Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Reabilitarea punctelor de control a sarcinii pe osie și a masei totale a autovehiculelor

Published on: Lun, 17/05/2021 - 1:26pm

Reabilitarea punctelor de control a sarcinii pe osie și a masei totale a autovehiculelor – prioritar pentru ANTA, în contextul verificării transportului cu greutăți ce depășesc limitele admise 

Agenția Națională Transport Auto, în colaborare cu Primăria mun. Chișinău și a Administrației de Stat a Drumurilor, cu suportul Î.M. ”EXDRUPO” și S.A. ”Drumuri Strășeni”, S.A. ”Drumuri Criuleni” și S.A. ”Drumuri Căușeni”, a inițiat procesul de reabilitare a punctelor de control a sarcinii pe osie și a masei totale a autovehiculelor, pe unele dintre principalele trasee naționale care fac legătura cu zona Nord și zona Sud a Republicii Moldova, precum și în raza mun. Chișinău, în vederea intensificării controlului camioanelor de mare tonaj care circulă pe drumurile publice distribuind materiale de construcție către șantiere, cu încălcarea maselor maxime admise ce acționează negativ asupra învelișului rutier.

Astfel, pînă la momentul actual, doar în mun. Chișinău, sunt în proces de organizare, adaptare la condițiile rutiere și autorizare, cinci puncte de control a sarcinii pe osie.

De asemenea, în proces de reabilitare sînt punctele de control a sarcinii pe osie de pe traseul M5, Briceni – Tiraspol în zona localităților Bălțata din raionul Criuleni și Negrești din raionul Strășeni, pe traseul R1 Chișinău – Ungheni, în         or. Strășeni și or. Ungheni și pe traseul R30, centura or. Căușeni.

Controlul sarcinii pe osie al autovehiculelor care circulă pe drumurile publice naționale, va asigura protecția învelișului rutier și va păstra infrastructura drumurilor publice naționale, constituind o sursă suplimentară la bugetul de stat al Republicii Moldova. 

În acest sens, Agenția atenționează agenții economici ale căror bunuri divizibile sînt distribuite prin rețeaua de drumuri publice cu vehicule rutiere precum și operatorii de transport rutier care circulă cu mijloace de transport de mare tonaj, să respecte cu strictețe masele și dimensiunile maxime admise ale vehiculelor în circulație pe drumurile publice conform prevederilor Legii drumurilor nr. 509-XIII din 22.06.1995 (anexa nr. 2 se anexează) și Hotărîrii Guvernului nr. 1468 din 30.12.2016, privind aprobarea listelor drumurilor publice naționale și locale din Republica Moldova, în caz contrar cei vizați riscă să fie sancționați conform prevederilor legislației în vigoare.