Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Actualizări privind restricțiile impuse de unele state în contextul pandemiei COVID-19

Published on: Sâm, 03/04/2021 - 8:32pm

Armenia

Potrivit deciziei autorităților armene, regimul de carantină pe teritoriul țării a fost prelungit până la 11 iulie 2021. Totodată, au fost ridicate restricțiile de intrare pe teritoriul Republicii Armenia pentru cetățenii străini, fiind permisă intrarea în țară atât pe calea aeriană, cât și pe cea terestră.

Condiția obligatorie de intrare în țară este prezentarea testului negativ COVID-19 (prin metoda PCR), în termen de 72 de ore (în limba armeană, rusă sau engleză). Testul negativ trebuie să fie emis de un laborator specializat, având toate datele de contact ale instituției medicale (antet) care a efectuat examenul, indicând numele, prenumele, numărul pașaportului, data nașterii persoanei examinate, rezultatul examinării și ștampila medicului. La intrarea pe teritoriul Armeniei Inspectoratul Sănătății și Muncii efectuează o examinare imediată pentru a descoperi simptomele clinice tipice infecției COVID-19 (măsurarea temperaturii corpului, examinare externă, interogare suplimentară). În cazul descoperirii simptomelor caracteristice infecției COVID-19, cetățeanul străin va fi internat în spital. Costurile legate de examinarea PCR și posibilul tratament sunt acoperite de persoana examinată. În situația în care cetățeanul străin se prezintă la frontiera armeană fără rezultatul testului PCR, acesta va fi obligat să efectueze testul respectiv, cu condiția autoizolării până la primirea rezultatului. Sunt exceptați de la această regulă membrii echipajelor aeronavelor, conducătorii auto antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri, cu condiția autoizolării până la următoarea cursă și în situația în care nu prezintă simptome specifice COVID-19.

În ceea ce privește tranzitul, cetățenii străini pot intra pe cale terestră pe teritoriul armean în scop de tranzit (cu autoturismul) către țara de origine, în baza unei solicitări exprese adresate de Misiunea diplomatică către MAE armean (pentru cei care călătoresc prin Georgia și de la MAE georgian), în care se va justifica imposibilitatea utilizării curselor aeriene.

Estonia

Guvernul Estoniei a introdus, începând cu 29 martie 2021, unele modificări în deciziile privind restricțiile de circulație legate de prevenirea răspândirii COVID-19 potrivit cărora autoizolarea obligatorie nu se aplică pasagerilor care sosesc în Estonia dintr-o țară a Uniunii Europene sau din Spațiul Economic European, sau spațiul Schengen sau o țară inclusă pe lista comună a UE cu o rată de infecție sub 150 de persoane la 100 000 locuitori. Limita respectivă este revizuită săptămânal, în fiecare zi de vineri, iar noile restricții vor intra în vigoare începând cu ziua de luni a următoarei săptămâni. Persoanele care sosesc în Estonia din statele în care rata de infectare COVID-19 este mare, trebuie testate atât înainte, cât și după intrarea în Estonia.

Cetățenii care ajung în Estonia (inclusiv cetățenii și rezidenții estonieni) și care vin din țările europene care au înregistrate un număr cumulat de teste pozitive ale virusului de peste 150 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, trebuie să rămână în izolare. Obligația autoizolării nu se extinde la cazurile în care cifra respectivă este mai mică de 150.

Restricțiile menționate nu se aplică șoferilor antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane.

 

Franța

Începând cu data de 15 ianuarie 2021, este interzisă circulația între orele 18:00 – 06:00 (couvre feu) pe tot teritoriul Franței, cu excepția motivelor imperative.  În acest sens, este necesară  prezentarea obligatorie a atestării pentru deplasare care poate fi descărcată pe pagina Ministerului de Interne al Franței https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/Lactu-du-Ministere/Attestations-de deplacement-couvre-feu. Menționăm că, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt obligați de asemenea să prezinte atestația respectivă, care poate fi accesată la pagina electronică menționată.

 Pentru informații actualizate pe țări privind restricțiile aplicate în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 la efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane accesați comunicatele Agenției: Transportul internațional de mărfuri - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19 și respectiv Transportul internațional de persoane - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19.

 

Polonia

Începând cu 30 martie au fost introduse noi reguli de aplicare a carantinei pentru persoanele care intră în Republica Polonă. Sunt stabilite următoarele reguli pentru călătorii care vin în Polonia din spațiul Schengen:

- Călătorii vor fi în carantină, cu excepția cazului în care prezintă rezultatul testului negativ pentru COVID-19 de tip PCR sau anticorpi. Testul trebuie efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de trecerea frontierei.

- Călătorii care au fost plasați în carantină pe teritoriul Poloniei pot efectua un test la COVID-19 pentru a anula carantina.

Regulile pentru călătorii care vin în Polonia din afara spațiului Schengen:

- Fiecare călător străin este plasat în carantină. Un test la COVID-19 efectuat în țara de înregistrare a persoanei nu o va elibera de carantină.

- Călătorii care au fost plasați în carantină pot susține un test la COVID-19 de tip PCR sau anticorpi pe teritoriul Poloniei, al cărui rezultat negativ poate anula carantina.

Cetățenii străini care conduc un mijloc de transport destinat transportului de persoane sau mărfuri, iar călătoria lor are loc ca parte a activităților profesionale, precum și șoferii angajați în transportul rutier ca parte a transportului rutier internațional sau a transportului internațional combinat care călătoresc pe teritoriul Republicii Polonia cu alte mijloace de transport decât vehiculul utilizat pentru transportul rutier pentru a se odihni pe teritoriul țării de ședere / după ce s-a odihnit în străinătate și după o pauză în exercitarea muncii sunt scutiți de prezentarea testului negativ la COVID-19 și carantină.

Menționăm că la frontierele cu Federația Rusă, Ucraina și Belarus sunt deschise doar câteva din punctele de trecere a frontierei. Astfel, frontiera cu Rusia poate fi traversată numai în Bezledy și Grzechotki, frontiera cu Belarus - în Kuźnica, Bobrowniki și Terespol și cu Ucraina - în Dorohusk, Korczowa, Hrebenne, Medyka și Budomierz.

 

Slovenia

Guvernul sloven a prelungit starea de epidemie cu 30 de zile până pe data de 18 aprilie 2021. În scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, în perioada 1-11 aprilie 2021, vor fi înăsprite măsurile interne și extinse restricțiile de călătorie în Republica Slovenia.

Începând cu 29 martie 2021, pe lista roșie” a statelor cu risc epidemiologic ridicat se află 33 de state membre UE sau din Spațiul Schengen și 125 de state terțe. Republica Moldova se află pe „lista roșie” a țărilor menționate.

 

La intrarea în Slovenia, persoanele cu reședința într-un stat aflat pe lista roșie trebuie să se supună unei perioade de carantină de zece zile la adresa de domiciliu declarată, prin decizie comunicată de autoritatea competentă (Ministerul Sănătății) autorităților de frontieră. Cheltuielile ocazionate de carantină sunt suportate de către persoana în cauză. Începând cu data de 29 martie 2021, nu mai este posibilă suspendarea măsurii de carantină de 10 zile. Pot fi exceptate de la această obligație persoanele care prezintă la intrarea în Slovenia un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru COVID-19, nu mai vechi de 48 ore, efectuat într-un stat membru UE, al spațiului Schengen sau în Slovenia, de către o entitate/persoană recunoscută/listată de Institutul de Microbiologie și Imunologie și Laboratorul Național pentru Sănătate, Mediu și Alimentație (https://www.nlzoh.si/), sau un test rapid de anticorpi efectuat numai într-un stat membru UE/spațiul Schengen, cu o valabilitate de 24 de ore.

Persoane antrenate în transportul internațional de mărfuri sau de pasageri către/din Slovenia, aflați în tranzit și care părăsesc Slovenia în decurs de 8 ore sunt scutiți de prezentarea testului negativ la COVID-19 de tip PCR sau carantină obligatorie.

Pentru celelalte categorii de persoane, tranzitarea Sloveniei este permisă cu respectarea următoarelor condiții:

- efectuarea călătoriei în decurs de 6 ore;

- respectarea strictă a traseului de tranzit, fără oprirea și părăsirea inutilă a acestuia:

- staționarea în scop de realimentare cu combustibil și necesități fiziologice, fără a

rămâne peste noapte;

- deținerea unui document de călătorie valabil (inclusiv, a unei vize sau permis de

reședință, atunci când este necesar) precum și a unui document care să dovedească

scopul tranzitării.

 

Spania

Conform recomandărilor UE, Spania menține restricțiile temporare impuse călătoriilor neesențiale din țările terțe, inclusiv Republica Moldova, către Uniunea Europeană şi țările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19. Până pe data de 30 aprilie 2021, autoritățile spaniole au luat decizia introducerii obligativității prezentării unui test negativ COVID-19 la intrarea pe teritoriul Spaniei, de către călătorii internaționali care provin din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat. Celelalte restricții stabilite anterior rămân în vigoare. Persoanele antrenate în efectuarea transportului rutier internațional sunt scutite de restricții.

 

În contextul evoluției situației epidemiologice cu COVID-19 la nivel global, regional și național, atenționăm operatorii de transport să abordeze organizarea curselor cu maximă responsabilitate și conștientizare pentru evitarea situațiilor de criză sau blocajelor la frontiere. În acest sens, înainte de a planifica cursele, recomandăm insistent consultarea surselor oficiale și informațiilor furnizate de către misiunile diplomatice ale fiecărui stat în parte, atât în ceea ce privește efectuarea transportului rutier internațional, cât și restricțiile naționale și regionale privind circulația și măsurile de protecție.

 

Pentru informații actualizate pe țări privind restricțiile aplicate în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 la efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane accesați comunicatele Agenției: Transportul internațional de mărfuri - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19 și respectiv Transportul internațional de persoane - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19.