Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Clasificarea pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor

Published on: Lun, 28/06/2021 - 10:21am

      Conform prevederilor Ordinului Ministerului Economiei și Infrastructurii nr. 355 din 27.12.2019, ”Cu privire la aprobarea condițiilor minime de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor în vederea includerii acestora în programele de transport rutier raionale și interraionale”, cu modificările și completările ulterioare, autobuzele/autocarele operatorilor de transport rutier de persoane antrenate la transportarea pasagerilor prin servicii regulate raionale și interraionale urmează să fie supuse clasificării pe categorii de confort.

    Conform datelor disponibile din sistemul informațional, conform situației la data de 28.06.2021, dispun de certificate de clasificare pe categorii de confort valabile 1142 autobuze/autocare, dintre care:

   - Au fost validate de către inspectorii Agenției 1130 autobuze/autocare;

   - Au fost eliberate la cererea operatorilor de transport rutier 741 certificate privind clasificarea pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor, dintre care 24 corespund categoriei I-i și 717 categoriei a II-a.

    În scopul evitării constrângerilor legale pentru efectuarea curselor cu autobuze/autocare care nu sunt supuse clasificării pe categorii de confort, Agenția Națională Transport Auto solicită operatorilor de transport rutier de persoane prin servicii regulate raionale și interraionale să își racordeze activitatea la prevederile Ordinului Ministerului Economiei și Infrastructurii nr. 355 din 27.12.2019, ”Cu privire la aprobarea condițiilor minime de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor în vederea includerii acestora în programele de transport rutier raionale și interraionale”. 

   Totodată, operatorii de transport ce deservesc servicii regulate de transport rutier de persoane, sunt obligați să antreneze la rutele/cursele regulate, numai unități de transport clasificate pe categorii de confort.

   Concomitent, operatorii de transport rutier care nu au ridicat certificatele de clasificare pentru autobuzele/autocarele care au fost verificate la corespunderea categoriei de confort, sunt invitați la ghișeul unic al Agenției pentru ridicarea acestora.