Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Actualizări privind restricțiile impuse de unele state în contextul pandemiei COVID-19

Published on: Mar, 23/11/2021 - 4:56pm

România

Potrivit Hotărârii nr. 104 din 18.11.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Republica Moldova este plasată în zona roșie în lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată. Astfel, cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit), însă pot fi plasați în carantină dacă nu se încadrează în excepțiile prevăzute de legislație.

Prevederile precedente privind traversarea frontierei române rămân în vigoare.

Menționăm că, potrivit modificărilor în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr.43 din 01.07.2021, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, se exceptează de la măsura carantinei instituită conform prevederilor prezentei hotărâri dacă prezintă certificat COVID de vaccinare/recuperare sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional.

 

Austria

Potrivit hotărârii autorităților austriece, începând cu data de 22 noiembrie 2021 se instituie carantină națională, cu posibilitatea revizuirii. Intrarea pe teritoriul Austriei din Republica Moldova este permisă în continuare, dar implică, măsura înregistrării, a carantinei, testării sau vaccinării.

Persoanele vaccinate, recuperate sau testate, care pot prezenta certificat COVID UE sau certificat COVID emis de o țară terță, inclusiv Republica Moldova și recunoscut de către Austria, pot intra în țară fără respectarea carantinei.

Începând cu data de 06 decembrie 2021, certificatul  de vaccinare se consideră valabil dacă:

- imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;

- în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;

- dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 270 zile în urmă;

- imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 270 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 120 de zile. De asemenea, în cazul certificatului medical de recuperare prin care a fost confirmată o infecție pentru SARS-CoV-2, termenul de valabilitate nu trebuie să depășească 180 de zile, iar în cazul certificatului de prezență a anticorpilor, nu trebuie să depășească 90 de zile.

Celelalte persoane pot intra în Austria numai în baza prezentării rezultatului negativ al unui test pentru SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) și sunt obligați să intre în carantină la domiciliu/locație o perioadă de 10 zile. Carantina poate fi întreruptă cel mai devreme, în cea de a 5-a zi, cu condiția prezentării unui rezultat negativ al unui test pentru SARS-CoV-2 PCR.

Toate persoanele vaccinate, vindecate și testate au obligația de a efectua înregistrarea anterioară a călătoriei (cu cel mult 72 de ore în avans) pe platforma Pre Travel Clearance (PTC) https://entry.ptc.gv.at/.

Menționăm că, șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt exceptați de restricțiile menționate.

 

Belgia

Călătoriile neesențiale către Belgia rămân interzise persoanelor care nu au naționalitatea unui stat membru UE sau a zonei Schengen și care își au reședința principală într-o țară terță care nu se regăsește în anexa I a Recomandării (UE) 2020/912 a Consiliului din 30 iunie 2020 referitor la restricțiile temporare de călătorii neesențiale spre UE, cu excepția călătorilor care sunt în posesia unui certificat de vaccinare COVID din UE sau a unui certificat COVID emis într-o țară din afara Uniunii Europene recunoscut de către Belgia. Începând cu data de 16 noiembrie curent, certificatul COVID emis de autoritățile Republicii Moldova a fost echivalat cu certificatul digital COVID al UE.

Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional sunt exceptați de restricțiile menționate.

 

În contextul evoluției situației epidemiologice cu COVID-19 la nivel global, regional și național, atenționăm operatorii de transport să abordeze organizarea curselor cu maximă responsabilitate și conștientizare pentru evitarea situațiilor de criză sau blocajelor la frontiere. În acest sens, înainte de a planifica cursele, recomandăm insistent consultarea surselor oficiale și informațiilor furnizate de către misiunile diplomatice ale fiecărui stat în parte, atât în ceea ce privește efectuarea transportului rutier internațional, cât și restricțiile naționale și regionale privind circulația și măsurile de protecție.

 

Pentru informații actualizate pe țări privind restricțiile aplicate în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 la efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane accesați comunicatele Agenției: Transportul internațional de mărfuri - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19 și respectiv Transportul internațional de persoane - restricțiile statelor străine în contextul pandemiei COVID-19.