Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Rezultatele ședinței Comisiei Mixte moldo-kazahe în domeniul transportului rutier internațional din 15 iunie 2017

Published on: Lun, 26/06/2017 - 3:37pm

 Prin prezenta, Vă informăm că pe data de 15 iunie 2017, la Astana, au avut loc lucrările ședinței Comisie Mixte moldo-kazahe în domeniul transportului rutier internațional, în cadrul căreia părțile au confirmat contingentul de autorizații pentru anul 2017, după cum urmează:

         500 autorizaţii universale pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri;

         100 autorizații pentru transportul de mărfuri în/din ţări terţe și

5 autorizații pentru transportul neregulat de călători.

De asemenea, părțile au stabilit o cotă suplimentară pentru anul curent de 300 autorizații pentru transportul de mărfuri în/din ţări terţe, schimbul căreia va fi efectuat în două etape, luând în considerație coeficientul de utilizare a acestora de către operatorii de transport.

 

         În cadrul negocierilor cu privire la schimbul de autorizații pentru anul 2018, la propunerea părții moldovene a fost obținută majorarea contingentului de autorizații pentru transportul de mărfuri în/din ţări terţe cu 150 un., precum și stabilirea unei cote suplimentare de 150 autorizații, care va fi primită după utilizarea a 80% din cota de bază.

         Părțile au confirmat valabilitatea autorizațiilor fiecărui an până la 01 februarie a anului următor. 

 

         Menționăm că, în cadrul ședinței nominalizate s-au pus în discuție mai multe subiecte ce țin de problemele cu care se confruntă operatorii de transport ai ambelor state în cadrul traficului rutier internațional.

În acest context, partea kazahă a informat despre implementarea sistemului informațional «Сǝттi сапар», destinat pentru informarea prealabilă de către operatorii de transport referitor la tranzitarea teritoriului Republicii Kazahstan. Sistemul este prevăzut pentru a asigura micșorarea timpului de trecere a  unităților de transport, dar și pentru a evita controale suplimentare. Instrucțiunea de utilizare a sistemului informațional «Сǝттi сапар» este plasată în Anexa nr. 2 sau poate fi accesată pe portalul web: www.sattisapar.gov.kz.

 

         Pentru vizualizarea Protocolului ședinței Comisie Mixte moldo-kazahe în domeniul transportului rutier internațional din 15 iunie 2017, accesați Anexa nr. 1.

Tip Aviz International: