Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

ANTA vine cu precizări pe marginea acțiunilor ilegale ale operatorilor de transport rutier autohtoni S.R.L. „EDNATERIC-TRANS”, S.R.L. „TRANSERIC TUR” și a operatorului ceh ”Katev Travel Commercial” s.r.o

Published on: Mar, 05/05/2020 - 11:43am

Agenția Națională Transport Auto vine cu o precizare pentru mass-media, pe marginea acțiunilor ilegale de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova din Republica Franceză (or. Paris) și Republica Cehă de către operatorii de transport rutier autohtoni S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” și S.R.L. „TRANSERIC TUR”, precum și operatorul ceh ”Katev Travel Commercial” s.r.o.

Conform Programului de transport rutier internațional al Republicii Moldova, operatorii de transport rutier moldoveni S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” și S.R.L. „TRANSERIC TUR” deservesc rutele regulate în trafic internațional Chișinău – Plzen și Chișinău – Praga (Republica Cehă), la paritate cu operatorul de transport rutier ceh ”Katev Travel Commercial” s.r.o.

Autocarele implicate în operațiunile de repatriere a cetățenilor moldoveni din or. Paris, care au fost stopate anterior de către autoritățile Republicii Federale Germania,  aparțin operatorului de transport din Republica Cehă, ”Katev Travel Commercial” s.r.o., pe care sunt afișate inscripțiile exterioare ale partenerilor din Republica Moldova S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” și S.R.L. „TRANSERIC TUR”.  

Având în vedere că, în conformitate cu pct.18 al Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale nr.17 din 13.04.2020 a fost suspendat transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale, operatorul de transport rutier din Republica Cehă, ”Katev Travel Commercial” s.r.o. a efectuat îmbarcarea ilegală a cetățenilor Republicii Moldova în or. Paris, pentru efectuarea cursei ocazionale Paris (Franța) – Albița (România).

Astfel, la 29.04.2020, operatorul ceh ”Katev Travel Commercial” s.r.o. a debarcat cetățenii Republicii Moldova în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România), care ulterior, traversând pe jos frontiera, au fost preluați de către  operatorii de transport rutier autohtoni S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” și S.R.L. „TRANSERIC TUR”, care nu sunt notificați în Registrul operatorilor de transport rutier pentru efectuarea transportului ocazional de persoane în trafic național.

Din acest motiv, 2 conducători auto, reprezentanți ai companiilor de transport S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” și S.R.L. „TRANSERIC TUR”, au fost sancționați în baza art.197 alin. (2) al Codului Contravențional pentru efectuarea transportului ilicit de persoane în trafic național, fiind aplicate amenzi de 250 și 300 u.c., cu suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier pe un termen de 6 luni, prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.

Totodată, Agenția a citat legal operatorii de transport S.R.L. „EDNATERIC-TRANS” şi S.R.L. „TRANSERIC TUR”, pentru a fi sancționați contravențional în calitate de persoană juridică, prin aplicarea amenzii de la 650 la 800 u.c. în conformitate cu art.197 alin. (2) al Codului Contravențional, iar materialele acumulate au fost remise către Inspectoratul General al Poliției pentru întreprinderea măsurilor ce se impun, conform competenței, în contextul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art. 76 indice(1) al Codului Contravențional).

Reiterăm, că anterior Ministerul Economiei și Infrastructurii a remis demersul către Ministerul Transporturilor al Republicii Cehe cu solicitarea întreprinderii măsurilor de rigoare față de operatorul de transport “Katev Travel & Commercial” spol. s.r.o. pentru îmbarcarea cetățenilor Republicii Moldova, contrar legislației internaționale în domeniul transportului rutier.