Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Ședința Comisiei Mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional din 06 noiembrie 2019

Published on: Joi, 07/11/2019 - 1:44pm

 

Prin prezenta, informăm operatorii de transport că, pe data de 06 noiembrie curent, la Chișinău, s-a desfășurat ședința Comisiei Mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional, în cadrul căreia părțile au pus în discuție mai multe subiecte ce țin de situația actuală în domeniul transportului de mărfuri între state.

Delegația moldoveană a fost reprezentată de cătredl Vadim Brînzan, Ministrul economiei și infrastructurii, care a venit cu un cuvânt de salut în adresa reprezentanților delegației ruse, Domnul Andrei Ciornîi, Secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto dl Igor Guja, alături de reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, colaboratorii Agenției, delegații asociațiilor transportatorilor și exportatorilor din Republica Moldova.

 

Părțile au efectuat schimb de date statistice, remarcând creșterea dinamică a schimburilor comerciale între state și au confirmat intenția de a continua eforturile comune pentru obținerea  rezultatelor constructive de cooperare în domeniul transportului rutier de mărfuri între Republica Moldova și Federația Rusă

 

În cadrul ședinței s-au discutat rezultatele monitorizării efectuate de către părți după adoptarea măsurilor ce vizează majorarea cotei de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state, conform înțelegerilor stabilite în cadrul ședinței Comisiei Mixte bilaterale în domeniu din 15 august 2019. Delegația rusă a informat că  monitorizarea transportului de mărfuri între Republica Moldova și Federația Rusă pentru lunile septembrie-octombrie a anului curent a arătat o ușoară creștere a încărcărilor în Moldova de către transportul rusesc față de perioada iulie-august a acestui an, iar numărul transportărilor cu unitățile moldovenești a rămas aproape la nivelul lunilor iulie-august a anului curent. Astfel, în prezent, rezultatele măsurilor de creștere a ponderii transportului rusesc în transportările bilaterale, planificate la ședința anterioară a Comisiei Mixte bilaterale în domeniu din 15 august 2019, nu au fost încă obținute.

În acest context, părțile au convenit să întreprindă măsuri suplimentare care vizează depășirea disparității în ponderea transportatorilor ruși la transportul rutier de mărfuri între state. În special, delegația Republicii Moldova a informat că în prezent este planificată formarea unui grup de lucru special pe proiectul creării hub-urilor comerciale și logistice în Republica Moldova.

 

În cadrul negocierilor cu privire la schimbul de autorizații în anul 2019,partea moldoveană a solicitat un contingent suplimentar de  5000 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri în scopul asigurării activității neîntrerupte a operatorilor de transport moldoveni până la finele anului curent. Însă, având în vedere cota de participare a transportatorilor ruși pe piața moldo-rusă a transportului rutier de mărfuri, partea rusă a fost dispusă să acorde o cotă suplimentară de numai 500 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri.

 

Pentru anul 2020partea moldoveană a propus majorarea contingentului de autorizații, luând în considerație datele statistice privind utilizarea cotei în anul curent. În rezultatul discuțiilor, a fost obținută majorarea numărului autorizațiilor pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri cu 1000 unități.

Astfel, contingentul preliminar de autorizații pentru partea moldoveană în anul 2020 va constitui:

-16000 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și

- 500 autorizații pentru transportul în/din țări terțe. 

Partea rusă a informat că utilizarea de către transportatorii moldoveni a autorizațiilor pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri se va efectua în conformitate cu următoarea ordine stabilită: 8000 de autorizații pot fi utilizate de către transportatorii moldoveni pentru efectuarea transportului pe teritoriul Federației Ruse începând cu 01.01.2020, 4000 de autorizații - din 01.07.2020 și 4000 de autorizații - din 01.10.2020.

Părțile au confirmat valabilitatea autorizațiilor până la 31 ianuarie a anului următor.

Reuniunea comisiei a finalizat cu semnarea Protocolului ședinței. Pentru vizualizarea acestuia, accesați Anexa.

 

Tip Aviz International: