Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Ședința Comisiei Mixte moldo-belaruse în domeniul transportului rutier internațional din 04 iunie 2018

Published on: Mar, 12/06/2018 - 10:59am

Prin prezenta, informăm operatorii de transport că pe data de 04 iunie curent, la Minsk, Republica Belarus, s-a desfășurat ședința Comisiei Mixte moldo-belaruse în domeniul transportului rutier internațional, în cadrul căreia părțile au pus în discuție mai multe subiecte ce țin de situația actuală în domeniul transportului de mărfuri și pasageri între state.

În cadrul negocierilor cu privire la schimbul de autorizații în anul 2018, părțile au convenit să efectueze un schimb suplimentar de 200 autorizații pentru transportul în/din țări terțe.

Pentru anul 2019 a fost obținută majorarea contingentului autorizațiilor pentru transportul în/din țări terțe cu 200 unități și trecerea acestora în categoria autorizațiilor fără plata taxelor rutiere. De asemenea, a fost restructurat contingentul autorizațiilor pentru transportul bilateral și tranzit de mărfuri, fiind majorat numărul autorizațiilor fără plata taxelor rutiere: bilaterale - cu 1550 unități și tranzit - cu 800 unități.

Astfel, contingentul preliminar de autorizații pentru partea moldoveană în anul 2019 va constitui:

    • 2650 autorizații pentru transportul bilateral fără plata taxelor rutiere, 
    • 950 autorizații pentru transportul bilateral cu plata taxelor rutiere, 
    • 800 autorizații pentru transportul tranzit fără plata taxelor rutiere,
    • 2200 autorizații pentru transportul tranzit cu plata taxelor rutiere,
    • 550 autorizații pentru transportul în/din țări terțe fără plata taxelor rutiere.  

 

Părțile au confirmat valabilitatea autorizațiilor pînă la 31 ianuarie a anului următor.

 

În ceea ce privește transportul rutier de persoane între state, părțile au confirmat contingentul de autorizații pentru transportul neregulat de pasageri în anul 2018 și au stabilit cota preliminară de autorizații pentru anul 2019 la nivelul contingentului din anul curent.

            Menționăm că, în cadrul ședinței nominalizate s-a pus în discuție subiectul privind liberalizarea transportului rutier internațional între state și amendarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Belarusi cu privire la traficul auto internațional din  09 aprilie 1994. Părțile au subliniat că, amendarea Acordului bilateral interguvernamental se efectuează în contextul liberalizării totale a transporturilor internaționale, inclusiv în trafic bilateral, tranzit și în/din țări terțe. În acest sens, a fost aprobat textul proiectului cu privire la amendarea și completarea Acordului bilateral interguvernamental, care va fi înaintat organelor competente naționale pentru efectuarea procedurilor interne de aprobare.

Pentru vizualizarea Protocolului ședinței nominalizate, accesați Anexa.

Tip Aviz International: