Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Transportul național și internaţional de mărfuri, persoane și colete în vizorul ANTA

Published on: Lun, 16/11/2020 - 8:47am

În perioada 09 – 15 noiembrie, în cadrul exercitării atribuțiilor de serviciu, inspectorii Agenției au continuat acțiunile de prevenire și combatere a transportului ilicit de mărfuri și persoane în trafic național și internațional.

Astfel, în cadrul acțiunilor de monitorizare și control organizate în mun. Chișinău, Anenii Noi, Ialoveni, Orhei, Hîncești, Bălți, Dondușeni, Călărași, Comrat, Căușeni, Cahul, Rîșcani, Criuleni, Strășeni, Briceni, Drochia, Ștefan-Vodă, etc., precum și pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Sculeni și Giurgiulești, au fost aplicate sancțiuni prin întocmirea a 107 procese verbale cu privire la contravenție, în baza art. 197, 200 și 224 ale Codului Contravențional pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane, mărfuri și colete.

Menționăm, că pentru 43 conducători auto a fost aplicată și măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, în conformitate cu prevederile art. 439 indice(1) al Codului Contravențional.

De asemenea, în cadrul controalelor planificate, 3 operatori de transport rutieri s-au ales cu amendă în mărime de 520 u.c., ceia ce constituie 26 000 lei, pentru ignorarea prevederilor stabilite de Codul Transporturilor Rutiere, aprobat prin Legea nr. 150 din 17.07.2014, art. 49 “nerespectarea de către operatorii de transport rutier/întreprinderile care efectuează operațiuni de transport rutier a obligațiilor stabilite”, sancțiuni prevăzute de art. 197 alin. (29) al Codului Contravențional.

De la începutul anului 2020 și până în prezent, pentru transportarea ilicită contra cost de persoane, mărfuri și colete și/sau prestarea serviciilor contra cost în lipsa înregistrării în Registrul Operatorilor de Transport Rutier, de către inspectorii Agenției au fost întocmite 757 procese verbale cu privire la contravenție, cu aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier și amenzilor contravenționale în mărime de 90 840 u.c., fiind achitați în bugetul de stat 2 085 900 lei.

În contextul celor expuse mai sus, Agenția atenționează toți conducătorii auto antrenați în efectuarea operațiunilor de transport, precum și operatorii de transport rutier, să asigure prezența la bordul vehiculelor a tuturor actelor necesare activității pe care o desfășoară, să se conformeze prevederilor Codului Transporturilor Rutiere, aprobat prin Legea nr. 150 din 17.07.2014, în vederea evitării constrângerilor legale, dar și pentru a oferi consumatorilor servicii de calitate, siguranță și confort.

 

Agenția va continua acțiunile de monitorizare și control a transportului rutier de mărfuri, persoane și colete !