Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Ședința Comisiei Mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional din 15 august 2019

Published on: Mar, 20/08/2019 - 9:21am

 

Prin prezenta, informăm operatorii de transport că pe data de 15 august curent, la Moscova, s-a desfășurat ședința Comisiei Mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional, în cadrul căreia părțile au pus în discuție mai multe subiecte ce țin de situația actuală în domeniul transportului de mărfuri și persoane între state.

Părțile au efectuat schimb de date statistice, remarcând creșterea dinamică a schimburilor comerciale între state și au confirmat necesitatea creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea în continuare a transportului rutier de mărfuri între Republica Moldova și Federația Rusă.

 

În cadrul discuțiilor cu privire la schimbul de autorizații în anul 2019, la solicitarea delegației moldovene a unui contingent suplimentar de autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri, partea rusă  a menționat  că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%. De asemenea, partea rusă a menționat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state.

Astfel, în august curent, de către asociațiile transportatorilor rutieri internaționali din Republica Moldova și Federația Rusă urmează să fie organizată întrevederea operatorilor de transport ai ambelor state, cu participarea reprezentanților exportatorilor moldoveni, pentru elaborarea măsurilor corespunzătoare.

 

În rezultatul negocierilor, dar și luând în considerație măsurile planificate, partea rusă a acceptat acordarea în trimestrul III a anului curent a unui contingent suplimentar de 1250 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri.

Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare de autorizații pentru anul 2019 va fi primită de către partea rusă după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai târziu de 15 octombrie curent.

 

În ceea ce privește transportul rutier internațional de persoane, părțile au confirmat poziția privind dezvoltarea prioritară a serviciilor regulate. Pentru efectuarea  transportului de persoane prin servicii ocazionale, partea rusă a acceptat acordarea pentru anul curent a unui contingent suplimentar de 100 autorizații.

 

Textul Protocolului ședinței nominalizate poate fi vizualizat pe pagina electronică a A.A. ”ANTA”: http://anta.gov.md/protocoalele-ședințelor/federația-rusă. 

Tip Aviz International: