru șoferii străini antrenați în efectuarea tranzitului să părăsească teritoriul Turciei prin cel mai îndepărtat punct de trecere al frontierei - în 36 ore, iar în cazul unor puncte de trecere - în 24 ore. Autoritățile vamale vor determina rutele și opririle/parcările permise vehiculelor aflate în tranzit și vor efectua controlul printr-un sistem special de urmărire. Vehiculelor li se va determina traseul de tranzitare în așa mod încât părăsirea teritoriului țării să fie efectuată în cea mai scurtă perioadă posibilă.

Menționăm că, toate celelalte măsuri de control și restricții stabilite anterior rămân în vigoare.

(UPDATE 12.05.2020) În conformitate cu dispoziția Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Turcia procedura de intrare și ieșire în/din țară a șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri a fost actualizată. Astfel, a fost anulată obligația pentru șoferii străini care nu prezintă simptome de COVID-19 de a părăsi teritoriul Turciei în termen de 72 de ore de la intrare în țară. În același timp, șoferii străini vor fi scutiți de supunerea perioadei de carantină de 14 zile, doar cu condiția semnării unei scrisori de angajament privind părăsirea teritoriul țării cât mai curând posibil, după finalizarea tuturor operațiunilor de transport.

De asemenea, pentru efectuarea operațiunilor de transport RO-RO, au fost desemnate următoarele porturi:

Turcia-Ucraina:

Zonguldak - Chornomorsk (Ilyıchevsky)

Istanbul (Haydarpașa) - Chornomorsk (Ilyıchevsky)

Karasu - Chornomorsk (Ilyıchevsky)

Turcia-România:

Constanța - Karasu

Turcia-Liban:

Tașucu - Tripoli

Turcia-Israel:

Mersin - Haifa

Menționăm că, toate celelalte măsuri și restricții stabilite anterior rămân în vigoare.

(UPDATE 27.04.2020) În conformitate cu dispoziția Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Turcia au fost efectuate modificări privind procedura de intrare și ieșire în/din țară a șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri. Astfel, șoferii la fel vor fi supuși unui control medical, iar persoanelor care vor prezenta simptome legate de COVID-19 nu li se va permite să intre în țară.

- În cazul dacă nu au fost identificate simptome ale infecției cu COVID-19, la efectuarea transportului în tranzit se aplică aceleași prevederi stabilite anterior: autoritățile vamale vor determina rutele și opririle vehiculelor și vor controla toate vehiculele aflate în tranzit printr-un sistem special de urmărire. Vehiculelor li se va determina traseul de tranzitare în așa mod încât părăsirea țării prin cel mai îndepărtat punct de trecere al frontierei să fie efectuată în 36 ore, iar în cazul unor puncte de trecere în 24 ore. Autoritatea vamală poate prelungi perioada de timp până la 48 de ore, luând în considerație condițiile de drum, condițiile meteorologice, aglomerarea punctului vamal de ieșire etc.

- Șoferilor străini li se va permite intrarea în țară fără supunerea perioadei de carantină de 14 zile pentru efectuarea operațiunilor de transport, cu condiția respectării angajamentului de ieșire de pe teritoriul Turciei în termen de 72 de ore. Autoritatea vamală poate prelungi perioada de timp cu încă 24 de ore, luând în considerație condițiile de drum, condițiile meteorologice, aglomerarea punctului vamal de ieșire etc. Acest angajament nu se aplică șoferilor turci.

- Transportului de medicamente, echipamente medicale și produse alimentare de primă necesitate se va acorda prioritate la trecerea frontierelor statului.

- Restricțiile privind intrarea și ieșirea prin punctele de trecere a frontierei cu Iran și Irak se aplică în continuare (traficul nu este permis, doar șoferii de naționalitate străină au permisiunea să iasă prin punctele de trecere a frontierei cu aceste țări, cu condiția să nu fie readmiși înapoi pe teritoriul Turciei).

- În cadrul efectuării operațiunilor de transport RO-RO, transportarea se va efectua doar cu remorcă/container, transportul de persoane fiind la fel restricționat precum a fost stabilit anterior.

(UPDATE 10.04.2020) În conformitate cu informația prezentată de către Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Turcia a stabilit  procedurile și principiile noi care se aplică șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri la intrarea și ieșirea în/din țară. Astfel, se va permite trecerea vehiculelor și șoferilor străini care vor tranzita Republica Turcia și care vor efectua operațiuni de transport pe teritoriul țării, cu excepția intrării și ieșirii prin punctele de trecere a frontierei cu Iran și Irak, numai cu condiția respectării următoarelor reguli.

La efectuarea transportului în tranzit:

- Șoferii vor fi supuși unui control medical, iar persoanelor care vor prezenta simptome legate de COVID-19 nu li se va permite să tranziteze țara.

- Vehiculele admise pentru intrare în țară vor fi supuse dezinfectării.

- Pe teritoriul țării șoferii sunt obligați să poarte mască medicală în permanență când intră în contact cu alte persoane sau în timpul pauzelor de odihnă. Totodată, șoferii trebuie să se asigure că au suficiente măști medicale, dezinfectanți și produse alimentare pentru o perioadă îndelungată de timp.

- Autoritățile vamale vor determina rutele și opririle vehiculelor și vor controla toate vehiculele aflate în tranzit printr-un sistem special de urmărire. Vehiculelor li se va determina traseul de tranzitare în așa mod încât părăsirea țării prin cel mai îndepărtat punct de trecere al frontierei să fie efectuată în 36 ore, iar în cazul unor puncte de trecere în 24 ore. Autoritatea vamală poate prelungi perioada de timp până la 48 de ore, luând în considerație condițiile de drum, condițiile meteorologice, aglomerarea punctului vamal de ieșire etc.

- La intrare în țară, unitățile Ministerului de Interne vor oferi șoferilor spre semnare o declarație (angajament), prin care aceștia se obligă să se oprească pe teritoriul Turciei doar pentru necesități stringente.  Prin acest angajament, șoferul va fi informat despre toate obligațiunile sale, iar dacă acestea nu vor fi îndeplinite, se vor aplica amenzi în conformitate cu Legea privind asigurarea sanitară.

- Înainte de a fi acordată permisiunea de intrare în Turcia, se va asigura că vehiculele dețin accesul în următoarea țara vecină. În caz daca la ieșirea din Turcia țara de la frontieră cu Turcia nu va accepta intrarea vehiculului, atunci permisul de tranzitare nu va fi aprobat.

La efectuarea operațiunilor de transport pe teritoriul țării:

- Șoferii vor fi supuși unui control medical, iar persoanelor care vor prezenta simptome legate de COVID-19 nu li se va permite să tranziteze țara.

- Vehiculele admise pentru intrare în țară vor fi supuse dezinfectării.

- Pe teritoriul țării șoferii sunt obligați să poarte mască medicală în permanență când intră în contact cu alte persoane sau în timpul pauzelor de odihnă. Totodată, șoferii trebuie să se asigure că au suficiente măști medicale, dezinfectanți și produse alimentare pentru o perioadă îndelungată de timp. Șoferii vor fi informați despre locurile de odihnă stabilite, iar după caz, se va analiza posibilitatea escortării vehiculului de către reprezentanții Administrației vamale.

- Dacă nu este posibilă schimbarea șoferului și/sau a remorcii/încărcăturii în zone izolate, șoferilor li se va permite să intre în țară numai după trecerea perioadei de carantină de 14 zile.

- Autoritățile vamale, luând în considerație condițiile rutiere, condițiile meteorologice, aglomerarea biroului vamal de ieșire etc., vor determina traseele și durata maximă de sosire la punctul de destinație pentru descărcarea mărfurilor.

- În cazul efectuării transportului de medicamente, echipamente medicale și produse alimentare de primă necesitate, șoferilor li se va permite intrarea în țară  fără supunerea carantinei de 14 zile, însă doar cu condiția că schimbarea șoferului și/sau a remorcii/încărcăturii în zone izolate nu este posibilă.

- Șoferilor din Bulgaria, Azerbaidjan, Nakhchivan și Georgia li se va permite intrarea în Turcia după efectuarea controlului medical și dezinfectarea necesară a vehiculelor fără supunerea perioadei de carantină de 14 zile.

La efectuarea operațiunilor de transport RO-RO:

- În cadrul efectuării operațiunilor de transport RO-RO, transportarea se va efectua doar cu remorcă/container, transportul de persoane fiind restricționat. Administrația civilă portuară va decide dacă șoferul vehiculului va fi preluat la bordul navei. În caz contrar, se va aplica procedura de intrare/ieșire menționată mai sus.

- În cazul dacă șoferul va fi preluat la bord, Administrația civilă portuară și căpitanul navei vor asigura izolarea echipajului și pasagerilor.

- Mărfurile care au fost transportate în cadrul RO-RO, precum și vehiculele vor fi dezinfectate înainte de a fi predate șoferilor.


(UPDATE 25.03.2020)
 Pe data de 24 martie curent a avut loc întrevederea Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Turcia, dl Dmitri Croitor cu șeful Direcției generale relații politice bilaterale cu statele din Eurasia a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Turcia, dl Yonet Can Teze, în cadrul căreia a fost abordată problema accesului operatorilor de transport moldoveni pe teritoriul Republicii Turcia. În rezultatul discuțiilor, partea turcă a informat că, la momentul actual accesul transportatorilor moldoveni rămâne restricționat, decizia respectivă fiind dictată de asigurarea securității țării și implementarea măsurilor drastice de combatere a răspândirii infecției cu COVID-19. Din spusele domnului Yonet Can Teze, luând în considerație criza tensionată referitor la creșterea numărului de decese și bolnavi de infecție, situația respectivă nu pare a fi soluționată rapid în viitorul apropiat.

 

În contextul gestionării răspândirii infecției cu COVID-19 (coronavirus), începând cu 21 martie 2020 autoritățile competente ale Republicii Turcia au restricționat accesul pe teritoriul țării a cetățenilor moldoveni sau persoanelor care au fost în ultimele 14 zile în statele din lista prezentată mai jos. Astfel, atenționăm operatorii de transport că, șoferii moldoveni antrenați în efectuarea transportului rutier de mărfuri nu pot intra pe teritoriul Turciei.

Lista statelor restricționate: China, Iran, Italia, Irak, Coreea de Sud, Germania, Franța, Spania, Norvegia, Danemarca, Belgia, Suedia, Olanda, Austria, Egipt, Marea Britanie, Elveția, Arabia Saudită, Irlanda, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Bangladesh, Mongolia, Republica Turcă a Ciprului de Nord, Ucraina, Kosovo, Maroc, Liban, Iordania, Kazahstan, Uzbekistan, Oman, Slovenia, Moldova, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Canada, India, Ungaria, Guatemala, Polonia, Kenya, Sudan, Ciad, Filipine, Letonia, Taiwan, Peru, Sri Lanka, Ecuador, Niger, Tunisia, Algeria, Coasta de Fildeș, Finlanda, Angola, Cehia, Republica Dominicană, Camerun, Muntenegru, Columbia, Macedonia de Nord, Mauritania, Nepal, Portugalia, Panama.

Luând în considerație cele expuse, Agenția Națională Transport Auto recomandă operatorilor de transport evitarea efectuării curselor în Republica Turcia  până la parvenirea unor informații suplimentare.

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) La momentul actual, punctele de trecere a frontierei din Turcia cu Iran și Irak sunt închise, atât pentru transportul de mărfuri, cât și persoane. Toate punctele de frontieră au fost închise pasagerilor din următoarele țări: Italia, Germania, Franța, Spania, Norvegia, Danemarca, Belgia, Austria, Suedia, Olanda, China, Iran, Irak, Coreea de Sud. Șoferii străini care vin din țările enumerate vor fi plasați la frontieră în carantină obligatorie de 14 zile și nu li se va permite să intre în Turcia în perioada respectivă.

Începând cu data de 19 martie, următoarele puncte de trecere a frontierei au fost restricționate transportului de persoane:

Frontiera cu Grecia- Ipsala, Pazarkule;

Frontiera cu Bulgaria- Kapıkule, Hamzabeyli, Dereköy;

Frontiera cu Georgia – Sarp.

Transportul rutier de mărfuri în aceste puncte de trecere a frontierei se efectuează în regim normal.

 

Nu sunt restricții speciale pentru transportul rutier internațional de mărfuri. Transportul de persoane este sistat.

La frontiera cu Bulgaria au fost introduse controalele medicale.

Datorită situației actuale cu privire la cazurile de coronavirus, punctele de trecere a frontierei cu Iranul au fost închise de autoritățile turce:

– Cetățenii turci (vehicule și șoferi) nu mai pot intra în Iran sau tranzita Iranul. Cu toate acestea, cetățenii turci care încă așteaptă în Iran pot trece frontiera.

– Vehiculele străine și pasagerii care provin din Iran nu au voie să intre în Turcia. Cu toate acestea, camioanele cu plăcuțe străine pot trece frontiera în Iran pentru operațiuni de transport bilateral și pentru operațiuni de tranzit prin Iran, dar nu ar putea să treacă frontiera înapoi în Turcia.

Pe de altă parte, ca o nouă măsură, punctele de trecere a frontierei din Turcia, deschise Irakului, au fost închise de autoritățile turce din 29.02.2020.

Turkmenistan

(UPDATE 01.10.2020) În legătură cu situația epidemiologică din Turkmenistan și în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19, restricțiile de trecere a frontierei de stat pentru cetățenii străini au fost prelungite până pe data de 30 octombrie 2020.

(UPDATE 05.06.2020) În contextul măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 în Turkmenistan, până pe 20 iunie toate operațiunile de transport a mărfurilor se vor desfășura la frontieră. Astfel, transportul mărfurilor care sosesc în Turkmenistan, până la frontieră se va efectua de către transportatorii străini, iar pe teritoriul țării se va efectua de către transportatorii turkmeni.

Toate persoanele care intră în Turkmenistan, atât cetățenii țării, cât și cetățeni străini, trebuie să dețină un certificat medical eliberat de autoritatea de sănătate publică competentă din țara de reședință cu cel mult 72 de ore înainte de data călătoriei, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID-19 este negativ.

(UPDATE 14.04.2020) Conform dispoziției autorităților competente a Turkmenistanului, restricționarea trecerii frontierei de stat a vehiculelor antrenate în transportul rutier internațional de mărfuri, inclusiv în tranzit pe teritoriul țării, a fost prelungită până pe 20 mai 2020.

(UPDATE 03.04.2020, ora 12.00) În contextul măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 în Turkmenistan, până pe 01 mai 2020 este restricționată trecerea frontierei de stat a vehiculelor antrenate în transportul rutier internațional de mărfuri, inclusiv în tranzit pe teritoriul țării.

(UPDATE 27.03.2020, ora 12.00) Începând cu 24 martie 2020, transportul mărfurilor care sosesc în Turkmenistan pe cale rutieră prin punctele de control „Garabogaz” și „Farap” până la frontieră se vor efectua de transportatorii străini, iar pe teritoriul țării se va efectua de către transportatorii turkmeni. Mărfurile pot fi transferate de la transportatorul de mărfuri străine către un transportator de mărfuri turkmen în zone special desemnate de la frontiera de stat, cu condiția să fie transferate fără contact cu șoferul străin. De asemenea, toate mărfurile care sosesc în portul maritim internațional Turkmenbashi, inclusiv mărfurile în tranzit, pot fi transmise numai prin intermediul unei nave, pe remorci sau semiremorci fără cap-tractor și șoferi sau persoane care însoțesc marfa. În același timp, pentru funcționarea eficientă a coridoarelor de transport și de tranzit care trec pe teritoriul Turkmenistanului, autoritățile turkmene recomandă să fie utilizate modurile de transport combinate (atât pe mare, cât și pe uscat) pentru transportul mărfurilor în containere și vagoane feroviare. Problemele sau întrebările legate de transportul mărfurilor în Turkmenistan și de tranzitarea teritoriului țării, pot fi adresate la următoarele numere de telefon:  Ashgabat - +99365647471; Baku - +994502900301; Tașkent - +998712023210/998901297455. Pentru informații suplimentare privind regulile și procedurile de livrare a mărfurilor în portul internațional Turkmenbashi accesați:

https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=1018&file=rules-and-procedures-of-cargo-delivery-to-the-international-seaport-of-turkmenbashi.pdf.

Ucraina

(UPDATE 04.08.2021) În conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.787 din 28.07.2021, cetățenii Republicii Moldova sosiți din Federația Rusă și Republica India după data de 05.08.2021, care s-au aflat pe teritoriul acestor state mai mult de 7 zile în ultimele 14 zile, la intrare în Ucraina vor fi impuși să se autoizoleze pe teritoriul ucrainean pe o durată de 14 zile, fără dreptul de sistare a acestei perioade de timp. 

Persoanele menționate urmează să instaleze și să activeze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Acasă”. În cazul imposibilități sau refuzului instalării acestei aplicații persoana în cauză nu va fi admisă să intre în Ucraina. 

 

Menționăm că șoferii și membrii echipajelor vehiculelor de marfă, autobuzelor angajate în transportul regulat, ocazional și pendular, membrii echipajelor navelor aeriene, maritime și fluviale, membrii echipajelor de tren și locomotive, sunt exceptați de la autoizolare. 

(UPDATE 13.11.2020) În conformitate cu decizia autorităților naționale competente, agreată cu structurile vamale și de frontieră ale Ucrainei, a fost restabilită activitatea a 2 puncte de trecere a frontierei. Astfel, începând cu data de 12 noiembrie curent, ora 08.00, a fost reluat traficul, atât pentru călători, cât și pentru operatorii de transport rutier, prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Basarabeasca (MD) - Serpniovo (UA) și Ceadîr-Lunga (MD) – Novie Troianî (UA).

(UPDATE 03.11.2020)  În conformitate cu lista actualizată a țărilor cu răspândire semnificativă a virusului COVID-19 publicată de către Ministerul Sănătății al Ucrainei pe 30 octombrie 2020, Republica Moldova se regăsește în rândul statelor cu nivel de pericol epidemiologic scăzut fiind în zona “verde”. Astfel, cetățenii moldoveni sunt exceptați de la obligația izolării la domiciliu sau carantină  pe teritoriul Ucrainei și nu sunt obligați să prezinte la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR). La traversarea frontierei cu Ucraina rămâne obligatorie condiția prezentării poliței de asigurare, inclusiv pentru șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19, conform prevederilor Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.888 din 28 septembrie 2020.

Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Pentru a vizualiza lista menționată a țărilor cu răspândire semnificativă a virusului COVID-19 accesați pagina electronică a Ministerului Sănătății al Ucrainei: https://moz.gov.ua/article/health/informacija-schodo-kilkosti-aktivnih-vipadkiv-covid-19-na-100-tis-naselennja-stanom.

(UPDATE 28.09.2020) În conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.757 din 27 august 2020, restrticțiile la intrarea cetățenilor străini în Ucraina au fost stabilite pentru perioada 28 august - 28 septembrie. Astfel, cetățenii străini, începînd cu data de 28 septembrie curent, ora 00.00 vor putea să intre în Ucraina, inclusiv în scopul tranzitării teritoriului ucrainean, cu respectarea cerințelor anterioare.

Menționăm că, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt exceptați de restricțiile de autoizolare, însă este obligatorie  deținerea poliței de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației.

(UPDATE 10.09.2020) În conformitate cu Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 791 din 02 septembrie 2020 „Cu privire la modificările aduse punctului 101 a Hotărârii Cabinetului de Miniștri nr. 641 din 22 iulie 2020” a fost interzisă intrarea în Ucraina a cetățenilor străini și apatrizilor în cazul călătoriei în tranzit prin teritoriul țării. Această restricție nu se aplică șoferilor, și/sau membrilor echipajului vehiculelor de marfă, deoarece persoanele din această categorie sunt supuse unei scutiri speciale de interdicția de intrare.

 

De asemenea, informăm despre menținerea condiției că șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional  trebuie să dețină la intrare în țară o poliță de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației, care urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Republica Moldova înregistrată în Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

(UPDATE 28.08.2020) Conform prevederilor Hotărîrii Cabinetului de Miniștri nr. 757 din 27 august 2020, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul Ucrainei, începând cu data de 28 august curent ora 00:00, până pe 28 septembrie 2020 ora 00:00, se interzice intrarea străinilor și apatrizilor în Ucraina. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane prin servicii regulate sunt exceptați de la această interdicție. La traversarea frontierei de stat, șoferii trebuie să prezinte o poliță de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației, care urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Republica Moldova înregistrată în Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Menționăm că, autoritățile ucrainene au extins perioada de carantină până pe data de 01 noiembrie 2020, cu respectarea tuturor normelor în vigoare: purtarea obligatorie a măștilor de protecție în locurile publice și la serviciu, menținerea distanței sociale și respectarea altor măsuri de protecție individuală.

(UPDATE 04.06.2020) Guvernul Ucrainei a decis deschiderea următoarelor puncte de trecere a frontierei cu Ungaria și Federația Rusă: Malyi Bereznyi (UA) – Ublia (HU), Milove (UA) – Chertkovo (RUS).

(UPDATE 02.06.2020) Potrivit deciziei autorităților naționale competente, agreată cu structurile vamale și de frontieră ale Ucrainei, a fost reluat traficul pentru operatorii de transport rutier, prin încă 4 puncte de trecere a frontierei: Briceni (MD) – Rossoșanî (UA), Criva (MD) – Mamalîga (UA), Mirnoe (MD) – Tabaki (UA), Pervomaisc (MD) – Cuciurgan (UA).

(UPDATE 29.05.2020) În conformitate cu decizia autorităților naționale competente, agreată cu structurile vamale și de frontieră ale Ucrainei, a fost restabilită activitatea a șase puncte de trecere a frontierei. Astfel, începând cu data de 29 mai curent, ora 08.00, a fost reluat traficul pentru operatorii de transport rutier, prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Palanca (MD) - Maiaki-Udobnoe (UA), Ocnița (MD) – Sokireanî (UA), Larga (MD) – Kelmențî (UA).

(UPDATE 14.05.2020) Potrivit informațiilor oficiale ale Serviciului Vamal, Ucraina a sistat traficul prin punctul de trecere a frontierei Palanca (MD) - Maiaki-Udobnoe (UA), operat în comun cu autoritățile vamale și de frontieră ale Republicii Moldova.

Recomandăm transportatorilor să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene deschise traficului: Tudora (MD) –Starokazacie (UA), Giurgiulești (MD)-Reni (UA) și Otaci (MD) - Moghiliov-Podolsk (UA).

Regimul de carantină națională și celelalte măsuri restrictive, inclusiv punctele de trecere a frontierei închise se prelungesc până pe data de 22 mai 2020.

(UPDATE 08.05.2020) Guvernul Ucrainei a deschis punctul de trecere Rawa Ruska - Hrebenne, situat la frontiera cu Polonia.

(UPDATE 24.04.2020) Până pe data de 01 iunie 2020 a fost interzis exportul costumelor de laborator impermeabile, mănușilor medicale de unică folosință, mănușilor din alt material polimeric, mănușilor medicale cu nitril, mănușilor fără praf de nitril, măștilor medicale și chirurgicale pentru față, ochelarilor de protecție, vizierelor pentru față, respiratoarelor cu o rată de protecție nu mai mică de FFP2, alcoolului etilic nedenaturat de 80% vol. sau mai mare, alcoolului etilic și altor băuturi spirtoase, cu excepția bioetanolului, a băuturilor distilate, denaturate ș.a. De asemenea, până pe data de 01 iunie 2020 au fost eliminate taxele la importul medicamentelor și echipamentelor medicale.

(UPDATE 21.04.2020) Măsurile restrictive stabilite pe teritoriul Ucrainei sunt valabile până pe 24 aprilie 2020, însă decizia privind prelungirea termenului respectiv poate fi luată pe 22 aprilie în cadrul ședinței cabinetului miniștrilor.

(UPDATE 13.04.2020) Conform informațiilor actualizate Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei Sokireanî (UA) și Kelmențî (UA). În aceste condiții, autoritățile Republicii Moldova se află în imposibilitate de a redeschide traficul prin posturile vamale Larga (MD)  și Ocnița (MD).

Recomandăm transportatorilor să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene deschise traficului: Otaci (MD) - Moghiliov-Podolsk (UA), Palanca (MD) - Maiaki-Udobnoe (UA), Tudora (MD) –Starokazacie (UA) și Giurgiulești (MD)-Reni (UA).  

(UPDATE 09.04.2020, ora 12.00) În conformitate cu Dispoziția nr. 15 din 08 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, activitatea punctelor de trecere a frontierei Ocnița (MD) – Sokireanî (UA) și Larga (MD) – Kelmențî (UA) va fi restabilită. Începând cu data de 10 aprilie curent, ora 08.00, traficul prin cele două posturi vamale va fi reluat în condiții normale. Menționăm că punctul de trecere a frontierei Larga (MD) – Kelmențî (UA) nu dispune de post de inspecție al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, astfel că mărfurile supuse controlului de către ANSA vor fi vămuite la posturile vamale din proximitate: Otaci- (MD) Moghiliov-Podolsk (UA) sau Ocnița (MD)- Sokireanî (UA).

(UPDATE 08.04.2020, ora 12.00) În conformitate cu decizia agreată cu partea ucraineană, începând cu 07 aprilie 2020, va fi reluat traficul pentru autocamioanele de mare tonaj prin punctul de trecere a frontierei Otaci (MD) - Moghiliov-Podolsk (UA) în anumite condiții.

Transportatorii de mărfuri vor putea traversa frontiera în intervalul orar 23:00-05:00, restricția fiind valabilă doar pe sensul de ieșire din Ucraina (intrare în Republica Moldova). Însă, începând cu data de 22 aprilie 2020, va fi anulată definitiv și această condiție, iar traficul se va desfășura în regim normal.

Menționăm că, restricțiile de circulație pentru autocamioanele de mare tonaj (cu remorcă sau semiremorcă) pe direcția ieșire din Ucraina (intrare în Republica Moldova) au fost impuse de autoritățile ucrainene, la data de 10 martie 2020, ca urmare a demarării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii postului vamal de pe teritoriul statului vecin.

Pentru informații operative recomandăm operatorilor de transport consultarea paginii oficiale a Serviciului Vamal al Republicii Moldova https://customs.gov.md/ro.

(UPDATE 07.04.2020, ora 12.00) Spre atenția operatorilor de transport

În conformitate cu restricțiile impuse de autoritățile ucrainene, începând cu data de 07 aprilie 2020 sunt închise temporar 115 puncte de control. Potrivit informațiilor operative, la momentul actual, în regiunea de nord a Republicii Moldova funcționează doar punctul de trecere a frontierei Otaci (MD)-Moghilev-Podolsk (UA) pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Revenim cu actualizări.

 

Harta actualizată a punctelor de trecere a frontierei deschise poate fi accesată pe pagina electronică a Serviciului Vamal al Ucrainei: http://www.customs.gov.ua/?p=533.

(UPDATE 29.03.2020, ora 12.00) În conformitate cu declarațiile Președintelui Ucrainei frontiera de stat a țării a fost închisă pentru toți cetățenii străini, inclusiv și cetățenii ucraineni, în ambele sensuri.

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Începând cu 17 martie până pe 3 aprilie pe teritoriul Ucrainei transportul rutier de persoane este restricționat. Restricțiile nu se aplică transportului rutier internațional de mărfuri. La momentul actual 49 puncte de trecere a frontierei au rămas deschise, dintre care 7 puncte de trecere cu Republica Moldova, iar transportul de mărfuri se efectuează în regim normal. Șoferii vor fi supuși unui examen medical la frontiere, fiind obligați să dețină produse de igienă personală, precum mănuși și dezinfectanți.

Lista punctelor de trecere deschise:


Frontiera cu Belarus:

- Senkivka- Veselivka

- Novi Yarylovychi-Nova Huta

- Slavutych-Komaryn

- Vilcha-Oleksandrivka

- Vystupovychi-Nova Rudnia

- Horodyshche-Verkhnii Terebezhiv

- Prykladnyky-Nevel

- Dolsk-Mokhro

- Domanove-Mokrany

- Pulemets-Tomashivka.

Frontiera cu Polonia:

- Rava-Ruska-Grebenne

- Krakowiec-Korchowa

- Yagodin-Dorohusk.

Frontiera cu Slovacia:

- Malyi Bereznyi-Ublia,

- Uzhhorod-Vyshnie-Niemetske

Frontiera cu Ungaria:

- Luzhanka-Berehshuran

- Vylok-Tisabech

- Kosyno-Barabash

- Dzvinkove-Lonia

- Chop (Tysa)-Zakhon.

Frontiera cu România:

- Diakove-Khalmeu

- Porubne-Siret.

Frontiera cu Republica Moldova:

- Palanka-Maiaky-Udobne

- Starokozache-Tudora

- Reni-Dzhiurdzhiulesht

- Tabaky-Myrne

- Mohyliv-Podilskyi-Otach

- Rossoshany-Brichen

- Mamalyha-Kryva.

Frontiera cu Federația Rusă:

- Chuhunivka-Veryhovka

- Pletenivka-Shebekino

- Hoptivka-Nekhotieievka

- Velyka Pysarivka-Hraivoron

- Iunakivka-Sudzha

- Bachivsk-Troiebortne

- Katerynivka-Krupets

- Hrem‘iach-Pohar

- Senkivka-Novi Yurkovychi

- Milove-Chertkovo

- Prosiane-Buhaiovka

- Taniushivka-Rovenky

- Velika PisarIvka-Grayvoron

- Yunakivka-Sudzha

- Bachevsk-Trostrebne

- Katerynivka-Krupets

- Gremyach-Pogar

- Senkivka-Novy Yurkovichi

-Milove-Chertkovo

-Prosyane-Buhayivka

-Tanyushivka-Rovenk

Ungaria

(UPDATE 22.03.2022) Guvernul Ungariei a anulat toate măsurile de protecție împotriva pandemiei COVID-19. Începând cu 07 martie 2022, intrarea în Ungaria este posibilă fără restricții.

(UPDATE 17.09.2021) Ca urmare a multiplelor solicitări din partea operatorilor de transport străini în legătură cu întrebările tehnice la utilizarea practică a sistemului de înregistrare electronică pentru transporturile rutiere internaționale BIREG, partea maghiară a prezentat “Ghidul de utilizare BIREG”, în limba engleză, care poate fi accesat pe pagina electronică a sistemului:  https://bireg.gov.hu/info/documents/Users_manual_BiReg.pdf.

(UPDATE 06.11.2020) Conform deciziei Guvernului Ungariei, începând cu data de 04 noiembrie 2020, pe întreg teritoriul țării este declarată stare de urgență, în scopul prevenirii consecințelor pandemiei cu COVID-19 și protejării sănătății cetățenilor maghiari.

Decretul Guvernului privind măsurile de protecție suplimentare care urmează a fi aplicate în contextul stării de urgență declarate, prevede restricții de circulație în perioada orelor 00.00-05.00. Excepții sunt călătoriile în scop de serviciu, deplasarea spre locul de muncă și spre locul de reședință, deplasări în cazuri de urgență legate de situații ce pun în pericol starea de sănătate. Regula de restricționare a circulației va intra în vigoare începând cu 05 noiembrie 2020. Respectarea regulilor este monitorizată strict de către poliție, cu aplicarea sancțiunilor în cazul nerespectării normelor sanitare impuse.

(UPDATE 02.09.2020) În scopul prevenirii răspândirii infecției cu COVID-19 pe teritoriul Ungariei, Guvernul maghiar a adoptat Decretul nr. 407/2020 din 30 august 2020 privind reintroducerea temporară a controlului la frontieră, valabil din 01 septembrie până pe 01 octombrie 2020. Clasificarea statelor pe zone verzi și roșii de incidențe a cazurilor de infecție cu coronavirus a fost anulată, intrarea cetățenilor străini fiind restricționată.  Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri, inclusiv în tranzit sunt exceptați de aceste restricții.

(UPDATE 26.06.2020) Pe teritoriul Ungariei a fost introdus „stare de alertă epidemiologică”. Cetățenii străini pot intra în Ungaria doar în scop umanitar sau din motive de strictă necesitate motivată prin documente aferente. Cetățenii UE și din zona Schengen, precum și cetățenii maghiari care se întorc din aceste țări, pot intra în Ungaria fără restricții.  Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri sunt exceptați de obligațiunea respectării regimului de autoizolare.

(UPDATE 21.04.2020) Vehiculele care efectuează operațiuni de transport pe teritoriul țării, precum și transport în tranzit, pot traversa frontiera de stat și continua cursa fără restricții doar prin punctele de trecere a frontierei desemnate. Menționăm repetat, pentru informații suplimentare privind coridoarele de tranzit care urmează a fi utilizate în cadrul transportului rutier internațional de mărfuri accesați: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/mukodo-hataratkelohelyek-es-tranzitutvonalak.

- Opririle sunt permise numai în zonele de odihnă special destinate și la stațiile de alimentare;

- Este interzisă circulația echipajului constituit din doi șoferi;

- Șoferii trebuie să traverseze teritoriul țării cât mai rapid, fără încălcarea regulilor de circulație.

(UPDATE 23.03.2020, ora 12.00) Potrivit informațiilor actualizate, vehiculele cu șoferi străini care sosesc din Italia (chiar dacă tranzitul este doar prin Italia) conform practicii ultimelor zile, primesc la frontieră o notificare despre plasarea obligatorie pe 14 zile în carantină la locul de încărcare / descărcare. În acest caz, șoferul va putea părăsi zona de carantină desemnată dacă se află într-o stare adecvată pentru conducere și nu prezintă simptome de infecție. Sub rezerva condițiilor menționate, șoferul poate părăsi zona de carantină doar dacă autoritatea epidemiologică competentă este informată, iar punctul de încărcare va fi accesibil pe culoarul albastru, cu oprire numai la locurile de odihnă / stații de alimentare special desemnate.

Dacă șoferul nu a primit notificarea la frontieră de a fi plasat 14 zile în carantină, el își poate continua cursa. Pentru informații detaliate accesați:

https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/MKFE%20update_Hungary%202020_03_21_(5pm).pdf

 

(UPDATE 20.03.2020, ora 12.00) Atenționăm operatorii de transport că, la momentul actual, traficul în punctele de trecere a frontierei desemnate pe site-ul Poliției ungare este lent, cu blocaje. Autoritățile din diferite puncte de trecere a frontierei aplică proceduri diferite, iar practica se schimbă rapid. În realitate, vehiculele cu șoferi străini care sosesc de pe teritoriile Italiei (chiar dacă doar tranzitează Italia) nu pot intra pe teritoriul țării, conform practicii actuale. Situația privind trecerea frontierelor este disponibilă la următorul linkhttps://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/MKFE%20update_Hungary_2020_03_18%20(2).pdf

 

(UPDATE 18.03.2020, ora 12.00) Pentru informații suplimentare privind coridoarele de tranzit care urmează a fi utilizate în cadrul transportului rutier internațional de mărfuri accesați: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/mukodo-hataratkelohelyek-es-tranzitutvonalak.

 

Începând cu 11 martie 2020, guvernul a declarat o urgență.

1. Autobuzele care transportă pasageri de pe teritoriul statelor afectate (din 14 martie) și în traficul de pasageri (cu autoturismele): cetățenii non-ungari nu pot intra in Ungaria. Cetățenii maghiari care provin din aceste țări sunt supuși carantinei interne de 14 zile (inclusiv șoferii de camioane maghiare).

Cu toate acestea, pot intra șoferi străini care efectuează transport rutier de mărfuri. Prin urmare, nu există nicio restricție asupra transportului de mărfuri. Interdicția obișnuită de circulație a camioanelor de sâmbătă de la 22.00 până duminică 22.00 a fost suspendată pe toată perioada de urgență. De asemenea, au fost reintroduse controalele la frontiera slovenă-austriacă.

Trecerile de frontieră închise:

• Frontiera ungară - română, trecerile Turnu, Sacuieni, Salonta și Valea lui Mihai

• Frontiera ungară - sârbă: Hadikfalva, Bajmok, Ásotthalom, autostrada Horgos,

Tiszasziget, Kübekháza.

Uzbekistan

(UPDATE 17.08.2022) Conform deciziei autorităților competente ale Republicii Uzbekistan restricțiile de călătorie privind COVID-19 au fost anulate din 10 iunie 2022. În acest context persoanele ce călătoresc în Uzbekistan nu trebuie să prezinte documente precum certificat de vaccinare, certificat de recuperare și certificat medical ce atestă rezultatul negativ al unui test.


(UPDATE 01.10.2020)
În conformitate cu decizia Comisiei Republicane Speciale a Republicii Uzbekistan, începând cu 01 octombrie curent cetățenii străini vor putea intra în Republica Uzbekistan prin punctele de control avia, feroviare și rutiere.

Menționăm că, procedurile anterioare de efectuare a transportului rutier internațional de mărfuri rămân în vigoare. 

(UPDATE 05.05.2020) Pe teritoriul Republicii Uzbekistan a fost stabilită procedura temporară pentru efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri, care se aplică atât șoferilor naționali, cât și celor străini. Astfel, în conformitate cu decizia Comisiei speciale republicane privind pregătirea unui program de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 în Republica Uzbekistan, circulația vehiculelor antrenate în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri se va efectua doar prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat:

- Republica Islamică Afganistan - „Termez”;

- Turkmenistan - „Olot”;

- Tadjikistan - „Sarosiyo”, „Oybek” și „Plotina”;

- Kârgâzstan - „Do’stlik”, „O’zbekiston”, „Vodil”, „Chashma” și „Oq qiya”;

- Kazahstan - „Daut-ata”, „Gulistan”, „Yallama”, „Zangiota” și „Toshkent”.

Șoferii străini antrenați în efectuarea transportului rutier de mărfuri vor fi informați de către ofițerii vamali la punctele de trecere a frontierei  despre traseul de circulație, parcările și opririle autorizate. Șoferului i se va prezenta o diagramă cu indicațiile necesare. În același timp, aceștia sunt obligați să dețină echipament de protecție necesar, precum mască de față și mănuși. Înainte de intrare pe teritoriul țării vehiculul va fi trimis la parcare specială situată în apropierea punctelor de trecere a frontierei, iar șoferii vor fi supuși testării. În cazul rezultatului negativ de infectare cu COVID-19 șoferii vor fi admiși să traverseze frontiera și să continue circulația conform traseului prezentat de către ofițerii vamali. În cazul rezultatului pozitiv a testării, șoferul va fi trimis la instituția medicală specializată, iar al doilea șofer, după caz, va fi plasat în carantină obligatorie. După ce vehiculul va fi dezinfectat sau mărfurile vor fi încărcate în alt camion, un alt șofer poate continua cursa.

Șoferii sunt obligați să circule pe teritoriul țării în conformitate cu planul rutei stabilit de către ofițerii vamali. Ministerele și departamentele relevante exercită controlul asupra circulației și opririi vehiculelor naționale și străine antrenate în transportul internațional de mărfuri. Șoferii străini sunt obligați să părăsească teritoriul Uzbekistanului prin punctele de trecere a frontierei în termen de 10 zile de la încărcarea/descărcarea mărfurilor la destinație.

(UPDATE 24.04.2020) Efectuarea operațiunilor de transport rutier internațional de mărfuri și persoane este suspendată.

(UPDATE 25.03.2020, ora 12.00) La momentul actual, transportul rutier cu Iran și Afganistan a fost suspendat (cu excepția exportului de produse din Uzbekistan către Afganistan), inclusiv tranzitul vehiculelor care vin din statele enumerate. Următoarele trei puncte de trecere a frontierei între Uzbekistan și Kazahstan sunt deschise pentru transportul rutier internațional de mărfuri: Kolzhat (regiunea Turkestan), Kazygurt (regiunea Turkestan) și Tazhen (regiunea Mangistau).

 

(UPDATE 17.03.2020, ora 12.00) Pe teritoriul Republicii Uzbekistan începând cu 16 martie a fost suspendat transportul de persoane cu state terțe, inclusiv, aerian, feroviar și rutier. Se iau măsuri suplimentare împotriva răspândirii COVID-19, însă restricțiile respective nu se aplică transportului rutier internațional de mărfuri. În același timp, potrivit informațiilor disponibile, frontiera Republicii Kazahstan cu Republica Uzbekistan este în prezent închisă.

 

Mongolia

(UPDATE 17.08.2022) Conform datelor Ministerului Sănătății al Mongoliei persoanele ce doresc să călătorească în Mongolia nu trebuie să prezinte un test de tip PCR sau test rapid. Totodată, nu mai este aplicată restricția privind izolarea. Actualizarea informației poate fi urmărită pe pagina oficială a Ministerului: https://moh.gov.mn/p/148

(UPDATE 17.03.2021)
În conformitate cu hotărârea organelor competente ale Mongoliei, a fost redeschis punctul de trecere a frontierei cu Federația Rusă “Altanbulag” pentru transportul rutier internațional de mărfuri. În acest sens, pentru transportul mărfurilor la destinație, șoferii străini urmează să efectueze procedura de decuplare și transfer a remorcilor cu încărcătură către operatorii de transport înregistrați pe teritoriul Mongoliei, care vor continua cursa. Procedura respectivă va fi aplicată tuturor camioanelor care dețin Carnete TIR, ce sosesc din regiunea spațiului european și tranzitează teritoriul Federației Ruse.

Menționăm că, procedura menționată este obligatorie pentru toți operatorii de transport străini, iar șoferul străin nu poate continua cursa pe teritoriul Mongoliei, în afara zonei punctului de trecere “Altanbulag”, transportul mărfurilor fiind efectuat  doar prin decuplarea și transferul remorcii către transportator local.

(UPDATE 05.03.2021) Conform informației parvenite din partea Ambasadei Mongoliei în Republica Bulgaria, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Mongoliei a adoptat următoarele reguli de intrare în țară, începând cu data de 19 februarie 2021:

1. Toate persoanele care intră în Mongolia, cu excepția celor care au administrat vaccin împotriva COVID-19, vor trece printr-o perioadă de carantină de 10 zile la centrele specializate, timp în care vor efectua 2 teste de tip PCR (în zilele a 2-a şi a 8-a), după care vor respecta măsura de autoizolare timp de 4 zile.

2. Persoanele care au administrat vaccin împotriva COVID-19, doar cu condiția prezentării documentului confirmativ, sunt exceptați de la carantina și vor respecta o perioadă de autoizolare de 7 zile.

3. Toate persoanele care călătoresc în Mongolia trebuie să prezinte un test de tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maxim 72 ore înainte de sosire în ţară.

4. Cetăţenii străini pot aplica pentru vize diplomatice, oficiale, de lucru (toate fiind de durată scurtă - până la 60 zile), cu condiţia respectării regulilor menţionate anterior după sosirea în Mongolia.