Autoritatea administrativă

Agenţia Naţională Transport Auto

 

Ședința Comisiei Mixte moldo-azere în domeniul transportului rutier internațional din 13-14 septembrie 2018

Published on: Vin, 21/09/2018 - 4:30pm

Prin prezenta, informăm operatorii de transport că, în perioada 13-14 septembrie curent, la Chișinău, au avut loc lucrările ședinței Comisiei Mixte moldo-azere în domeniul transportului rutier internațional, în cadrul căreia părțile au pus în discuție mai multe subiecte ce țin de situația actuală în domeniul transportului de mărfuri și persoane între state.

         Părțile au efectuat schimb de date statistice cu privire la transportul de mărfuri și au remarcat creșterea comerțului exterior între state în anul 2017 față de anul 2016. Aceeași tendință pozitivă s-a menținut și în perioada ianuarie-aprilie 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. 

În cadrul discuțiilor cu privire la schimbul anual de autorizații, părțile au confirmat că cota autorizațiilor pentru transportul bilateral/tranzit satisface necesitățile transportatorilor ambelor țări. În ceea ce privește transportul de mărfuri în/din țări terțe, la propunerea părții moldovene, delegațiile au convenit efectuarea unui schimb suplimentar de 30 autorizații pentru anul 2018.

De asemenea,  în rezultatul negocierilor, a fost obținută majorarea cotei pentru transportul de mărfuri în/din ţări terţe cu 30 autorizații în anul 2019, fiind stabilit următorul contingent preliminar:

100 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri,

80 autorizații pentru transportul de mărfuri în/din țări terțe,

5 autorizații pentru transportul neregulat de pasageri.

 

Părțile au confirmat valabilitatea autorizațiilor pînă la 31 ianuarie a anului următor.

Cu privire la organizarea și efectuarea transportului rutier internațional între Republica Moldova și Republica Azerbaidjan, delegațiile au pus în discuție mai multe subiecte relevante pentru transportatorii ambelor state. În acest context, partea moldoveană a informat despre intrarea în vigoare a Legii Nr. 24 din 10.03.2017 cu privire la anularea eliberării autorizațiilor transportatorilor străini la punctele de trecere a frontierei, precum și Legii Nr. 190 din  27.07.2018 referitor la modificările în partea ce ține de taxele pentru utilizarea drumurilor de către autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova.

Pentru vizualizarea Protocolului ședinței nominalizate, accesați Anexa.

Tip Aviz International: